ManşetDoğa MücadelesiYerel

Erzincan halkının siyanür soluduğu İliç’te bilirkişi keşfi

0

Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı Çöpler Köyü’ndeki Çöpler Altın Madeni 2010’dan beri faaliyette. Anagold bünyesindeki Alacer Gold ve AKP’ye yakın bir şirket olan Çalık Holding yaşamı zehirleyen madenin sahibi. Konuyla ilgili olarak doğa mücadelecileri yıllardır seslerini duyurmaya çalışıyor, hukuki yollara başvurarak ekosistemde gerçekleştirilen yıkımların önüne geçmenin yollarını arıyor. TMMOB tarafından Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına karşı açılan dava kapsamında da bölgede bugün bilirkişi keşfi yapıldı.

TMMOB İliç Altın Madeni Komisyonu üyelerinin de katıldığı bilirkişi keşfi heyeti maden sahasında incelemede bulundu. Bilirkişi keşfi öncesinde alana çok sayıda vatandaş akın etti. Birçoğu farklı şehirlerden gelen iklim aktivistleri atık barajı önünde sloganlar attı.

Aktivistler “İliç’ten Fırat’a zehir akıyor” pankartını açarak “İliç yalnız değildir” ve “Kazdağı’ndan Fırat’a kazanacağız” sloganları attı.

Konunun yıllardır takipçisi olan ve maden sahasının yakınlarındaki bölgede yaşayan Sedat Cezayirlioğlu, Yeşil Gazete’ye şirketin altın madeni için birden çok Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu çıkarıldığını, Erzincan Belediyesi dahil bölgede sorumlu kamu kuruluşlarının siyanür üretilen madene şirketin CEO’sundan daha özenle yaklaştığını, şirketin bölgede yaşayan vatandaşlara ‘sus payı’ olarak milyonlarca lira verdiğini, kendisine sırf mücadele ettiği için “Emekliliğini yakarız” diye tehditler yağdırıldığını anlatmıştı. Cezayirlioğlu, evlerine 180 metre yakınlıktaki atık barajının inşaatına başlandığında öğrendiklerini, ardından konuyla ilgili 2017’da dava açtıklarını ifade etmişti.

İlgili haber: Erzincan halkı siyanür soluyor: Altın madenindeki en ufak dalgınlık felaketlere yol açabilir

Bugün yapılan bilirkişi keşfi ise TMMOB Maden Mühendisleri Odası‘nın açmış olduğu dava kapsamında gerçekleştirildi. Cezayirlioğlu’nun bugünkü bilirkişi incelemesine alınmaması sonrası alanda tutanak tutulduğu bildirildi.

İki otobüsle alana giden iklim aktivistleri karlarla kaplı atık havuzu önünde açıklamalarda bulundular.

Sedat Cezayirlioğlu Erzincan’a mücadelesine destek olmak için gelen iklim aktivistlerine şöyle seslendi:

“1300 km’den geldiniz, niye? Burada vatan toprağı satılıyor, diye. Bu işin sağı solu yok, bu topraklar hepimizin. Her düşünceden insan burada birleşti.”

İliç’teki altın madeninin üç kat büyütülmesi kararını protesto eden yaşam savunucuları Twitter’da da eylemdeydi. Madene karşı tepkilerini sosyal medyada da dile getiren iklim aktivistleri #FıratSiyanürAkıyor etiketleriyle şu paylaşımlarda bulundu:

  • Erzincan İliç’te yüzde 80’i Kanadalı Alacer Gold şirketine ait Çöpler Altın Madeni Kompleksi’nde son 10 yıldır katliam yapılıyor! Fırat Havzası üzerinde, Fırat Nehri’nin 300 metre dibinde kurulu siyanürlü atık havuzları ve yüzlerce metre derinliğinde maden çukurları ile doğa ve yaşam tehdit ediliyor!  
  • Yüzde 20’si iktidara yakın Çalık Holding’e ait şirket maden sahası ve atık havuzlarında üç kat kapasite artışı yapmak için ÇED Olumlu raporu aldı bakanlıktan.
  • Kapasite artışı gerçekleşirse 640 futbol sahası büyüklüğünde atık havuzu kapasitesine ulaşılacak! Siyanür havuzlarında biriken asit ve siyanürlü su evaporatörler ile püskürtülerek  havaya karışacak!
  • Tunceli, Malatya, Sivas Divriği’ye kadar genişleyecek projenin büyütülmesi, Fırat’ın aktığı tüm Anadolu’nun, Mezopotamya’nın sorunudur!”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.