COP28Enerjiİklim KriziManşet

İklim Zirvesi COP28’in başkanı Al Jaber, petrol ve gaz filosunu genişletiyor

0

Önümüzdeki ay Birleşik Arap Emirlikleri‘nin başkenti Dubai‘de yapılacak Birleşmiş Milletler  İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı‘nın (COP28) başkanı Sultan Ahmed Al Jaber’in yöneticisi olduğu Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi (ADNOC) petrol ve gaz üretimini artırıyor.

COP28’in başkanı petrol şirketi CEO’su Al Jaber oldu: Ya kenara çekilsin ya istifa etsin!

Arap basınında yer alan haberlere göre, ADNOC’un yan kuruluşu olan Adnoc Drilling, geçen hafta filosuna üç adet yüksek özellikli jack-up sondaj makinesi ekledi. Yas, Ramhan ve Salamah adı verilen sondaj makineleri, BAE sularına ulaştı.

Şirket,birkaç gün önce de  açık denizde yükseltilmiş bir kaldırma teçhizatı olan Al Danat‘ı bölgeye göndermişti. BMC-400 Pasifik sınıfı sondaj kulesi tipi olan Al Danat, 121 metreye kadar su derinliklerinde çalışabiliyor ve 150 mürettebat barındırıyor .

Net karı 209 milyon dolar

Bu sondaj makineleri, şirketin filo genişletme programının bir parçası. Adnoc Drilling, 2022’de filosuna 16 yeni sondaj makinesi eklemişti. 2024 yılına kadar 27 sondaj kulesi daha eklemeyi; böylece üretim kapasitelerini artırmayı ve binlerce gaz kuyusu açmayı planlıyorlar.

Şirket’i 2023’ün ilk çeyreğine ilişkin net kâr, gelirinin yüzde 19 artışla 716 milyon dolara yükselmesiyle desteklenerek yüzde 25 artışla 219 milyon dolara yükseldi.

Açık denizdeki jack-up ve petrol sahası hizmetlerinin başı çekmesiyle tüm segmentlerde gelir artışı sağlandı.

‘İklim Zirvesi’ni fosil yakıtçı yönetemez’

Geçen ocak ayında, Sultan Al Jaber’in COP28 İklim Zirvesi başkanlığına atanmasına tepki gösteren dünyanın farklı ülkelerinden 450’den fazla sivil toplum örgütü , Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António GuterresBM Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) İcra Sekreteri Simon Stiell ve BMİDÇS taraflarına açık bir mektup göndererek karardan vazgeçilmesini istemişti.

İklim Zirvesi’ni bir fosil yakıt şirketi yöneticisinin yönetemeyeceğini belirten örgütler, bu atamanın BMİDÇS güvenilirliğini ve meşruiyetini yitirişinin tepe noktası olduğunu belirtmişti.

[COP28’e doğru] BAE’deki zirvede fosil yakıt endüstrisinden yetkililer de çalışacak
‣  BAE’den iklim konferansı öncesi uyarı: Protesto etmeyin, şirketleri eleştirmeyin
[COP28’e doğru] BM’nin eski iklim lideri: COP28 ev sahibi BAE’nin yaklaşımı ‘çok tehlikeli’
BAE’nin COP28 İklim Zirvesi için ‘hassas konular’a ilişkin düzenlediği belge sızdırıldı

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.