İklim KriziManşet

[COP28’e doğru] BAE’deki zirvede fosil yakıt endüstrisinden yetkililer de çalışacak

0
Birleşik Arap Emirlikleri’nde devlete ait petrol şirketinden en az bir düzine çalışanın, bu ülkede gerçekleştirilecek BM İklim Zirvesi’den (COP28), iklim değişikliği özel elçisinin ofisinde görev aldığı ortaya çıktı. 

Müzakereciler petrol mühendisleri

Söz konusu yetkililer arasında, uluslararası iklim diplomasisi geçmişine sahip olmadıkları anlaşılmasına rağmen, konferansta BAE adına müzakereci olarak hareket edecek iki eski Adnoc mühendisi de bulunuyor.

CCR tarafından incelenen LinkedIn hesaplarına göre, çalışanlardan ikisi Adnoc’taki görevlerinden geçici olarak alınmış. Petrol şirketinin üst düzey başka yöneticileri de BAE’nin bu yılki konferansın ev sahibi rolünü “desteklemekle görevlendirilmiş”.

ABD iklim elçisi John Kerry, 14 Ocak'ta Abu Dabi'de BAE devlet bakanı ve Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi CEO'su Sultan al-Jaber ile görüştü.

Adnoc’un CEO’su Jaber’in petrol şirketindeki görevini sürdürürken, aynı zamanda kasım ayında konferansa başkanlık edeceği açıklamasını eleştiren iklim kampanyacıları, geçen hafta bir mektupta ABD Başkanı Joe Biden‘ın iklim özel elçisi John Kerry’ye seslenmişti:

“Bazı dramatik değişiklikler yapmazsak, Cop28 kaybedilen iklim zirvesi olacak. Bir şekilde tüm bu fosil yakıt personelinin ve tüm bu bağlantıların konferans için büyük bir tehdit olmadığını iddia etmek saflığın ötesine geçiyor.”

Adresler devlet petrol şirketi Adnoc’a ait

BAE iklim değişikliği özel elçisi sözcüsü Sami Joost ise atamaları savundu: “İşe alınan kişiler, çeşitli geçmişlerden ve sektörlerden geliyorlar… Göreve geldiklerinde, bu kişiler tamamen Cop28’i sağlama alma işine odaklanıyor ve eski işverenlerine karşı yükümlülükleri ve herhangi bir fikirleri yok “

Kayıtlar ayrıca, Cop28 ekibinin en azından bazı üyelerinin petrol şirketiyle aynı binada çalışıyor olabileceğini gösteriyor. Geçen yıl ABD adalet bakanlığına yapılan başvurularda, BAE iklim değişikliği özel elçisinin adresi olarak Adnoc’un genel merkezi listelenmişti. Yakın tarihli bir Politico raporuna göre, yıllık konferansları düzenleyen Birleşmiş Milletler, BAE delegasyonunu Adnoc’tan bağımsızlığı konusunda sorguladı.

BAE, dünyanın dört bir yanından temsilcilerin iklim acil durumuyla mücadeledeki ilerlemeyi değerlendirmek için Dubai’ye seyahat edeceği bu yılki iklim değişikliği konferansının “tüm perspektifleri masaya getiren kapsayıcı bir zirve” olacağını söyledi.

Yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yapan ülke, aynı zamanda petrol üretimini artırmaya da devam ediyor.

‘Diplomatik angajman’ sağlayacak eleman aranıyor

CCR ve Guardian tarafından görülen bir iş tanımına göre, Adnoc ayrıca konferans sırasında “diplomatik angajmana” yardımcı olması için uluslararası iklim müzakerelerinde deneyimli birini dahil etmeye çalışıyor. Başında Adnoc logosu bulunan bir belgede, iş tanımında adayın “Cop28 ofisi ile yurtdışındaki ilgili BAE büyükelçilikleri arasında bağlantı kuracağı” yazıyor.

İş için başvuran bir kişi Guardian’a, pozisyon tamamen COP28’e odaklanmış gibi görünse de işe alan kişinin kendilerine Adnoc’un sürece dahil olduğunu söylediğini iddia etti.

Joost ise “diplomatik angajman” pozisyonunun BAE iklim değişikliği özel elçisinin bir parçası olup olmayacağını hakkında konuşmadı: “Amaç, Cop28’in tüm hedeflerine ulaşmasını sağlamak için mümkün olan en iyi beceri ve deneyime sahip bir ekibi bir araya getirmektir.”

Al Jaber’in geçen ay Cop28 başkanı olarak ilan edilmesinden kısa bir süre sonra, ABD halkla ilişkiler ajansı Edelman çok sayıda gazeteciye BAE’nin yenilenebilir enerji yatırımını öven e-posta göndermiş; Edelman’ın sözcüsü Michael Bush, “Geçen yıl, kendini iklim eylemine adamış kuruluşlar için tercih edilen kurum olma taahhüdünde bulunduk” demişti. Bush, ajansın BAE’ndeki yenilenebilir enerji şirketi Masdar ile olan ilişkisi aracılığıyla Cop28 üzerinde çalışması için işe alındığını söyledi.

Masdar da Taqa adlı başka bir devlete ait fosil yakıt şirketi ve Adnoc ortaklığına ait.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.