Enerjiİklim KriziManşet

Yenilenebilir enerji hedefi için 2 trilyon dolarlık yatırım gerekiyor

0
Yenilenebilir enerji
Fotoğraf: DepositPhotos

Düşünce kuruluşu Climate Analytics’in yayınlanadığı yeni rapor, COP28‘de kabul edilen ‘yenilenebilir enerji kaynaklarını 2030’a kadar üç katına çıkarma’ hedefine ulaşmak için 8 trilyon dolar, şebeke ve depolama altyapısı için ise 4 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu ortaya koyuyor. Bu miktar, toplamda yılda ortalama 2 trilyon dolara denk geliyor.

Sahra Altı Afrika‘da yaygınlaştırma için mevcut yatırım seviyelerinin beş katı, yani yılda 100 milyar doları harekete geçirmek üzere iklim finansmanının kullanılması, herkes için enerji erişimi sağlayacak ve bölgeyi küresel hedefle uyumlu hale getirecek.

Raporun başyazarı ve Climate Analytics Uzmanı Dr. Neil Grant,  “Yılda 2 trilyon dolar kulağa maliyet gibi geliyor ama bu aslında bir seçim. Bu on yıl içinde fosil yakıtlara 6 trilyon doların üzerinde yatırım yapılacak – üç katına çıkan yatırım açığını kapatmak için fazlasıyla yeterli. Bu seçimle karşı karşıya kalsaydık, ben en güvenli ve en değerli seçenek olan yenilenebilir enerjiyi seçerdim” diyor.

‣ IEA: Dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesi 2023’te rekor hızda büyüdü
Finlandiya deniyor: ‘Yer çekimi bataryası’ yenilenebilir enerji depolamada işe yarar mı?
‘Enerji sektörü, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki hızlı yükselişe hazır değil’

Yenilenebilir enerji için yedi kat hızlı hareket edilmeli

Rapor, mevcut kapasitelere ve gelecekteki ihtiyaçlara dayanarak farklı bölgelerin küresel yenilenebilir enerjiyi üçe katlamak için ne kadar hızlı hareket etmeleri gerektiğini hesaplıyor.

Sahra Altı Afrika’daki yenilenebilir enerji kapasitesinin, tarihi yetersiz yatırım ve enerjiye erişim ihtiyaçları nedeniyle yedi kat (küresel ortalamanın iki katı) hızla ölçeklendirilmesi gerekiyor. OECD‘nin 2030’a kadar yenilenebilir enerji kaynaklarını ikiye katlayacağı tahmin ediliyor, ancak bunun üç katına çıkması gerekiyor. Bu doğrultuda eylemlerin hızlandırılması, 2030’da öngörülen kapasite ile üç katına çıkarma hedefi arasındaki küresel açığın yüzde 60’ını kapatacak.

Yenilenebilir enerji

Fotoğraf: Patras, Yunanistan. Jason Blackeye / Unsplash

AB’de temiz enerji dönüşümü: Rüzgar kömürü geride bıraktı
Enerjide ‘sipariş gibi’ torba kanun geliyor: ‘Yenilenebilir’de dövize dönüş
Türkiye fosil yakıta devam: Venezuela ile petrol ve doğal gaz işbirliği yapılacak

Raporun yazarlarından ve Climate Analytics Politika Başkanı Claire Fyson,  “OECD’nin yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarması gerekiyor ancak şu anda hedefin çok uzağında iklim lideri olduğunu iddia eden bölge ülkelerinin, sadece kendi ülkelerinde yenilenebilir enerjiyi artırarak değil, aynı zamanda üç katına çıkarma hedefine katkıda bulunmak için finansmana ihtiyaç duyan diğer bölgeler için de harekete geçmeleri gerekiyor” diyor.

Asya‘nın OECD’den biraz daha çok hızlanması ve on yılın sonuna kadar yenilenebilir kapasitesini neredeyse dört katına çıkarması gerekiyor. Asya, çoğunlukla Çin ve Hindistan‘daki politikaların etkisiyle, üç katına çıkma hedefine büyük ölçüde ulaşan tek bölge. Ancak, bu ülkelerdeki önemli kömür ve doğal gaz boru hatları, atıl varlık riski yaratıyor veya dönüşümü yavaşlatıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları bölgede güçlü bir şekilde büyüyeceğinden, yeni fosil yakıt tesislerine ihtiyaç bulunmuyor ve bunlardan kaçınılması gerekiyor.

Global Renewables Alliance CEO’su Bruce Douglas, “Yenilenebilir enerji sektörü küresel üç katına çıkma hedefini gerçekleştirmeye hazır. Ancak bu hedefe zamanında ulaşabilmek için hükümetlerin yenilenebilir enerji piyasasını daha da hızlandırmak üzere acilen harekete geçmesi gerekiyor. Kamu finansmanı, özellikle de gelişmekte olan pazarların yenilenebilir enerji çağına katılması için düşük maliyetli sermayeye erişim sağlayacak uluslararası destek, herkes için temiz, güvenli ve adil bir geçiş sağlamak için kilit önem taşıyor” dedi.

Yenilenebilir enerjinin 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması hikâyenin sonu değil. Rapora göre, ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak için yenilenebilir enerji kaynaklarının on yılın sonunda da güçlü bir şekilde büyümeye devam etmesi ve 2035 yılına kadar 2022 yılına göre beş kat artması gerekiyor.

Hükümetlerin, bir sonraki Ulusal Katkı Beyanı (NDC) için 2035 hedeflerini geliştirmeye başlarken, COP28’de toplu olarak kararlaştırılan üç katına çıkarma hedefini nasıl takip edeceklerini düşünmesi gerekiyor.

Fotoğraf: Deposit Photos

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.