Dünyaİklim KriziManşet

COP28’in başkanı petrol şirketi CEO’su Al Jaber oldu: Ya kenara çekilsin ya istifa etsin!

0
Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı ve Abu Dabi'nin devlet tarafından yönetilen Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi CEO'su Sultan Ahmed al-Jaber, 31 Ekim 2022'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı'nda konuşuyor. Cebraili/AP
Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Bakanı ve Abu Dabi'nin devlet tarafından yönetilen Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi CEO'su Sultan Ahmed al-Jaber, 31 Ekim 2022'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin Abu Dabi kentinde düzenlenen Abu Dabi Uluslararası Petrol Fuarı ve Konferansı'nda konuşuyor. Cebraili/AP

Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi‘nin (ADNOC) CEO’su olan Sultan Ahmed Al Jaber, ilk kez bir BM iklim zirvesine bir petrol şirketinin CEO’su olarak ev sahipliği yapacak.

BM İklim Zirvesi 28. Taraflar Konferansı (COP28) yaklaştıkça Al Jaber‘in rolü ve hedefleri üzerinde yoğun tartışmalar bekleniyor ve birçok gözlemci ve uzman Al Jaber’in görevi süresince ADNOC CEO‘luğundan istifa etmesi beklentisi içerisinde.

‘Kenara çekilmesini ya da istifa etmesini talep ediyoruz’

Uluslararası İklim Eylem Ağı‘nın (Climate Action Network) İcra Direktörü Tasneem Essop Al Jaber’in başkanlığına ilişkin şunları söylüyor:

“COP28’e ev sahipliği yapan BAE’nin Ekselansları Sultan Ahmed Al Jaber’i COP28 Başkanı olarak atadığını duyurmasıyla birlikte, Abu Dabi Ulusal Petrol Şirketi’nin CEO’luğu görevinden istifa edeceği konusunda tüm dünyaya güvence verilmesi zorunludur. İklim krizini ele almakla görevli bir sürece böylesi bir çıkar çatışmasıyla başkanlık edemez, krizden bizzat sorumlu olan bir sektörün başındadır.”

CAN (İklim Eylem Ağı) İcra Direktörü Tasneem Essop, Mısır'daki COP27 sırasında bir tartışmaya katılıyor - Emilie Madi/Reuters

CAN (İklim Eylem Ağı) İcra Direktörü Tasneem Essop, Mısır’daki COP27 sırasında bir tartışmaya katılıyor – Fotoğraf: Emilie Madi/Reuters

“CEO’luk görevinden istifa etmezse, bu durum BM iklim görüşmelerinin bir petrol şirketi ve ona bağlı fosil yakıt lobicileri tarafından tamamen ele geçirilmesiyle eşdeğer olacak” diyen Essop, şu değerlendirmelerde bulunuyor:

Glasgow‘daki COP26’ya 500 fosil yakıt lobicisi katılmıştı, Mısır’daki COP’ta bu sayı yüzde 25 artmıştı, COP28 ise iklim müzakerelerini iklim eylemi konusunda kaydedilen ilerlemeyi baltalamak için kullanacaklarına şüphe olmayan çıkar çevreleri için açık sezon gibi görünüyor. Sivil toplum olarak Al Jaber’den doğru olanı yapmasını ve ya kenara çekilmesini ya da istifa etmesini talep ediyoruz.”

‘İleriye giden başka bir yol yok’

Christiana Figueres

Christiana Figueres

2010-2016 BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Genel Sekreteri Christiana Figueres, petrol, gaz ve kömürün kullanımının aşırılığına dikkat çekere COP28’in bu gerçekliğe uyum sağlaması gerektiğini şu ifadelerle dile getiriyor:

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), atmosferde yeni petrol, gaz ya da kömür için yer kalmadığı konusunda son derece nettir. Bu politika netliği, bilimin bulgularını ve kamuoyunun artan taleplerini yansıtmaktadır. COP28 sadece bu gerçekliğe uyum sağlamakla kalmamalı, aynı zamanda küresel karbonsuzlaştırmayı hızlandırmalıdır. İleriye giden başka bir yol yoktur.”

Uganda‘dan bir iklim adaleti aktivisti olan Vanessa Nakate ise COP28’in Mısır’da kararlaştırılan kayıp ve zarar fonuna gerçek para yatırıldığını görmesi gerektiğini ifade ederek “Ancak bunun yanı sıra, COP28 fosil yakıtların küresel olarak kullanımdan kaldırılmasını hızlandırmalıdır – fosil yakıt çıkarlarının birkaç yıl daha kar elde etmek için geleceğimizi feda etmesine izin verilen başka bir COP’a daha sahip olamayız. Ve son olarak, sivil toplumun ve genç aktivistlerin sesleri hükümetlerin hesap vermesini sağlamada çok önemlidir – BAE’de gözdağı verilmeden sesleri duyulmalıdır” ifadelerini kullanıyor.

Tufts Üniversitesi, Rachel Kyte

Rachel Kyte

Tufts Üniversitesi, Fletcher Hukuk ve Diplomasi Fakültesi Dekanı Rachel Kyte ise “Yeni COP başkanının önünde bir ikilem var” diyerek şu ifadeleri kullanıyor:

“BAE, IPCC ve IEA yolları doğrultusunda enerji dönüşümü ile küresel üretimin azalması gerektiğinden, en verimli ve en düşük maliyetli fosil yakıt kaynağı olmak için yarışıyor. Fosil yakıtların daha fazla geliştirilmesi söz konusu olamaz. COP Başkanı olarak ülkeleri daha agresif eylemler etrafında birleştirmek ve aynı zamanda diğer üreticilere üretimi durdurmalarını önermek zor olacak çünkü BAE sizi koruyor. Karışık mesajlar için gezegende yerimiz yok.”

Maria Mendiluce

Maria Mendiluce

We Mean Business Kolasiyonu CEO’su Maria Mendiluce de Al Jaber’in başkanlığının kritik bir önem taşıdığını şu sözlerle dile getiriyor:

“BAE’nin yeni COP28 Başkanı Sultan Al Jaber’in güçlü hırsı ve liderliği, getireceği yeni istihdam, sağlık ve ekonomik faydalarla birlikte temiz bir enerji sistemi sağlamak için küresel çapta ihtiyaç duyulan önemli yatırımların hızlandırılması açısından kritik önem taşımaktadır. Bilim bize 1.5C sınırının ötesine geçmenin tehlikelerini anlatıyor: Uluslararası Enerji Ajansı’na göre yeni fosil yakıt projeleri olamaz.”

Mendiluce, COP27’de küresel iş dünyasının, küresel sıcaklık artışının 1,5C ile sınırlandırılması çağrısını güçlü bir şekilde desteklediğine ve 80’den fazla ülke fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması çağrısını desteklediğine dikkat çekerek şu değerlendirmelerde bulunuyor:

“Basitçe ifade etmek gerekirse: fosil yakıtların yerini kaçınılmaz olarak temiz enerji alacaktır. İş dünyası, fosil yakıtlara yeni yatırımları durdururken temiz enerji yatırımlarını önemli ölçüde arttırmak için iddialı hükümet politikalarını ve finansmanı harekete geçirmek üzere COP28 başkanlığına ihtiyaç duymaktadır. Bu, şirketlerin emisyonları hızla azaltmasını ve daha güvenli, daha istikrarlı ve gelişen bir küresel ekonomi inşa etmesini sağlayacaktır.”

Manuel Pulgar-Vidal

Manuel Pulgar-Vidal

Son olarak COP20 Başkanı, Peru eski Çevre Bakanı ve şu anki WWF Küresel İklim ve Enerji Lideri Manuel Pulgar-Vidal ise şunları aktarıyor:

“Zaman içinde 2021-2022’nin kritik bir dönüm noktası olduğunu anlayacağız. COP’ta iklime zarar veren fosil yakıtların bir an önce sonlandırılması için yapılan birkaç çağrının inkar edilemez bir yaygaraya dönüştüğü andır. BAE’deki COP28’in, tüm dünyanın temiz enerjiye tam bir geçişi hızla benimsemesini sağlayacak iyi düşünülmüş bir yaklaşımla bu temel üzerine inşa edilmesine ihtiyacımız var. Kaybedecek daha fazla zamanımız yok. Başarılı sonuçlar elde etmek için COP28’i desteklemeyi dört gözle bekliyorum.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.