İklim KriziManşet

Extinction Rebellion kurucu ortağına ertelenmiş hapis cezası verildi

0
Extinction Rebellion
Fotoğraf: Henry Nicholls / Reuters

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı/XR) kurucu ortağı ve iklim aktivisti Dr. Gail Bradbrook, hükümet binasına binlerce pound değerinde zarar vermesi gerekçesiyle ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı.

51 yaşındaki Bradbrook, Ekim 2019’da Birmingham ile Londra‘yı birbirine bağlayacak olan HS2 isimli tren yolu hattı protestosunda Ulaştırma Bakanlığı‘ndaki bir camı kırmaktan suçlu bulundu.

The Guardian‘ın aktardığına göre, Bradbrook’a 15 ay ertelenmiş 15 aylık hapis cezası, 150 saat ücretsiz çalışma ve bir yıl boyunca gözetim emri verildi.

Hollanda’da Extinction Rebellion’ın iklim eylemine polis müdahalesi: 700 gözaltı

‘Mahkemeler, iklim uçurumundan sürüklenmenin suç ortağı’

Duruşma sonrasında XR tarafından yapılan açıklamaya göre, Bradbrook mahkemelerin “bizi bir iklim uçurumundan aşağı sürüklemenin suç ortağı” olduğunu değerlendirdi.

Mahkeme kararını eleştiren Bradbrook şunları söyledi:

Aktivistler iklim krizi konusunda alarm verdikleri için cezai mahkumiyetle karşı karşıya kalırken, tüm dünyanın yaşam destek sistemlerini yok etmekten sorumlu olanlar başarısız mahkemelerimiz tarafından hesap vermiyor. Fosil yakıtla finanse edilen politikacılar tarafından hazırlanan cezalandırıcı tedbir kararları ve otoriter yasalar demokrasimizi ve protesto hakkımızı ezmek için kullanılıyor.”

Extinction Rebellion

Fotoğraf: Extinction Rebellion

Hollanda’daki Extinction Rebellion protestosunda 1,500’den fazla iklim aktivisti tutuklandı

Duruşma sonrasında Bradbrook’a destek için gelenlerin bir kısmı süfrajetler gibi giyinirken, katılımcıların arasında Game of Thrones oyuncusu Jerome Flynn‘in de vardı.

Kamu binalarına ve sanat eserlerine zarar vererek iklim krizine dikkat çekmeye çalışan iklim aktivistlerinin eylemleri benzer stratejilerle oy hakkı mücadelesi veren süfrajetlere benzetiliyor.

Yokoluş İsyanı olarak bilinen Extinction Rebellion, karar alıcıların iklim krizi üzerine harekete geçmeleri talebiyle ilk başta Birleşik Krallık’ta başlayan küresel bir hareket. Şu anda içlerinde Türkiye’nin de yer aldığı onlarca ülkede faaliyet gösteriyor. Hareketin talepleri arasında iklim krizi hakkındaki bilimsel gerçeğin söylenmesi, karbon emisyonlarının sıfırlanması ve hükümeti denetlemek için yurttaş meclisi kurulması yer alıyor.

İklim örgütü Extinction Rebellion, ‘yıkıcı taktiklere’ ara veriyor
İklim eylemleri karşılık buldu: Birleşik Krallık’ta bir bankacılık grubu daha fosil yakıtı desteklemekten vazgeçti

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.