Köşe YazılarıUncategorized

[İklim İçim] İrma kasırgası ve yerli halkların adaleti

0

Kasırga yorgunluğundan muzdaripim. Böyle bir şey varmış. Tabi genelde Büyükada’daki evlerinin bahçelerinde en büyük felaket olarak sivrisineklerle cebelleşerek iklim değişikliği hakkında atıp tutan yazarlar değil her sene kasırga üzerine kasırga yaşayanlar kasırga yorgunluğundan muzdarip oluyorlar, ama olsun. Mesela gerçekten kasırga yorgunluğuna yakalanmış Floridalılar Irma kasırgası nedeniyle zorunlu tahliye kararına rağmen kaçma fikrine “mehhh” diyorlardı. [Kasırga yorgunluğu medyanın haberi veriş şekli. Aslında pek çok yerli halk, azınlıklar ve en fakir kesimler tahliye zamanlarında geri dönememekten ya da geri döndüklerinde evlerini bulamamaktan korktukları için evlerini terk etmiyorlar. Şehri terk edecek, ailelerini ve değerli varlıklarını güvenli yerlere taşıyabilecek araçları olmayanlar da tahliye kurallarına uymayanlardan. Houston, Texas’ta da örneklerini sıkça gördüğümüz gibi göçmenler de yardım istediklerinde veya evlerini terk ettiklerinde yakalanıp sınır dışı edilmekten korktukları için yardım alamıyorlar.] Daha geçen hafta Harvey’den bahsediyorduk. Bu hafta gündemimizde Irma kasırgası var. Mens Air Jordan 9 Irma önce Çarşamba günü Karayiplerdeki Barbuda adasını vurdu. Kategori 5 büyüklüğündeki kasırga saatte 300km’yi bulan hızıyla Barbuda adasını yerle bir etti. Adanın tek hastanesi, okulları ve havalimanı yok olurken tüm adanın altyapısını ve evlerini yeniden inşa etmenin maliyetinin 100 milyon dolardan fazla olacağı söyleniyor. GSMH’si 2 milyar dolardan az olan ve borca batmış bir ulus için çok büyük bir masraf. (O kadar borçlular ki Doğu Karayip Devletleri Organizasyonu Sekreteryasına olan 5 milyon dolarlık borçlarının ön ödemesi için 168bin doları zor buluyorlar). 1800 evsiz Barbudalılar komşu ada Antigua’ya sığındılar. Kasırganın adanın %90’ını yıktığı ve adanın yaşanılamaz hale geldiği söyleniyor. Geçtiğimiz sene adada lüks bir resort satın alan ünlü aktör Robert De Niro yetkililerle birlikte “doğanın bizden aldıklarını yeniden inşa edeceklerini” söyledi. Tüm adayı mı yoksa kendi tatil beldesini mi inşa eder onu zaman içinde göreceğiz. Irma şu anda tropik kasırga seviyesine gelmiş olsa da bu seviyeye gelene kadar 8’i ABD’de olmak üzere 47 kişinin ölümüne neden oldu. Nike Air Max 90 Dames Ve Irma kasırgası rekorları kırarak geldi:

  • 300 km/sa rüzgar hızıyla Atlas Okyanusu’nda bugüne kadar görülen en güçlü kasırga
  • 37 saat boyunca 300km/sa hızlı rüzgarlar dünyada bu yoğunluğu bu denli uzun süre koruyan ilk siklon
  • Üç gün boyunca Kategori 5 sınıflandırmasını korudu – uydu verilerinin tutulduğu zaman boyunca görülmüş en uzun (1966’dan beri)
  • Kasırganın rüzgar hızı ve büyüklüğüyle ölçülen birikmiş siklon enerjisi rekoru – 14 Atlas kasırga sezonunundan daha fazla enerji topladı.
  • Tahliye kararıyla 5.6 milyon Floridayı yollara döken Irma kasırgası ABD tarihinin en büyük toplu göçüne neden oldu.

 

Atlas Okyanusu’nda bugüne kadar görülmüş en şiddetli kasırga olan Irma kasırgası Karayipler’de Saint Martin, Anguilla ve Barbados’u vurduktan ve hali hazırda 10 kişinin ölümüne neden olduktan sonra Porto Riko, Dominik Cumhuriyeti, Küba ve Florida’ya doğru ilerlerken Donald Trump bir petrol rafinerisinin önünde şu konuşmayı yapıyordu:

Amerikan endüstrisini ve işçilerini korumak için Amerika Birleşik Devletleri’ni istihdamı yok eden Paris iklim anlaşmasından çektik. İstihdamı yok eden. İnsanların hiç fikri yok. Pek çok kişinin ne kadar kötü olduğuna dair hiçbir fikri yok. Ve şimdi Kuzey Dakota’da Dakota boru hattı sonunda işletmeye açık. Keystone’u da yaptım. Keystone’u biliyorsunuz, diğeri, büyük olan. Büyük. Başkanlıktaki ilk bir kaç günüm, bu ikisi. 48 bin iş. İnanılmaz, inanılmaz bir şey. Bence çevresel olarak daha iyi. Buna gerçekten inanıyorum. Vêtements Armani Pas Cher Çevre için daha iyi.

Bir petrol rafinerisi dedim ama tam olarak Kuzey Dakota’da bu konuşmayı yapıyordu Trump. Goedkoop Nike Air Max 2016 Meşhur Standing Rock’ı hatırlar İklim İçin okuyucuları. Hani yerli halkın petrol boru hattına engel olmak için yaptıkları şiddetsiz direnişi dağıtmak için ordunun geldiği, insanları köpek kafeslerine koydukları, plastik mermi sıktıkları, köpeklere saldırttıkları yer. Vanderbilt Commodores 2016’nın sonuna doğru Obama’nın Kuzey Dakota petrol boru hattını iptal etmesiyle güzel haber olarak vermiştik.

  • Stan Smith Donna
  • Gerçi artık Kuzey Dakota denince aklıma en sevdiğim televizyon ünlüsü Tina Fey’in geçen haftalarda Saturday Night Live’da yaptığı muhteşem skeç geliyor. Charlotsville’da faşistlerin, ırkçıların ve Neo-Nazilerin yürüyüşünden sonra şöyle demişti Tina Fey:

    Polo yaka t-shirtlerini giymiş bir grup beyaz oğlanın “Vatanımız geri alacağız” diye bağırdıklarını duyduğumda “Bizim vatanımız değil, bu vatanı yerli Amerikalılardan çaldık” diye bağırmak istiyorum. Onlar Standing Rock’ta barışçıl bir eylem yapmak istediklerinde plastik mermilerle saldırdık ama siz çenesiz çomarların yarı-otomatik silahlarla sokakları arşınlamasına izin veriyoruz.

    İklim adaleti ve toplumsal adalet böyle el ele gidiyor. En basit şekliyle anlatmaya çalışayım: Kıtaya ayak basan beyaz adam önce taşıdığı virüsler ve sonra silahlarla yerli halkı öldürdü, öldüremediklerini “reservations” denilen ayrılmış bölgelere sürerek fakirliğe mahkum etti. Normalda avcılık, toplayıcılık ve topluluk olarak yaşamlarını sürdüren yerliler, beyaz adamlar onlarla birlikte “yaşayamayacağı” için beyaz adamların yaşamak istemedikleri, fakir, çorak, uzak bölgelere sürüldü. Bugün Amerikan yerlilerinin 3’te 1’i bu özel bölgelerde yaşıyor. nike air force 1 mid hombre Bu bölgelerin geliri, istihdam ve eğitim oranları ABD ortalamasından oldukça düşük. Amerika’da %15,3 olan yoksulluk olanı yerli halkların bölgelerinde %28,4. Yıllar sonra beyaz, bembayaz, ACE beyazı Başkan Donald Trump ve onun gazını alan küçük faşistler sokaklarda vatanımızı geri alacağız diye çığırırken Başkanları Donald Trump yerel olarak Kuzey Dakota’da Standing Rock’taki Sioux kabilesinin temiz su kaynağını zehirleyecek, küresel olarak iklim değişikliğine biraz daha katkı sağlayacak petrol boru hattının önünde konuşma yapıyor. Jordan 11 Sale Bu sırada Harvey kasırgası sonrasında Houston’da 70 kişi ölmüş, Karayipler’de 10 kişiyi öldüren kasırga adım adım Florida’ya yaklaşıyordu… Sorun değil, Donald Trump Florida’da da bir konuşma yapar.

    You may also like

    Comments

    Comments are closed.