ManşetDoğa MücadelesiYerel

İkizköylüler zeytinlikleri korumak için hem dava açtılar hem şikayet ettiler

0

Maden yönetmeliğindeki değişikliğe karşı İkizköylüler zeytin ağaçları için direnmeye devam ediyor. Konuya ilişkin olarak kaymakamlığa dilekçe veren vatandaşlar Danıştay 8. Dairesi’nde durdurma kararı için dava açtı. İkizköylüler Kocaman Çayı’na bırakılan maden sahasında biriken sulara ilişkin olarak da YK Enerji’yi İl Çevre Müdürlüğüne şikayet ettiklerini duyurdular.

Zeytinlik sahalarının madencilik faaliyetlerine açılmasını onaylayan yönetmeliğe karşı İkizköylüler zeytin ağaçlarının kesilmemesi için Danıştay 8. Dairesi’nde 11 Mart’ta dava açtı.

Mart başında Resmi Gazete’de yayınlanan maden yönetmeliğindeki değişikliğe karşı yönetmeliğin durdurulması ve iptali için onlarca dava açılmıştı. Söz konusu değişiklik Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) Muğla Milas’taki iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla genişletilmek istenen kömür madeni sahasının İkizköy Mahallesi’ndeki Akbelen Ormanı‘nı yok etmemesi için hukuki mücadele devam ederken yapılmıştı. İkizköylüler İl Çevre Müdürlüğüne yaptıkları şikayeti de şu ifadelerle duyurdu:

1 Mart’ta İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda açılmak istenen kömür ocağı için bilirkişi keşfi yapılmıştı. İkizköylüler, kamuoyunu #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz diyerek yaşama destek olmaya çağırmıştı. 11 Mart’ta da Danıştay’a dava açan köylüler şu açıklamada bulundu:

“Bugün de Derneğimiz olan Karadam Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği  (KARDOK) ile zeytinci köylülerimizle zeytinlerin idam fermanı olan yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açtık. Şimdi, zeytinlerimize kimsenin dokunmaması için Danıştay 8. Dairesi’nin 2022/1904 Esasına kaydedilen dosyamızdan yürütmeyi durdurma kararı verilmesini  #ZeytinİçinAdalet bekliyoruz.”

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’ın 740 dönümlük bölümündeki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açmak için kesilmek isteniyor. Şirketin bunun için gerekli izinleri de almış ve ocak ÇED Yönetmeliği’nden muaf tutulmuştu ancak İkizköylüler, çevre aktivistleri ve hukukçular karara itiraz etti. Kesimleri önlemek için 22 Nisan’da başlatılan nöbet sürüyor.

Geçen yaz, Türkiye‘nin Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere pek çok bölgesinde çıkan yangınlardan etkilenen Muğla‘da, bölge halkı yangınlara müdahale ederken, şirket tarafından yangın bahanesiyle 105 ağaç kesilmiş; İkizköy halkının direnmesi üzerine jandarma sert müdahalede bulunmuştu.

Maden ocağına karşı, KARDOK Derneği‘nin açtığı davalarda Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muğla Valiliği de kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.  Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle avukatlar Arif Ali Cangı,  İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.

Son bilirkişi keşfi ise 1 Mart’ta “Yuh yuh soyanlara” eşliğinde köylüler tarafından gerçekleştirilen eylemler ve atılan sloganlarla gerçekleştirildi. Zeytinlik sahalarının madencilik faaliyetlerine açılmasını onaylayan yönetmeliğe karşı İkizköylüler zeytin ağaçlarının kesilmemesi için Milas Kaymakamlığına dilekçe vermişti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.