ManşetDoğa Mücadelesi

İkizköylülerden zeytin ağaçları için dilekçe: Yönetmelik değişikliği burası için yapılmış

0

Zeytinlik sahalarının madencilik faaliyetlerine açılmasını onaylayan yönetmeliğe karşı İkizköylüler zeytin ağaçlarının kesilmemesi için Milas Kaymakamlığına dilekçe verdi.

Mart başında Resmi Gazete’de yayınlanan maden yönetmeliğindeki değişikliğe karşı yönetmeliğin durdurulması ve iptali için onlarca dava açılmıştı. Söz konusu değişiklik Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ’nin (YK Enerji) Muğla Milas’taki iki termik santraline kömür sağlamak amacıyla genişletilmek istenen kömür madeni sahasının İkizköy Mahallesi’ndeki Akbelen Ormanı‘nı yok etmemesi için hukuki mücadele devam ederken yapılmıştı. 1 Mart’ta İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda açılmak istenen kömür ocağı için bilirkişi keşfi yapılmıştı. İkizköylüler, kamuoyunu #AkbelenOrmanınıVermeyeceğiz diyerek yaşama destek olmaya çağırmıştı.

İkizköylüler dün konuyla ilgili Milas Kaymakamlığına dilekçe verdiklerini duyurdular.İkizköy Kardok Derneği ve 100’ün üzerinde köylü tarafından bireysel olarak da imzalanan dilekçeleri, köylülerin tamamı Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’nın makamına topluca giderek elden Kaymakam’a teslim ettiler.

İkizköy İnsanca Yaşam için Direniyor hesabından yapılan açıklamada “Yönetmelik değişikliği meğer İkizköy için yapılmış, kamuoyundaki infiale umursanmadan açılan davalarda yürütmeyi durdurma kararına fırsat vermeden, oldu bitti ile zeytinleri ortadan kaldırmak istiyorlar, Buna izin vermeyeceğiz. Zeytin dostlarından destek ve dayanışma bekliyoruz” ifadelerine yer verildi. Dilekçe sonrası yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Dünden bu yana, YK Enerji yetkilileri, İkizköy Mahallesi sınırları içerisindeki zeytin ağaçlarını kastederek, İkizköy Mahallesi Muhtarına şifahen ‘İkizköylülerin, eskiden kamulaştırılmış alanlarda bulunan zeytin ağaçlarını gelip kendilerinin kesmelerini ya da taşımalarını, aksi takdirde şirketin bu ağaçları keseceğini, taşıyacağını’’ bildirmiştir. Bunun üzerine İkizköy Mahallesi Muhtarı, İkizköy sakinlerine bu durumu şifahen iletmiştir.”

İkizköy Kardok Derneği Başkanı Nejla Işık, dilekçeye ilişkin olarak şu ifadeleri kullandı:

“YK Enerji yönetmeliği kullanarak zeytinleri talan etmek üzere. Kanuna aykırı olarak çıkarılan yönetmeliğin değil, kanunun kendisinin uygulanmasını istedik.”

İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı ise “Anlaşılan bu yönetmelik değişikliği, YK Enerji için ve İkizköylüler’in zeytinliklerinin taşınması, sökülmesi ve maden ocağı haline getirilmesi için çıkarılmış” dedi.
Muhtarın ulaştığı zeytinliklerin eski sahipleri olan köylülerin ise konuyu İkizköy Çevre Komitesi’ne taşıyarak, zeytinlere kesinlikle dokunmayacaklarını söyledikleri belirtildi.

‘Zeytinlerimiz kanuna emanettir’

Kaymakama dilekçelerin verilmesi sırasında İkizköylüler; yönetmeliğin Zeytincilik Kanununa aykırı olduğunu vurgulayarak “İlçenin en yüksek mülki amiri olarak zeytinlerimizi siz Milas Kaymakamına emanet ediyoruz” dedi. Kaymakam, zeytin bizim de zeytinimizdir. Zeytinlerimiz kanuna emanettir” diye yanıt verdi.

İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Hasan Yorulmaz ise: “Yönetmelik kanundan üstün değildir. Biz kanunlara ve Anayasaya bağlıyız ve onu sonuna kadar savunacağız.” dedi.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’ın 740 dönümlük bölümündeki ağaçlar, Limak Holding ve İÇTAŞ ortalığıyla kurulan YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine linyit sağlayacak maden ocağı açmak için kesilmek isteniyor. Şirketin bunun için gerekli izinleri de almış ve ocak ÇED Yönetmeliği’nden muaf tutulmuştu ancak İkizköylüler, çevre aktivistleri ve hukukçular karara itiraz etti. Kesimleri önlemek için 22 Nisan’da başlatılan nöbet sürüyor.

Geçen yaz, Türkiye‘nin Ege ve Akdeniz sahilleri başta olmak üzere pek çok bölgesinde çıkan yangınlardan etkilenen Muğla‘da, bölge halkı yangınlara müdahale ederken, şirket tarafından yangın bahanesiyle 105 ağaç kesilmiş; İkizköy halkının direnmesi üzerine jandarma sert müdahalede bulunmuştu.

Maden ocağına karşı, KARDOK Derneği‘nin açtığı davalarda Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi ve Muğla 1’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Muğla Valiliği de kömür taşıma bandının yapımını durdurdu.  Bölgede ilk yapılan keşifte hakimin avukatlara hakaret etmesi nedeniyle avukatlar Arif Ali Cangı,  İsmail Hakkı Atal ve Şiar Rişvanoğlu reddi hakim başvurusunda bulunmuştu.

Son bilirkişi keşfi ise 1 Mart’ta “Yuh yuh soyanlara” eşliğinde köylüler tarafından gerçekleştirilen eylemler ve atılan sloganlarla gerçekleştirildi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.