Doğa MücadelesiManşetVideo

İkizdereli kadınlar sesleniyor: Neden bize bu çileyi çektiriyorsunuz?

0

Rize İkizdere‘de bulunan İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz İnşaat tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı çıkan İkizdereli kadınlar çektikleri videolar ile tepkilerini dile getirdi.

Videodaki kadınlardan biri “Ben buralıyım. Burada doğdum burada büyüdüm burada yaşadım. Ancak şu anda doğamı katlediyorlar, ormanımı yok ediyorlar. Neden bize bu çileyi çektiriyorlar?” sorusunu yöneltti.

‘62 yaşındaki annem yerlerde sürüklendi’

Polisin müdahalesi sırasında annesinin yerlerde sürüklendiğini belirten başka bir kadın ise “Biber gazı attıkları zaman annem, 62 yaşındaki kadın yerlerde sürüklendi. Şu anda anneme destek olmaya geldim. O kadın yerlerde sürüklenirken ben perişan oldum. Tek isteğimiz burayı katletmemeleri” ifadelerini kullandı.

 

‘Müteahhit dur diyoruz sana’

Çay yetiştirdiği bölgede video çeken bir kadın ise burada yetiştirdiği ürünler ile eve ekmek götürebildiğini ancak taş ocağı yapılırsa bunu yapmasının mümkün olmadığını belirtti.

“Ne olursun müteahhit dur diyoruz sana. Başka bir yer bul. Yok etme burayı…Biz çok zor durumdayız. Suyumuz bile yok. Şişeyle su alıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Hatıralarım, çocuklarım var’

İkizdereli bir başka “Taş ocağı olursa her yer mahvolur. Yaşadığımız, büyüdüğümüz, nefes aldığımız yer burası. Taş ocağına hayır diyorum. Ne olursa olsun mücadeleyi bırakmayacağım. Doğa bizim doğamız. O ormanda hatıralarım var, çocuklarım var, annem var, babam var, dedelerim, atalarım babaannelerim var. Herkes ormanın içinde. Üç kuruş için heba ediyorlar” tepkisini gösterdi.

Neler yaşandı?

23 Nisan Cuma günü uygulanan sokağa çıkma yasağını fırsat bilen şirket, jandarma ve polis eşliğinde ağaç kesimlerine başlamıştı. Yasakların bitmesinin ardından kurulan barikatları aşan vatandaşlar İşkencedere Vadisi’ne inmişti.

Çalışmaları engellemeye kararlı olan halk ile kolluk kuvvetleri arasında tartışmalar yaşanmış, köylülere biber gazlı müdahale edilmiş ve sekiz kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişiler ise ertesi gün serbest bırakılmıştı.

Sonraki günlerde çevre ilçe ve şehirlerden kişiler de İkizdere halkına destek olmak için bölgeye geldi. İkizdereliler gece-gündüz çalışmaların durdurulması için bölgede nöbet tutuyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.