Ordu ve Rize’de sit alanı ve fındık bahçelerine taş ocağı

Çevre Bakanlığı, Rize ve Ordu’da ormanlar, fındık bahçeleri, ve doğal sit alanlarını kapsayan üç taş ocağı projesine 'ÇED gerekli değil' kararı verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, dün resmi internet sitesinden Rize‘de bir, Ordu‘da iki taş ocağı için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değil” kararı verdiğini açıkladı.

“ÇED Gereksiz” kararı verilen bölgelerde ormanlık alanlar ve fındık bahçeleri bulunuyor. Akarsular, doğal sit alanları ve yaban hayatı geliştirme sahaları da izin verilen alana bitişik.

Çıkan malzemeyle deniz doldurulacak

MA‘nın aktardığına göre, kararlardan biri, Ordu‘nun Çatalpınar ilçesi Göller Mahallesi’nde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından açılmak istenen bazalt (mıcır) ocağı için verildi. 6,19 hektarlık alan üzerine açılacak olan taş ocağından çıkan malzeme ise belediye tarafından deniz dolgusu amacıyla kullanılacak. Çatalpınar ilçe merkezine 5, Göller Mahallesi’ne 1,3 kilometre uzaklıkta yer alan maden, Kulakköy Mahallesi‘ne 650, Akpınar Mahallesine ise 940 metre, en yakın eve ise sadece 190 metre uzaklıkta bulunuyor.

Fındık bahçesinde kapasite artışı

Ordu Çaybaşı ilçesinde ise Fatsa Madencilik adlı şirket tarafından işletilen bentonit ocağının kapasite artışı için de ÇED’e gerek görülmedi. Şirketin bölgede Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen 461,72 hektarlık alan için ruhsatı bulunuyor. Şirket bunun 41 hektarını daha ocağa dönüştürmeyi planlıyor.

Alanın tamamı şirketin tapulu arazi. Ocak alanı ise Çevre Düzeni Planına göre “Bölgeye Özel Tarım Arazisi (fındıklık)” olarak görülüyor.

Ormana taş kırma-eleme tesisi

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi, Aşağışimşirli köyünde de Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından 6,66 hektarlık alanda açılması planlanan kırma-eleme ve yıkama tesisi için “ÇED gerekli değil” kararı çıktı.

Burada işlenen taşlar Çamlıhemşin-Ayder İl Yolu ve başka yolların bakım, onarım ve yapım işinde kullanılacak.

Tesisin kurulacağı alan “1/100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı”na göre “Orman Alanı” ve “Doğal Sit Alanı” olarak görünüyor. Proje alanını içinden de Kavron (Hala) Deresi geçiyor.

Yine proje alanı Kaçkar Devlet Avlağı içerisinde ve Rize Çamlhemşin Kaçkar Yakın Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na 1 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR