Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşetYerel

İkizdere’de taş ocağı için çalışmalar başladı: Vadiye girilmesi tamamen hukuksuz

0

Haber: Gençağa Karafazlı

*

Rize İkizdere‘deki İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz İnşaat tarafından İyidere Lojistik merkez inşaatına malzeme tedarik etmek amacıyla açılmak istenen taş ocağı için çalışmalar başladı.

Yaklaşık bir aydan beri İşkencedere Vadisi girişinde çadır kurup nöbet tutan yurttaşlar ise yaşananlara tepki gösterdi.

Yurttaşların verdiği tepki sonrası, çalışmalar durdurulurken; iki kişilik heyetin İkizdere Kaymakamı ile görüştüğü bilgisi paylaşıldı.

Çadırların kaldırılması istendi

Jandarma, bugün sabah saatlerinde nöbet tutan yurttaşların çadırlarını kaldırmalarını istedi. Vadi girişinde barikat oluşturan jandarma, vadiye çıkışa da izin vermedi.

Çalışmalara tepki gösteren yurttaşlarla jandarma arasında yer yer tartışma yaşandı. Yurttaşlar, vadide çalışma yapan firma yetkilerinin herhangi bir izinlerinin olmadığını, yapılan çalışmanın yasa dışı olduğunu belirtti.

‘Kaymakamla görüşülüyor’

Yaklaşık bir aydan beri çadır nöbeti tutan Dursun Baş, yaşananlarla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Sabahleyin nöbet tuttuğumuz çadırda jandarma bizleri uyandırdı. Bir tabur asker ile gelmişler. Vadi girişinde jandarma barikatı oluşturdular. Bizim vadiye girişimize izin vermiyorlar.

Nöbet tuttuğumuz yerden iş makinelerini götüremeyen şirket yetkilileri başka alanlardan gizlice İşkencedere Vadisi’ne götürüp çalışmaya başladılar. Bazı arkadaşlarımız çalışma yapılan alana ulaştı. Çalışma izinlerinin olup olmadığını sordular, ancak herhangi bir izin belgesi göremediler. Ardından tepkiler sonrası iş makineleri çalışmayı sonlandırdı. Gürdere köyümüzün muhtarının da olduğu iki kişilik heyet şu anda İkizdere Kaymakamı ile konuyla ilgili görüşüyor.”

‘Yaşam alanlarımız katlediliyor’

Dursun Baş, vadiye bu şekilde girilmesinin tamamen hukuksuz olduğunu kaydetti:

Bu şekilde vadiye girilmesinin kesinlikle kanunen ve hukuki bir açıklaması yapılamaz. Hukuksuz bir şekilde yaşam alanlarımızı katlediyorlar. Cengiz İnşaat’ın taş ocağı açmak istediği koruma altındaki iki yüz vadiden biri olan ve sıralamada 53. sırada buluna İşkencedere Vadisi sit alanı ilan edilmiş bir vadidir. Cumhurbaşkanımız, hemşerimiz Erdoğan’ın acele kamulaştırma kararı aldığı bu cennet vadinin yok olmaması için yeniden kararı gözden geçirmesini istiyoruz.”

Avukat Yakup Okumuşoğlu da “Mahkeme kararı olmadan İşkencedere Vadisi’ne iş makinelerini sokup kesim yapılması doğru değildir. Bunun geri dönüşü yoktur” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.