Doğa MücadelesiManşetYerel

Ormanlarını kesimden korumak isteyen İkizdereliler ağaçlarda nöbet tutuyor

0

Haber: Gençağa Karafazlı

Rize İkizdere‘de bulunan İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz İnşaat tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı protestolar bugün de devam ediyor.

Vadideki ağaçların dozerlerle kesilmesinin önüne geçmek isteyen vatandaşlar ağaçların üzerine çıkarak nöbet tutmaya başladı. Köylüler yaptıkları açıklamada nöbetlerini gece-gündüz devam ettireceklerini söyledi.

Ağaca çıkan yurttaşlardan biri Nazım Hikmet şiirini okudu. Vadi içerisinde şu dizeler yankılandı: “Yok öyle umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutma; aynı gökyüzü altında, bir direniştir yaşamak.”

Çevre ilçelerden destek

İkizdere Dernekler Federasyonu tarafından yapılan çağrı üzerine çevre köy, ilçe ve şehirlerden de onlarca kişi direnen bölge halkına destek olmak için vadiye geldi.

Vadi girişinde ilk etapta jandarma tarafından engellenen vatandaşlar köy yollarından ve ormanın içerisindeki patika yollar üzerinden çalışma sahasında nöbet tutan köylülerin yanına ulaştı. İş makinelerinin çalışmaya devam etmesi sloganlarla protesto edildi.

Çadır destekleri toplanıyor

Sosyal medya üzerinden de #ikizderedireniyor ve #ikizderetaşocağıolmasın etiketleri üzerinden ağaç kesimlerine karşı tepkiler dile getirildi. Ayrıca direnen bölge halkının sürekli vadide kalabilmesini sağlamak için doğaseverler çadır temin etme kampanyası başlattı.

AKP’li Külünk: Eylemleri Biden yönlendiriyor

AKP MKYK Üyesi Metin Külünk, doğa nöbeti tutan ve Cengiz İnşaat’a ait iş makinelerinin önünde duran köylülerin eyleminin HDP üzerinden ABD Başkanı Joe Biden tarafından yönlendirildiğini öne sürdü.

“Biden’in Karadeniz Planını Deşifre Ediyoruz” başlığıyla bir dizi iddiada bulunan Külünk  “Biden Türk siyasetini HDP üzerinden manipüle etmek istiyor. ABD sadece Suriye’de PKK-PYD’ye silah yığmıyor; aynı zamanda HDP’ye de bilgi, plan yığıyor…” ifadelerini kullandı.

‘Vatandaşlarımızı tahrik ediyorlar’

“CHP’nin HDP’ye mahkum olma sebebinin de ABD’nin HDP ısrarı” suçlamasını ortaya atan Külünk, “Dolayısıyla HDP İzmir milletvekili Murat Çepni 2-3 gündür, İkizdere’de lojistik bölge inşası için alt yapı oluşturulmak amacıyla çalışılan alanda ilgili çalışmalari engelleyip, siyasi poziyon oluşturmak için vatandaşlarımızı tahrik ederek provakasyon çabasında olmasını bu büyük fotoğraf içinde okumak gerekir” dedi. Devamında ise şunları söyledi:

Ayrıca bölgenin en önemli ticari yatırımlarından biri olan ve yeni ipekyolu kurgusunda stratejik bir önem taşıyan Rize-İyidere Lojistik Bölgesi çalışmasını aynı 3. Havalimanında olduğu ve diğer büyük stratejik projelerde olduğu gibi, sekteye uğratabilme kastıyla, çevrecilik konseptinde bir kalkışma organize etmenin kısık ateşte provası yapılmaktadır. Hatırlatmak isteriz ki kısık ateşte pişirilen ve içinde başta Biden-HDP iş birliği olan ve ülkenin geleceğine büyük katkısı olan hizmetlerin durdurulmasına yönelik hiçbir provakasyona müsaade etmeyeceğiz.”

CHP’li Bekaroğlu da alandaydı

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da eylemlere destek olmak için İşkencedere Vadisi’ne geldi. Bekaroğlu, vatandaşların taleplerini ve yaşadıkları sıkıntıları dinledi.

‘Sarayın kepçelerini saraya göndereceğiz’

İkizdere’de yaşanan katliamı TBMM gündemine taşıyan HDP Milletvekili Murat Çepni ise “Her yerde İkizdere’nin sesi olacağız. Her yerde dayanışmayı büyüteceğiz. Sarayın kepçelerini saraya göndereceğiz. Kazaanacağız” ifadeleriyle konuşmasını paylaştı.

Neler yaşandı?

23 Nisan Cuma günü uygulanan sokağa çıkma yasağını fırsat bilen şirket, jandarma ve polis eşliğinde ağaç kesimlerine başlamıştı. Yasakların bitmesinin ardından kurulan barikatları aşan vatandaşlar İşkencedere Vadisi’ne inmişti.

Çalışmaları engellemeye kararlı olan halk ile kolluk kuvvetleri arasında tartışmalar yaşanmış, köylülere biber gazlı müdahale edilmiş ve sekiz kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişiler ise ertesi gün serbest bırakılmıştı.

 

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.