Hindistan- Japonya Nükleer işbirliğinde ilk adım atıldı

Uzun bir zaman dilimini kapsayan müzakerelerden  sonra Hindistan ve Japonya nükleer işbirliği için ilk adımı attı. Nihai anlaşma ise teknik ve yasal konulara ilişkin madde düzenlemelerinden sonra yapılabilecek.

Hindistan Başbakanı Shri Narendra Modi ve Japonya Başbakanı, Shinzo Abe Yeni Delhi'de Nükleer işbirliğini imzalarken,12 Aralık 2015
Hindistan Başbakanı Shri Narendra Modi ve Japonya Başbakanı, Shinzo Abe Yeni Delhi’de Nükleer işbirliğini imzalarken,12 Aralık 2015

Nükleer işbirliğinin ana hatlarını belirleyen işbirliği kararı 12 Aralık günü Yeni Delhi’de Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Hindistan Başbakanı Narendra Mondi tarafından imzalandı .

Sivil amaçlı nükleer işbirliği için müzakerelere 2010’da başlanmış, 11 Mart 2011 Fukuşima nükleer santral kazasından sonra bu müzakereler askıya alınmıştı. 2013 Mayıs ayında Başbakan Abe ve Başbakan Singh görüştüğünde nükleer işbirliği girişimine kalınan yerden devam etme kararı alındı.

Bu anlaşmanın imzalanmasıyla Hindistan Japonya’dan nükleer teknoloji ve hizmetleri de ithal edebilir olacak. Basın mensuplarına açıklama yapan Mondi “Bu anlaşma sivil nükleer enerji işbirliğinden öte temiz enerjinin bir tanıtımıdır , barışçı ve huzurlu  bir dünya için  işbirliğimizin ve güvenin parlak sembolüdür” dedi ve ekledi “Bu kararımızın Japonya için önemini biliyorum. Sizi temin ederim ki Hindistan bu karara saygı duyacak ve karşılıklı taahhütleri onurlandıracaktır

Her iki başbakan da Hindistan’ın Nükleer Tedarikçiler Grubuna (Nuclear Suppliers Group)  tam üyeliği için birlikte çalışmayı taahhüt etti.

Hindistan, 30 yıl önce Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasını imzalamış bir ülke olarak güvenlik maddeleri gereğince tüm bu süreyi uluslararası nükleer santral ticaretinden uzak geçirdi. 2009′ da ise özel anlaşmalarla bu durumun bağlayıcılığından çıktı ve Hindistan yeniden  işbirliği anlaşması yaptığı  Avustralya, Kanada, Rusya, İngiltere, Fransa, ABD ve Kazakistan ile ticaret yapabilir. Yabancı teknoloji ve yakıtın Hindistan’ın nükleer santral planlarını hızlandıracağı öngörülüyor.

 

Haber :Pınar Demircan

(Yeşil Gazete , Nuclear news)

 

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

Gözaltına alınan gazetecilerden ikisi tutuklandı, 10 haberci ‘adli kontrol’ şartıyla serbest

Eskişehir merkezli operasyonlarda gözaltına alınan gazetecilerden Bilge Aksu ve Mehmet Uçar tutuklandı. Gözaltına alınan diğer haberciler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Botsvana’da ölen 350 filin iklim kaynaklı su zehirlenmesine maruz kaldığı düşünülüyor

Uydu veri analizleri, 2020'deki kitlesel ölümlerin ardında yosun patlamalarının olabileceğini gösteriyor.

‘Yurttaş İnisiyatifi’, ekokırımın suç sayılması için açılan davaya destek bekliyor

Ekokırımın suç olarak yasalaşması için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde yurttaşların açtığı davanın duruşması 5 Aralık'ta, saat 11.00'da görülecek.

İspanya’dan aşırı hava olaylarına karşı işçilere dört günlük ‘iklim izni’

Yeni yasaya göre, olası bir iklim veya meteorolojik tehdit durumunda insanlardan evde kalmaları istenirse, işçiler dört gün ücretli izin alabilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR