Uzun bir zaman dilimini kapsayan müzakerelerden sonra Hindistan ve Japonya nükleer işbirliği için ilk adımı attı. Nihai anlaşma ise teknik ve yasal konulara ilişkin madde düzenlemelerinden sonra yapılabilecek.
Nükleer işbirliğinin ana hatlarını belirleyen işbirliği kararı 12 Aralık günü Yeni Delhi’de Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Hindistan Başbakanı Narendra Mondi tarafından imzalandı .
Sivil amaçlı nükleer işbirliği için müzakerelere 2010’da başlanmış, 11 Mart 2011 Fukuşima nükleer santral kazasından sonra bu müzakereler askıya alınmıştı. 2013 Mayıs ayında Başbakan Abe ve Başbakan Singh görüştüğünde nükleer işbirliği girişimine kalınan yerden devam etme kararı alındı.
Bu anlaşmanın imzalanmasıyla Hindistan Japonya’dan nükleer teknoloji ve hizmetleri de ithal edebilir olacak. Basın mensuplarına açıklama yapan Mondi “Bu anlaşma sivil nükleer enerji işbirliğinden öte temiz enerjinin bir tanıtımıdır , barışçı ve huzurlu bir dünya için işbirliğimizin ve güvenin parlak sembolüdür” dedi ve ekledi “Bu kararımızın Japonya için önemini biliyorum. Sizi temin ederim ki Hindistan bu karara saygı duyacak ve karşılıklı taahhütleri onurlandıracaktır”
Her iki başbakan da Hindistan’ın Nükleer Tedarikçiler Grubuna (Nuclear Suppliers Group) tam üyeliği için birlikte çalışmayı taahhüt etti.
Hindistan, 30 yıl önce Nükleer Silahsızlanma Anlaşmasını imzalamış bir ülke olarak güvenlik maddeleri gereğince tüm bu süreyi uluslararası nükleer santral ticaretinden uzak geçirdi. 2009′ da ise özel anlaşmalarla bu durumun bağlayıcılığından çıktı ve Hindistan yeniden işbirliği anlaşması yaptığı Avustralya, Kanada, Rusya, İngiltere, Fransa, ABD ve Kazakistan ile ticaret yapabilir. Yabancı teknoloji ve yakıtın Hindistan’ın nükleer santral planlarını hızlandıracağı öngörülüyor.
Haber :Pınar Demircan
(Yeşil Gazete , Nuclear news)