İnsan HaklarıManşetUncategorizedVideo

Havlu Hareketi Muğla’da: Akbük’te halkın denize ücretsiz girme hakkı gasp ediliyor

0
akbük havlu

Muğla‘nın Menteşe ilçesinde yer alan Akbük Koyu‘nda vatandaşlar, denize ücretsiz girilebilecekleri alan kalmaması gerekçesiyle düzenledikleri eylemde kıyıların halka ait olduğunu hatırlatarak tüm kıyı işletmelerinin acilen kamulaştırılması çağrısı yaptı.

Turizmin önemli geçim kaynağı olduğu Akdeniz ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde sahilleri kiralayan şezlong ve şemsiye işletmeleri, kâr amacıyla kiraladıkları alanların dışına yayılarak halka açık alanları adeta istila ediyor. Belediyelerin gerekli denetimleri yeterli ölçüde gerçekleştirmemesi ise bazı kıyılarda halkın bu plajlara erişimini neredeyse imkansız hale getiriyor.

İşletmelerin fahiş fiyatlara kiraladığı şezlong ve şemsiyelerle plajların halka açık kısımlarını da işgal ederek halka ücretsiz sahil kullanımı imkanı bırakmamasına tepki olarak Yunanistan‘da başlayan “Havlu Hareketi”nin yankıları, İspanya‘nın ardından Türkiye‘deki birçok sahilde de yankı buluyor.

Akbük Koyu’ndaki işletmelerin halkın denize ücretsiz girebilmesini neredeyse imkansız hale getirdiği gerekçesiyle bir basın açıklaması düzenleyen Menteşe Kent Konseyi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 43’üncü Maddesi, Türk Medeni Kanunu’nun 715’inci Maddesi ve Kıyı Kanununun 5’inci Maddesine değinerek “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır ve herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır” ifadelerini hatırlattı.

‣ Şezlong istilasına halk isyanı: Havlu Hareketi Türkiye sahillerinde yankılanıyor

‘Kıyılar, halkın elinden alındı’

Basın açıklamasını okuyan Marmaris Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, kamu yararını taşıması ve her vatandaşın eşit ve serbest olarak yararlanması anayasal güvence ile teminat altına alınmış olan kıyıların ve sahillerin son yıllarda devleti yöneten iktidarın siyasi politikaları sonucu yurttaşların eşit ve özgürce kullanımına kapatıldığını ifade etti.

Aldan şunları ekledi:

Bu alanlar yalnızca parası olanların, şezlong ve şemsiye kullanımı adı altında, yüksek meblağlar ödeyerek faydalandığı yerler haline getirilmiştir. Kıyılarımız Anayasa ve kanunlar yok sayılarak yapılan imar plan düzenlemeleri ile sermayeye peşkeş çekilmiş, sermaye gücünü elinde tutan özel kişi ve kurumlara tahsis edilerek gerçek sahibi olan halkın elinden alınmıştır.”

‣ ‘Havlu hareketi’nden şezlong avına: Yunanistan sahillerinde işletmeler geri adım atıyor

‘Kıyılar, kamu yararına aykırı olarak ticarileştiriliyor’

Konsey Başkanı Nuran Aldan, kıyılardaki birçok işletmenin Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV) tarafından işletildiğine dikkati çekerek, bu işletmeler konusunda yeterince şeffaf olunmadığına işaret etti.

MUÇEV’in 2014 yılında Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığıyla kurulmasından bu yana kaç işletmenin kendisine tahsis edildiğinin ve kıyıları işletmelere ne kadar ücretle kiraya verdiğinin bilinmediğini vurgulayan Aldan, “Bu ihaleleri alan kişi ve kuruluşların kim oldukları bilgisi derhal kamuoyu ile paylaşılmalıdır” dedi.

Aldan, şunları kaydetti:

“Bugün burada toplanmamızın nedeni olan Akbük Plajı, ticari şirket gibi faaliyet gösteren vakıf görünümündeki Muğla’ya Hizmet Vakfı’nın işletmesine verilerek kamu yararına aykırı olarak ticarileştirilmiştir. Plaj yıllardır birçok yol denenmek suretiyle giderek halktan uzaklaştırılan, halkın kullanımına kapalı hale getirilen bir yer haline dönüştürülmüştür.”

‣ Yunanistan’dan sonra Türkiye’de sahillere özgürlük talebi: Haklar haydutlarca gasp edildi

‘Akbük’te bir gün denize girmenin maliyeti 1500 TL’

Menteşe Kent Konseyi Başkanı Nuran Aldan, plaja arabalarıyla gelen vatandaşlardan plaj girişinde arabalarını park etmek istediklerinde özel mülkiyetli otopark işletmesi uygulaması nedeniyle araba başına 100 TL otopark ücreti alındığını açıkladı.

Plaja girildiğinde de özel işletmelerin şezlong ve şemsiye kullanımı adı altında vatandaşlardan afaki bedeller istediğini söyleyen Aldan, şunları söyledi:

Bu keyfi ve yasa dışı uygulamalar neticesinde vatandaşın özgür ve serbestçe, ücretsiz olarak denize girme hakkı gasp edilmektedir. Akbük plajında günübirlik denize girmenin günlük maliyeti neredeyse 1000-1500TL’ye mal olmaktadır.”

‣ Yunanistan’dan sonra Azmak Koyu’nda havlu hareketi: Tüm kıyılar halkındır

‘Muğla’da denize ücretsiz girilecek yer kalmadı’

Akyaka’dan başlayarak, Turnalı ve Akbük koyuna kadar uzanan sahil şeridindeki kıyıların da “ne şekilde ve nasıl olduğu bilinmeden” özel işletmelere peşkeş çekilmiş ve işletmelerce parsellenerek halkın serbestçe kullanımına kapatıldığını belirten Nuran Aldan, “Akyaka Akbük arasındaki kıyı şeridinde halkın denize ücretsiz girebilecek yeri neredeyse kalmamıştır” dedi.

‣ Havlu hareketi şimdi de Güzelbahçe’de: Sahiller halkındır, halkın kalacak

Menteşe Kent Konseyi adına açıklama yapan Aldan, şu ifadeleri kullandı:

“Muğla, Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip olan il olmasına rağmen Muğla’nın tüm ilçelerinde neredeyse halk ücretsiz olarak denize giremez hale gelmiştir. Giderek zorlaştırılan yaşam şartlarıyla birlikte evine hapsedilmeye uğraşılan halkın, yegane rahatlama aracı olan denize girme hakkının, bu şekilde yasa dışı ve keyfi uygulamalarla gasp edilmeye çalışılması kabul edilemez. Kamusal alana koyulan bir kapı ile tutturabildiğinden para talep eden ve halkın atacağı her adımı paraya çevirmeye çalışan bu zihniyeti asla kabul etmiyoruz. MUÇEV’in usulsüzlüklerinin yanı sıra, bir de Akbük’deki işletmelerin şezlongları ve masalarıyla kıyıları alenen işgal etmiş oldukları görülmekte ve halka şemsiyesini ve havlusunu koyacağı en ufak bir alan bırakılmadığı, bu sayede de fahiş fiyatlarla kiralanan şezlonglar dışında, para vermeden denize girmenin imkansız hale getirildiği bir sistem bize dayatılmaktadır.”

Konsey, hali hazırdaki tüm kıyı işletmelerinin derhal kamulaştırılması ve asıl sahibi olan halka geri verilmesi çağrısı yaparak “Biz bu sistemi var gücümüzle reddediyor, ‘Kıyılar halkındır ve herhangi bir gerekçeyle kamunun kullanımına kapatılamaz’ diyoruz” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.