EkonomiManşet

Yunanistan’dan sonra Türkiye’de sahillere özgürlük talebi: Haklar haydutlarca gasp edildi

0

İzmir’e bağlı Çeşme ilçesinde Azmak Koyu için çevre örgütleri “Havlunu al da gel” diyerek 12 Ağustos Cumartesi, saat 15.00’da bir araya geldi. Vatandaşlar ücretsiz deniz kadar temiz deniz suyunun da bir hak olduğunu belirtti.

Güdüder Gücücek Koyu Koruma Derneği, Gülder – Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği, İzmir Yaşam AlanlarıÇeşme Çevre Platformu ve Yarımada Talanına Dur Platformu tarafından yapılan çağrıyla gerçekleştirilen “Havlunu al da gel” protesto toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. Yarımada’daki altı sivil toplum kuruluşu ve platformların çağrısıyla Çeşmeliler ve İzmirliler Ovacık bölgesindeki Azmak Koyu’nda bir araya geldi.

“Denizler halkındır, sahiller halkındır” sloganlarının atıldığı buluşmada konuşma yapan Çeşme Çevre Platformu üye isteği başkanı Dr. Ahmet Güler, sahillerin ve denizin Anayasa’nın 46. maddesine göre halka açık olduğunu, kimsenin sahilleri halka kapatıp yasaklayamayacağını, plajlara girişlerde zorbalıkla para alamayacağını, sahilleri halka kapatamayacaklarının kanuni bir hak olduğunu vurguladı.

‘Kanuni haklar haydutlar tarafından gasp edildi’

Anayasa’nın 56. maddesine göre halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğunu ve halkın sağlıklı çevre için müdahale etme hakkının da bulunduğunu hatırlatan Dr. Güler, ne yazık ki bu Anayasa tarafından belirlenmiş kanuni hakların bir takım haydutlar tarafından gasp edildiğini, kanunları uygulaması gereken resmi makamlar ve yerel yönetimlerin bu konuda işletmelerin tarafını tuttuğunu ve halkın girişinin engellenmesine müdahale etmediklerini söyledi.

‘Çeşme Belediyesi iki yıldır kapatma kararını uygulamıyor’

Çevrecilerin avukatı Seher Gacar Bohem isimli bir beach kulübün doğayı tahrip ederek, dere yatağını değiştirerek, bitki ve artışları keserek kısmen devletin arsasına da el koyarak sahilleri ele geçirdiğini, bu işletmeye karşı iki defa dava kazandıklarını ve mahkemenin burayı kapatma kararı verdiğini ancak Çeşme Belediyesi‘nin bu kararı iki yıldır uygulamadığını vurguladı.

Ayvalık’da sahil protestosu

Öte yandan ‘Sahiller halkındır’ hareketi Ayvalık‘ta da yankı uyandırdı. Datça ve Çeşme’de başlayan hareket, Çeşme’den sonra Ayvalık’ta ve Güzelbahçe’de de ses getirdi. Ayvalıklılar havlularını alarak ‘Kıyılar halkındır halkın kalacak’ dedi. Eylemciler havlularını kumsala sererek kuyuların işgalini protesto etti.

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.