Yunanistan’dan sonra Türkiye’de sahillere özgürlük talebi: Haklar haydutlarca gasp edildi

Çeşme'de sahillerdeki işletmelere karşı başlayan protestolar büyüyor. 'Havlunu al da gel' diyen vatandaşlar, işletmelerin sahilleri gasp etmesine tepki göstererek 'Sahiller halkındır, halkın kalacak' dedi.

İzmir’e bağlı Çeşme ilçesinde Azmak Koyu için çevre örgütleri “Havlunu al da gel” diyerek 12 Ağustos Cumartesi, saat 15.00’da bir araya geldi. Vatandaşlar ücretsiz deniz kadar temiz deniz suyunun da bir hak olduğunu belirtti.

Güdüder Gücücek Koyu Koruma Derneği, Gülder – Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği, İzmir Yaşam AlanlarıÇeşme Çevre Platformu ve Yarımada Talanına Dur Platformu tarafından yapılan çağrıyla gerçekleştirilen “Havlunu al da gel” protesto toplantısı yoğun katılımla gerçekleşti. Yarımada’daki altı sivil toplum kuruluşu ve platformların çağrısıyla Çeşmeliler ve İzmirliler Ovacık bölgesindeki Azmak Koyu’nda bir araya geldi.

“Denizler halkındır, sahiller halkındır” sloganlarının atıldığı buluşmada konuşma yapan Çeşme Çevre Platformu üye isteği başkanı Dr. Ahmet Güler, sahillerin ve denizin Anayasa’nın 46. maddesine göre halka açık olduğunu, kimsenin sahilleri halka kapatıp yasaklayamayacağını, plajlara girişlerde zorbalıkla para alamayacağını, sahilleri halka kapatamayacaklarının kanuni bir hak olduğunu vurguladı.

‘Kanuni haklar haydutlar tarafından gasp edildi’

Anayasa’nın 56. maddesine göre halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı olduğunu ve halkın sağlıklı çevre için müdahale etme hakkının da bulunduğunu hatırlatan Dr. Güler, ne yazık ki bu Anayasa tarafından belirlenmiş kanuni hakların bir takım haydutlar tarafından gasp edildiğini, kanunları uygulaması gereken resmi makamlar ve yerel yönetimlerin bu konuda işletmelerin tarafını tuttuğunu ve halkın girişinin engellenmesine müdahale etmediklerini söyledi.

‘Çeşme Belediyesi iki yıldır kapatma kararını uygulamıyor’

Çevrecilerin avukatı Seher Gacar Bohem isimli bir beach kulübün doğayı tahrip ederek, dere yatağını değiştirerek, bitki ve artışları keserek kısmen devletin arsasına da el koyarak sahilleri ele geçirdiğini, bu işletmeye karşı iki defa dava kazandıklarını ve mahkemenin burayı kapatma kararı verdiğini ancak Çeşme Belediyesi‘nin bu kararı iki yıldır uygulamadığını vurguladı.

Ayvalık’da sahil protestosu

Öte yandan ‘Sahiller halkındır’ hareketi Ayvalık‘ta da yankı uyandırdı. Datça ve Çeşme’de başlayan hareket, Çeşme’den sonra Ayvalık’ta ve Güzelbahçe’de de ses getirdi. Ayvalıklılar havlularını alarak ‘Kıyılar halkındır halkın kalacak’ dedi. Eylemciler havlularını kumsala sererek kuyuların işgalini protesto etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR