EkonomiManşetYaşam

Havlu hareketi şimdi de Güzelbahçe’de: Sahiller halkındır, halkın kalacak

0

İzmir’e bağlı Çeşme ilçesinde başlayan “Havlunu al da gel hareketi”nin yankıları sürüyor. Hareket Ayvalık‘tan sonra şimdi de Güzelbahçe‘de destek buldu. “Sahiller kıyılar bizim, işgale son demek için buradayız” diyerek Güzelbahçe’de bir araya gelen vatandaşlar, buranın şehir merkezine en yakın denize girilebilen ilçelerden biri olduğunu belirterek şunları aktardı:

“[…] denize girilmeyi kolaylaştıracak soyunma kabini, tuvalet, duş vb. olanaklara sahip olan Siteler Halk Plajı dışında başka plajımız yoktur. Güzelbahçe sahilinde çok sayıda denizle buluşmayı sağlayan merdiven var ama bu merdivenlerin hemen hepsinin ya betonu ya da demiri kırıktır. Gece Pazarı’ndan, balıkçı barınaklarına doğru olan alanda deniz kıyısı restoranlar tarafından işgal edilmiş durumdadır. Hatta Gece Pazarına yakın olan alandaki ilk restoran, plaja masalar koyarak plajı işgal etmektedir.”

‣Yunanistan’dan sonra Azmak Koyu’nda havlu hareketi: Tüm kıyılar halkındır 

Maltepe mahallesindeki eski Şirincan Restoran’ın bulunduğu alanın halk plajı olarak düzenlenmesi son yerel seçimde Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce’nin seçim vaatleri arasında yer almıştı. Vatandaşlar buna yönelik olarak “Ancak restoran yıkılıp alan 2023 yılı başından bu yana boşaltılmış olduğu halde herhangi bir tesis yapılmadan yaz mevsimi sonlanmak üzeredir” dedi.

“En son yapılan ve Gırgır Balıkçıları Derneği tarafından yönetilen liman alanında yapılan çekek tesisi ile tekne onarım, bakım, boya vb işleri ile alan tersane gibi kullanılmaya başlanmıştır” ifadelerinin kullanıldığı Gülder – Güzelbahçe Kültür Çevre ve Güzelleştirme Derneği Yönetim Kurulunca yapılan açıklamada ise bu işlemlerin limanın Urla tarafında kalan küçük plaj alanında denize girenler ile çevrede oturan vatandaşlar için sağlık riski oluşturduğu belirtildi. Bu alanda tekne onarım ve bakımı yapılmasından vazgeçilmesi, bu işlemler için şehir merkezinden ve insanların denize girdiği yerlerden uzak bir yer seçilmesi gerektiği de vurgulandı.

‘Plaj yanında kimyasal atık istemiyoruz’

Kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğuna yer verilen Anayasa’nın 43. maddesinin de hatırlatıldığı açıklamada “Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Kıyılarla sahil şeritlerinin kullanılış amaçlarına göre derinliği ve kişilerin bu yerlerden yararlanma imkan ve şartları kanunla düzenlenir” denildi ve şunlar aktarıldı:

“Yalı mahallesinde vapur iskelesi yanındaki plaj başta olmak üzere, balıkçı barınağına kadar olan alandaki restoranların kıyıyı işgallerinin önlenmesi, sahillerimizin halkın denizi kullanmasını kolaylaştıracak soyunma kabini, tuvalet, duş vb.olanaklara kavuşturulması ve çekek alanının taşınması için merkezi ve yerel yönetimi gereğini yapmaya davet ediyoruz.”

 

More in Ekonomi

You may also like

Comments

Comments are closed.