KentManşet

İstanbul’un kıyıları yeniden halkın: Kıyı Kanunu’na aykırı yönetmelik iptal edildi

0
Kıyı Kanunu
Fotoğraf: Fatma Sarıgül

Kıyı Kanunu‘na aykırı olarak, özellikle turistik işletmeler için kıyı kenar çizgisinin değiştirilmesine imkan tanıyan ve 16 Nisan 2022’de Resmi Gazete‘de yayımlanan düzenleme, Danıştay 4. Dairesi tarafından hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), kıyıların daraltılmasının ve özel işletmelere ayrıcalık tanınmasının kamu yararına aykırı olduğunu savunarak dava açmıştı.

Danıştay’ın kararında, kıyıların korunmasına aykırı uygulamalara yol açabileceği, bu durumun kıyılardan yararlanmada önceliği kamu yararına veren Anayasa ve kanun hükümleriyle bağdaşmadığı belirtildi. Mahkeme, kıyıların kamusal kullanımını kısıtlayacak herhangi bir düzenlemenin objektif kriterlere dayandırılamadığını ve bu yüzden iptal edilmesi gerektiğine hükmetti.

Kararı duyuran İBB 1. Hukuk Müşaviri Eren Sönmez, “Kıyılar İstanbullularındır” sloganıyla sosyal medyadan yaptığı açıklamada, kıyıların özelleştirilmesine yönelik her türlü girişimin, İstanbul’un doğal ve kamusal alanlarını koruma çabalarına ters düştüğünü vurguladı.

Sönmez, kıyıların herkesin erişimine açık olması gerektiğini ve bu kararın, özellikle yaz aylarında Ege kıyılarında yaşanan benzer sorunlara karşı bir uyarı niteliğinde olduğunu belirtti.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.