Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Phaselis’te yapılaşmanın önünü açan kararlar iptal edildi

0
Phaselis

Antalya‘nın Kemer ilçesindeki tarihi Phaselis Antik Kentinin koruma altındaki koylarda gerçekleştirilmek istenen yapılaşma için koruma kurulu tarafından onaylanan projeler, bölge sakinlerinin açtığı davalar sonucu iptal edildi.

Antalya Tekirova mahallesi Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisindeki Phaselis Antik Kenti, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nda yer alan Alacasu (Cennet) ve Bostanlık koyuna yönelik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, günübirlik alan projesi yapmıştı.

Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve bölge sakinlerinin açtığı davalarda, mahkeme projelerin iptaline karar verdi. Antalya 3. İdare Mahkemesi, projelerin dayanağı olan Kültür Varlıkları Koruma Kurulu kararlarını iptal etti. Kararda izin verilen projenin Milli Parklar Kanunu’na, Kıyı Kanunu’na ve 2863 sayılı kanuna aykırı olduğu vurgulandı.

Yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen inşaat faaliyetlerinin devam etmesi, kamuoyunda büyük tepkilere yol açmıştı. Mahkeme, koruma bölge kurulunun projeyi uygun bulan kararlarını iptal ederken, bölgenin biyoçeşitliliğine ve doğal yapısına zarar verebilecek uygulamalara izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. İptal kararları, Phaselis’te yapılan hukuki mücadelede önemli bir dönüm noktası oldu.

Davanın avukatlarından Tuncay Koç, konuyla ilgili “1.derece arkeolojik SİT alanına, Milli Park alanına sıradan bir plaj gibi davranmanın hukuksuz olduğu ve hem arkeoloji açısından hem ekosistem açısından projenin potansiyel zararları bilirkişi tespitleri ve mahkeme kararlarıyla ortaya kondu. Bakanlık yürütmeyi durdurma kararına rağmen alanda yasa dışı faaliyetine devam etti üstelik. Bu kıyı yağmasından vazgeçilmeli. Çevreyi ve tarihi koruyucu bir anlayışla turizmi sürdürmeliyiz” dedi ve sürece başından beri destek veren Antalya Ekoloji Ağı ve Phaselis’e Dokunma Hareketi‘ne teşekkürlerini sundu.

Phaselis

Phaselis’te ne olmuştu?

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsündeki koruma alanı Phaselis Antik Kenti, iki ayrı plaj işletmesi yapılması için doğal alanların ve tarihi öneme sahip yapıların tahribatı riskiyle karşı karşıya kalmıştı.

20 Şubat 2023’te doğal ve arkeolojik açıdan koruma altındaki alana girişine izin verilen iş makineleri; ateş yakmanın, çadır kurmanın, çivi dahi çakmanın yasak olduğu sit alanına girerek yol açma, yol genişletme ve ağaç kesme çalışmaları yapmıştı.

Akdeniz’in doğal ve kültürel mirası tehlikede: Phaselis’te 1. Derece Sit Alanına beton dökülüyor
Phaselis’i betona boğan projeye karşı nöbet başlatıldı
Phaselis’e Dokunma Hareketi’nden bakan Ersoy’a yalanlama

Toplam 85 bin metrekarelik alanda uygulanması planlanan proje kapsamında kafeterya, otopark, karşılama merkezi, cankurtaran ünitesi, duş ve tuvaletler gibi günlük kullanımlara yönelik yapıların inşası için büyük miktarda betonun yanı sıra, PVC, demir ve alüminyum ve ahşap malzemelerin de kullanılması öngörülüyordu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, cankurtaran ünitesi, duş ve tuvaletler gibi günlük kullanımlara yönelik proje için özel bir inşaat ve restorasyon şirketine ihale verdi. Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre arazide 2 bin 892 metreküplük derin kazı yapılacak ve bin 139 metreküp beton kullanılacaktı. Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunan arazinin içerisinde tarım arazileri de yer alıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.