DünyaManşetYaşam

‘Havlu hareketi’nden şezlong avına: Yunanistan sahillerinde işletmeler geri adım atıyor

0
Fotoğraf: ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ / Eurokinissi

Yunanistan sahillerinde “havlu hareketi” hızla yayılırken, hükümetin şezlong avı ağustos ayında hızla devam ediyor.

Kısa sürede binlerce vatandaşın işletmelerin sahilleri mevzuata aykırı bir şekilde adeta “işgal etmelerine” karşı başlattığı “havlu hareketi” sonucunda Ulusal Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, sorumlu işletmeleri turizm sezonu bitmeden tespit etmeye çalışıyor.

Paros‘ta şezlong işletmecilerinin sahil ele geçirmesi ve güvenlik görevlilerinin tatilcileri kayalıklara gitmeye yönlendirmesi, ülkede fiziki ve çevrimiçi protestolara yol açarak “havlu hareketi”nin başlangıç noktası oldu.

Yunanistan’da uygulanan sahil mevzuatlarına göre;

  • Tüm plajlar halka açık olup, vatandaşların denize dikey ve paralel olarak ücretsiz girişine izin verilmektedir.
  • Organize plajlarda diğer yüzücüler için de boş alan sağlanmalıdır.
  • Kıyı şeridinden itibaren en az beş metre genişliğinde bir serbest bölge bulunmalıdır.
  • Şemsiye, şezlong ve deniz eğlence ekipmanları, tahsis edilen alanın en fazla yüzde 60’ını kaplayabilir.

‘Kendimizi ikinci sınıf vatandaş gibi hissettik’

Paros Yurttaş Hareketi üyesi Panos Kekas, harekete dair yaptığı açıklamada işletmenin izinsiz şezlongları dışında sahil şeridinde geriye yalnızca kayalıkların kaldığını belirtti. Kekas, “Bizi ayağa kaldıran, kendimizi ikinci sınıf vatandaş gibi hissetmemize neden olan şey buydu” dedi.

Bunun üzerine göstericiler “Sahile sahip çıkın” yazılı pankartlarla eylemler başlattı. Aktivistlerin eylemlerini yoğunlaştırmaları üzerine Agia Maria gibi plajlardaki izinsiz şezlong ve şemsiyeler, bölgeden uzaklaştırılmaya başlandı.

CNN‘in aktardığına göre, “Naksos sahillerini kurtarın” hareketi, başlatıldıktan birkaç saat sonra 3,500’den fazla imzaya ulaştı ve büyümeye devam ediyor.

Genel olarak sosyal platformlar aracılığıyla yürütülen eylemler, Kiklad adalarından başlayarak Korfu‘ya, Halkidiki‘ye ve aynı zamanda Messinian Stoupa gibi Mora sahillerine dek ulaştı. Odağında sahillerin işgaline ve iş insanlarının kabul edilemez tutumlarına yer verilen protestolar, ülke çapında sansasyon yaratıyor.

Halkidiki’de perşembe günü Facebook’ta oluşturulan “Özgür ve Erişilebilir Plajlar İçin Vatandaş Hareketi” adlı çevrimiçi grubun üye sayısı şimdiden 4,000’i aştı.

Yaz tatiline çıkan müfettişler göreve çağrıldı

Bu kapsamda müfettişlere, sosyal medyada yasaya aykırı işletme şezlongları ve sahil barlarının bulunduğuna dair şikayetlerin alındığı tüm plajlara gitme emri verildi.

Hareket, “kimseye teslim olmayacağız” diyen Kostis Hatzidakis tarafından tetiklenirken, hükümet temsilcisi Pavlos Marinakis‘in “hiçbir işletmeye tolerans tanınmayacağını” vurgulaması üzerine geniş kitlelere yayıldı.

Kontrol ekipleri şimdiye dek Paros ve Naksos’a ulaştı. Yakında teftişlerin Mikonos, Milos, Girit, Halkidiki, Korfu ve geçen yıllara kıyasla çok daha fazla şezlongun bulunduğu belirtilen Artemisa ve Attika’ya kadar genişlemesi bekleniyor.

Harekete dahil olan vatandaşlar,  sosyal medyadaki paylaşımlarında Naksos’ta birçok iş insanının para cezası korkusuyla geceleri şezlonglarını topladığını bildirdi.

Agios Prokopios plajında ise şikayet edilen bir iş insanının şezlonglarını kaldırıp göz açıp kapayıncaya kadar daha geriye, Natura olarak adlandırılan kum tepelerine kadar çektiğine dair şikayetler mevcut.

Protestolar, Yunanistan’da olduğu kadar yurt dışında da dikkat çekiyor. Turizmin önemli bir sektör olduğu ülkede, yabancı turistler dahi protestolara destek veriyor. Havlu hareketi, başta Yunanistan’a en fazla turist gönderen ülkelerden Birleşik Krallık olmak üzere birçok ülkenin basınında yer alıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.