Urfa’da bir kuduz vakasının ortaya çıkması üzerine, kentteki köpeklerin işkenceyle toplanması ve bazı hayvanların aşırı ilaçtan ölmesi üzerine kente giderek, Siverek Barınağı‘ndan yetkilileri ve veterinerin onayı ile 30 yakın hasta ve bakıma muhtaç köpek sahiplenip Ankara’ya götürdüğü için tutuklanan Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü Boyacı tahliye edildi.
Sosyal medya üzerinden bazı hesap sahiplerinin doğru olmayan “kuduz hayvanları Ankara’ya taşıdı ve sokaklara saldı” iddiası üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmış; Özgünlü “bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma” ve “hayvanları koruma kanununa muhalefet” suçlarından gözaltına alınarak 10 Haziran’da tutuklanmıştı.
Urfa’da neler yaşandı?
30 Mayıs’ta Konya Merkez’de 16 yaşında bir çocuk, bir köpek tarafından ısırılmış, yakalanan hayvan ölünce alınan örneğe yapılan kuduz testi pozitif çıkmıştı. Hemen ardından bölgede karantina ilan edildi, ısırılan kişi tedavi altına alındı. 4 Haziran’da ise Eyyübiye ilçesindeki Batıkent Mahallesi’nde bir kişi bir köpek tarafından yaralandı. Bu kişi de tedaviye alındı.

Urfa Valiliği bu iki olayın ardından kent genelinde sokakta yaşayan hayvanların toplanmasına karar verdi. Birkaç gün sonra Urfa Belediyesi’nin iki barınağının -daha- bulunduğu; Batıkent Mahallesi’ne yaklaşık 35 km. uzaklıktaki Haliliye ve yaklaşık 100 km. uzaklıktaki Siverek’ten korkunç haberler ve görüntüler gelmeye başladı. Bir belediye görevlisinin uyuşturucu iğneyle bayılttığı bir köpeği, boğmaya çalışır gibi göründüğü videolar sosyal medyaya yayıldı; basına, belediye ekiplerinin civardaki köpekleri kontrolsüzce uyuşturucu iğne kullanarak öldürdüğü haberleri yansımaya başladı.
Bunun üzerine bir grup gönüllü ve hayvan hakları aktivisti Urfa’ya gitti. Aktivistler arasındaki Yaşama Tutunan Patiler Derneği Başkanı Buket Özgünlü, 9 Haziran’da -Siverek Rehabilitasyon Merkezi’ne gittiğini, burada tutulan köpeklerin aç ve susuz bırakıldığını, hepsinin hasta olduğunu, kentteki kuduz olayı nedeniyle kısırlaştırma da yapılmadığını duyurdu.
‣ Urfa’daki hayvan hakları aktivistleri köpekler için ayağa kalktı: Sokaklarda köpek kalmamış
İzinle sahiplendiği köpekler için algı operasyonu tutuklamayla sonlandı
Özgüner, daha önce de pek çok kez yaptığı gibi barınak yetkililerinin izni, veterinerinin onayı ile 30’a yakın hasta köpeği sahiplenerek, tedavilerini sağlamak, kısırlaştırıp mümkünse sahiplendirmek üzere Ankara’ya doğru yola çıktı.
‣ Köpekleri tutuklanan Özgünlü’ye tutanakla teslim ettik
‣ Urfa’daki köpeklerle ilgili Tarım ve Orman Müdürlüğünden dezenformasyon açıklaması
Özgüner’in izinle sahiplendiği köpekler kuduz değildi, bunu barınak yetkilileri ve Urfa Belediyesi de açıkladı; “Siverek’te kuduz da karantina da yok, dernek olarak ruhsatlı barınağa sahip olduklarını beyan etmesi üzerine Buket Özgünlü’ye 17 adet yavru ve 4 anne ile 4 adet yetişkin hayvan tutanakla sahiplendirilmiştir” dedi
Ancak sosyal medyada, sokak hayvanlarının topluca öldürülmesini savunan bir grup, “Kuduz köpekleri Ankara’ya getirip kente saldı” diye kampanya başlatınca, Ankara Valiliği, Özgünlü’nün kuduz taşıyan köpekleri “kaçak olarak” kente getirdiğine ilişkin iddiaları “ihbar kabul ettiklerini” belirterek, kolluk kuvvetleri ve tüm birimleri “harekete geçirdiğini” duyurdu.
Özgünlü ve dernek çalışanı M.S.D, hastalık taşıyan hayvanları kente getirdikleri iddiasıyla 9 Haziran Pazar gecesi gözaltına alındı. Savcılık sorgusunun ardından 4 yıla kadar hapis cezası istemi ve “tutuklanmaları talebiyle” gönderildikleri nöbetçi mahkemede, Özgünlü tutuklanıp cezaevine gönderildi, M.S.D. serbest bırakıldı.
‣ Hak aktivisti Özgünlü’nün 4 yıl hapsi istendi
‣ Hukukçu ve siyasetçiler: Tutuklanan hak aktivisti Özgünlü’yü derhal serbest bırakın
‣ Kuduz bahanesiyle katliam yasası meşrulaşmaz: Yılda en fazla 2 vaka görülüyor
Ankara’ya getirdiği hayvanlar ise karantinaya alındı. Veteriner hekimlerin raporuna göre, köpeklerden üçü, tedavi edilse kurtulabilecekleri “kanlı ishal” hastalığından öldü. Diğerlerinin akıbeti bilinmiyor.