Yazarlar

Güneş Enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye: Daha özgür, daha engelsiz bir dünya için… – Alper Şirvan

0

“Her icat, ihtiyaçtan doğar” diye yaygın bir inanış vardır ki, hayatım boyunca doğruluğunu fark ettiğim anlar çok olmuştur. Bu da onlardan biriydi sanıyorum.

Haydi, anlatmaya en baştan başlayalım:

Bursa’da yaşayan, tekerlekli sandalye kullanan bir spastik engelli olarak ilk tekerlekli sandalyeme 1985 yılında okula gidebilmek için türlü imkânsızlıklar neticesinde sahip olabilmiştim. Türlü imkânsızlıklar dedim, çünkü o zamanlar İstanbul’da sadece bir yerde üretilen ve lise 2’ye kadar (1990) kullandığım itmeli (manuel) tekerlekli sandalyemi “ısmarlama üretildiği için” uzun süre beklediğimi, kendi imkânlarımızla o zamanın parasıyla çok yüksek bir meblağa satın aldığımızı hatırlıyorum. 1990 senesinde arkadaşım, “benim evde bir tekerlekli sandalye var, babaannem için getirtmiştik Almanya’dan, o vefat etti; sandalye öylece duruyor; sen kullan istersen” diyene kadar kullandığım ve artık bana küçük gelmeye başlayan o sandalyeyi, biz de bir başka ihtiyaç sahibine verdik.

1991 yılında bir panel vesilesiyle irtibat kurduğum Nürnberg-Almanya’da faaliyet gösteren “Türk-Alman Özürlüler Derneği” ve başkanı Kamile Erdemir sayesinde ilk akülü sandalyeme, dolayısı ile “biraz daha özgürlüğe” kavuştum. O tekerlekli sandalyeyi 10 yıl kadar kullandıktan sonra bu sefer yine kendimiz, Ankara’da bir firmadan o zamanın parasıyla 5000 D.Mark’a halen kullanmakta olduğum akülü sandalyemi satın aldık. Son 10 yıllık süreçte üç çift akü tükettiğimi de belirtmek isterim.

Bursa gibi “yokuşları ve rampaları” ile meşhur bir şehirde en az 20 yıllık akülü tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak şarjım bitip de hiç yolda kalmasam da, şarjı kontrol ederek ve bitmeden eve varma gereği ile yaşamak her zaman beni kısıtlamıştır. Hal böyle olunca, “keşke bütün şehri ‘şarjım bitecek’ diye kaygılanmadan dolaşacak güçte aküm olsa” diye düşünmeden edemezken, televizyonda gördüğüm “güneş enerjisi ile çalışan” bir takım araç gereç denemeleri, animasyon filmleri kafamda bir ümit ile birlikte parladı:

“Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekerlekli Sandalye”

“Neden olmasın…” dedim.

2012 yılının Eylül ayında bu site worldcpday.org/ ve şu kampanya ile tanıştım:

“Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), bu yıl 4 Eylül’e denk gelen “World CP Day” kapsamında başlatılan ve “1 Dakikada Dünyamı Değiştir” (Change My World in 1 Minute) adıyla tüm dünyada yürütülen kampanyanın Türkiye’deki öncülüğünü üstlendi.

Kampanya kapsamında dünyanın dört bir yanından, CP’lilerin hayatını değiştirecek, kolaylaştıracak fikirleri isteyen herkes 1 dakikalık video ya da bir metinle gönderecek, gönderilen fikirler oylanacak, en çok oyu alan 3 fikrin hayata geçmesi için süreç başlayacak. “

Bu kampanyayı gördüğüm an “neden olmasın” diyerek “Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekerlekli Sandalye” fikrimi aşağıdaki video ile kaydedip worldcpday.org sitesine yükledim.

 

 

Yapılan oylama sonucu, fikrim dünya çapında en çok oyu alan fikirler arasına girerken, kampanyanın seçici kurulu, “Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekerlekli Sandalye” fikrimin hayata geçmesini uygun görüp ikinci aşamaya geçirdi.

Peki, nedir bu ikinci aşama?

19 Nisan 2013 tarihine kadar bu “Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekerlekli Sandalye” projeme katkı yapabilecek yatırımcı(ların) katkıları ile yapılacak prototip bu tarihte Amerika’da yetkili komisyonun karşısına bir nevi görücüye çıkacak; eğer uygun görülürse bu sefer ticari olarak üretimi için süreç başlayacak.

Şu aşamada 19 Nisan’a kadar bir yatırımcı ve prototipi yapabilecek teknik desteğe ihtiyacımız var. Eğer bunu yapamazsak “Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekerlekli Sandalye” fikrimi şu aşamaya kadar getirmemiz de bir anlam ifade etmeyecek.

O sebeple destek vermek isteyen yatırımcıların deas.worldcpday.org/a/dtd/182108-18868 sayfasında “The wheelchair with solar-power“ ismiyle yayınlanan projemin hemen yanındaki “I can invent this” düğmesine tıklayıp yatırıma talip olmaları yeterlidir.

“Tükenmeyen enerji” bütün insanlığın bir hayalidir fakat bu bizim için hayalden çok, önemli bir ihtiyaçtır.

Çünkü bizler, yürüyebilen insanlar gibi her an, sokağa çıkamıyoruz. Yürüyen insanın yürümesi yeterlidir; fakat bizim “ayaklarımız” demek olan tekerlekli sandalyelerimizin her şeyiyle hazır olması gerekmektedir.

İşte “Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekerlekli Sandalye” projesi ile gün ışığının olduğu her an güneş enerjisinden faydalanan tekerlekli sandalyemizin, bir başka deyişle “ayaklarımızın” gücü asla tükenmediği gibi, depolama sayesinde “Tekerlekli Sandalyemizi” geceleri de rahatça kullanabileceğiz.

Bu projenin hayata geçmesi demek, benim gibi yürüyemeyen CP’liler başta olmak üzere bütün tekerlekli sandalye kullanıcılarının önünde bambaşka “özgürlük kapılarının” açılması demektir.

Haydi, bu kapıyı hep birlikte açalım!


Alper Şirvan

twitter.com/alpersirvan

www.alpersirvan.com

 

More in Yazarlar

You may also like

Comments

Comments are closed.