DünyaManşet

George Floyd Davası’nda jüri karar verdi: Eski polis memuru Chauvin suçlu bulundu

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Minnesota eyaletinde George Floyd‘u gözaltına aldığı sırada öldüren eski polis memuru Derek Chauvin’in yargılandığı ve üç hafta süren davada jüri kararını verdi.

Jüri, eski polis memuru Derek Chauvin’i üç ayrı suçtan suçlu buldu. Chauvin, 40 yıl kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Chauvin tutuklandı

Hennepin Bölge Mahkemesi’nde üç haftadır devam eden yargılama sonucunda 12 kişiden oluşan jüri üyeleri uzun saatler süren görüşmelerin ardından kararını açıkladı.

Jüri sözcüsü, Chauvin’i üç suçtan da suçlu bulduklarını ifade etti. Kararın ardından Chauvin hakkındaki kefalet kararı kaldırıldı ve tutuklanıp cezaevine gönderildi.

Derek Chauvin, ikinci ve üçüncü derecede cinayet ve ikinci derecede kasıtsız insan öldürmekle suçlanıyordu.

Hapis cezası iki ay sonra belirlenecek

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre yargıç, Chauvin’in alacağı hapis cezasının iki ay sonra belirleneceğini açıkladı.

ABD yasalarına göre, ikinci derece planlı olmayan cinayete en çok 40 yıl, üçüncü derece cinayete en çok 25 yıl, ikinci derece ölüme sebebiyet verme suçuna da 10 yıl hapis ve-veya 20 bin dolar ceza verilebiliyor.

Karar sevinçle karşılandı

Chauvin’in suçlu bulunması, davayı takip eden binlerce kişi tarafından sevinçle karşılandı.

Davanın görüldüğü Minneapolis başta olmak üzere, ülkenin birçok bölgesinde insanlar sokaklara döküldü.

Floyd ailesinin avukatı Ben Crump, konuyla ilgili Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Floyd’un ailesi için adaletin sonunda geldiğini ve bu kararın bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Biden karardan memnun

ABD Başkanı Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Haris de karardan memnun oldukları kaydetti. Biden, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Bunun bir cinayet olduğu gün gibi açıktı. Karar ileriye doğru atılan bir adım. Floyd’un ölümü tüm dünyanın gözleri önünde sistemli ırkçılığı gizleyen perdeyi kaldırdı. Ülkemizin üzerindeki bir leke, siyahi Amerikalılar için adaletin boynundaki bir iz, her gün deneyimledikleri derin korku, travma, acı ve bıkkınlık.”

ABD Başkanı Biden, böyle bir olayın tekrar yaşanmaması için önleyici adımların atılması gerektiğine vurgu yaptı ve “Siyahlar polisle temastan korkmamalı. Çocuklarının marketten çıkıp eve gelirken, parkta oynarken, araba kullanırken ölmeyeceklerinden emin olmalılar. Sistemli ırkçılık hala polis teşkilatlarında ve daha geniş ölçekte de adli hukuk sistemimizde mevcut” dedi.

‘Önemli bir değişim olabilir’

George Floyd adına anlamlı bir polis reformu yasasının hazırlandığını hatırlatan Biden, bu yasanın kabul edilmesinin bir yıl sürmemesi gerektiğine de vurgu yaptı:

Kanunlarımızı ve politikalarımızı değiştirdiğimiz gibi kalbimizi ve aklımızı da değiştirmeliyiz. Şiddet gösterenler, mala mülke zarar verenler, nefret ve ayrılık fitilini ateşleyenler, ülkemizin adalet yolculuğunu durdurmak için her şeyi yapacaklar. Bunu başarmalarına izin veremeyiz. İşimiz burada bitmiyor. George Floyd’un sözlerini duymaya devam etmeliyiz. ‘Nefes alamıyorum, nefes alamıyorum…’ Bu sözlere arkamızı dönemeyiz. Bu önemli bir değişim anı olabilir.”

Başkan Yardımcısı Kamala Harris de ABD Kongresi üyelerinden polis teşkilatında reform yapılması için “George Floyd Yasası”nı onaylamalarını talep etti.

Öte yandan, ABD medyası Chauvin’in temyiz başvurusunda bulunmasının beklendiğini bildirdi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.