DünyaManşet

ABD’de ırkçı vahşet: Polis siyah şüpheliyi boğarak öldürdü

0

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde elleri kelepçelenerek yüz üstü yere yatırılan George Floyd, polisin sert müdahalesi sonucu nefessiz kalarak öldü.

Polise tepki gösteren vatandaşların olay anında kaydettiği görüntülerde, Floyd’un polis aracının yanında yüz üstü yere yatırıldığı görülüyor. Beyaz bir polisin boynuna diziyle sert şekilde bastırdığı Floyd defalarca “Nefes alamıyorum” diyor. Siyah adamın “Bunlar beni öldürecek” dediği de duyuluyor. Çevredekilerin “Zaten yakaladınız, en azından bırakın nefes alsın” ve “Onu şimdiye kadar arabaya koyabilirdiniz, size karşı koymuyor bile” tepkilerine rağmen polis işkenceye devam ediyor.

“Burnu kanıyor”, “Kendinden geçti”, “Onu boğuyorsunuz” ve “Nabzını kontrol edin” uyarılarına ise diğer polis “Uyuşturucu kullanmayın çocuklar” yanıtını veriyor. George Floyd bilincini kaybedip hareketsiz kalmasına rağmen boynuna bastırmaya devam eden polis, “Bundan keyif alıyorsun, vücut dilinden anlaşılıyor” diyen çevredekileri biber gazı sıkmakla tehdit ediyor.

Olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye götürülen Floyd’un hayatını kaybettiği açıklandı. Minneapolis Polis şubesinden yapılan açıklamada, güvenlik görevlilerinin ‘sahtecilik’ ihbarı üzerine olay yerine gittiği, Floyd’un polislere direndiği öne sürüldü.

George Floyd’un ölümüne neden olan polislerin işine son verilirken, yerel şube ve FBI’ın olayla ilgili soruşturma başlattığı açıklandı.

Siyah olmanın ‘cezası’ ölüm olmamalı

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Floyd’un ölümüne karışan dört polisin görevlerine son verildiğini duyurarak Amerikan siyah toplumundan özür diledi: “Amerika’da siyah olmanın cezası, ölüm olmamalı.” 

Binlerce kişi sokağa döküldü

Olayın yaşandığı Minneapolis’te, cinayetin yaşandı yerde binlerce kişi protesto gösterisi düzenledi. “Siyah hayatları değerlidir” sloganıyla polis merkezine yürüyen göstericilere polis biber gazı, plastik mermi ve ses bombalarıyla müdahale etti. Kenttin pek çok noktasında protesto gösterileri gerçekleştirildiği de bildirildi. 

Öte yandan olayla ilgili yeni video görüntüleri de ortaya çıktı. Bunlardan birinde, iki polis Floyd’u arabasından zorla çıkarmaya çalışıyor. Floyd’un itiraz ettiği ve direndiği ancak sonuç olarak gözaltına alındığı görülüyor.

İkinci görüntüde ise Floyd, elleri kelepçeli bir şekilde ve polise direnmeden kaldırımda görülüyor.

Bu şekilde gözaltına alındıktan sonra polis aracının yanında yere yatırılarak boğulan Floyd’un arkadaşları, onu ‘nazik dev’ olarak andıklarını anlattı. Yerel basına konuşan Jovanni Thunstrom, sahibi olduğu restoranda Floyd’un güvenlik görevlisi olarak çalıştığını anlatarak “Herkese iyi davranan insanlardandı. Ayrımcılık yapmazdı. İster Hispanik, ister siyah, ister beyaz olsun, herkese saygıyla davranırdı ve onun sevdiğimiz özelliği buydu” diye konuştu.

Bu, siyahlara karşı aşırı polis şiddeti konusunda ilk örnek değil. ABD’de ‘olağan şüpheli’ olarak görülen siyah vatandaşlar, herhangi bir ‘şüphe’ durumunda direnmeseler bile sık sık şiddete uğruyor, sokak ortasında polis cinayetine kurban gidiyor. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.