DünyaManşet

George Floyd, katledilişinin birinci yılında anıldı

0

Polis memuru Derek Chauvin tarafından 25 Mayıs 2020’de sokak ortasında katledilen siyah Amerikalı George Floyd, ölümün birinci yıldönümünde anıldı.

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) pek çok kentinde ve bazı ülkelerde Floyd için anma etkinlikleri düzenlendi.

ABD Başkanı Joe Biden da Floyd’un ailesini dün Beyaz Saray‘da ağırladı.

Floyd ailesi Beyaz Saray’da

Floyd’un kızı Gianna, annesi Roxie Washington, erkek kardeşleri Philonise, Rodney, Terrence Floyd ve yeğeni Brandon Williams, Beyaz Saray’da Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir saat süren basına kapalı bir görüşme yaptı.

Görüşme sonrası gazetecilerin karşısına çıkan Floyd ailesinin avukatı Ben Crump, ailenin “George Floyd Polis Yasası“nın geçmesi için bazı Kongre üyeleriyle görüşeceğini söyledi.

Biden açıklama yayımladı

ABD Başkanı Joe Biden, aileyle görüşmenin ardından George Floyd’un ölümünün birinci yıldönümü için yazılı bir açıklama yayımladı.

Biden açıklamasında, “Acılarına rağmen bugün görüştüğüm Floyd ailesi, özellikle de küçük kızı Gianna büyük bir cesaret gösterdi” ifadesini kullandı.

Biden, Floyd’un ölümünün dünyayı değiştirdiğini ve ölümünün geçen yaz ABD’de 1960’lardaki Sivil Haklar hareketinden bu yana en büyük protestolara yol açtığını dile getirdi. Joe biden, “George’u öldüren polis memurunun geçen ay suçlu bulunması adalet yönünde önemli bir adımdı ancak süreç burada bitmemeli” dedi.

Biden, değişimin yaratılması için görevini kötüye kullanan polis memurlarından hesap sorulması gerektiğini kaydederek, güvenlik güçleri ve halk arasındaki güvenin yeniden tahsis edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Geçtiğimiz ay Polis memuru Derek Chauvin, Floyd’un ölümüyle ilgili üç ayrı suçtan suçlu bulunarak cezaevine gönderilmişti.

ABD’deki anmalar

Öte yandan, ABD’nin New York, Los Angeles gibi kentleri başta olmak üzere ülkenin Yunanistan ve İspanya‘daki Büyükelçiliklerinde de Floyd’un ölümünün birinci yılında anma etkinlikleri yapıldı.

Floyd’un öldürüldüğü yer olan 38. Sokak ve Chicago Caddesi kavşağındaki anma törenine kız kardeşi Bridgett ve diğer aile üyeleriyle birlikte, Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey ile bölgede yaşayan bazı müzisyen, aktivist ve vatandaşlar katıldı.

Fotoğraf: AA

Burada bir konuşma yapan Bridgett Floyd, ABD Başkanı Joe Biden’ın sözünü tutmadığını söyledi ve “O yasa tasarının geçmesi gerekiyor. Sulandırılmış bir yasa istemiyoruz. Başkan’a mesajım: Halkınızı düzene sokun. Yoksa bu eski güzel kavgaya devam edeceğiz” dedi.

New York’ta, National Action Network isimli kuruluşun merkezinde yapılan programda da, Belediye Başkanı Bill de Blasio ve din insanı Al Sharpton ile birçok sivil toplum lideri Floyd’u anmak için bir araya geldi. Törende katılımcılar, 9 dakika 29 saniye boyunca dizlerinin üstüne çöktü.

fotoğraf: AA

Floyd, ayrıca Birleşik Krallık‘ın Birmingham, Edinburgh, Londra, Manchester ve Swansea şehirlerinde de anıldı.

Floyd’un ölümü

46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs 2020’de dolandırıcılık şüphesiyle Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde gözaltına alındığı sırada, 44 yaşındaki polis memuru Derek Chauvin’in yaklaşık 9 dakika boyunca diziyle boynuna bastırması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Floyd’un ölmeden önce defalarca “Nefes alamıyorum” dediği görüntülere yansımıştı.

Floyd’un ölümü tüm dünyada tepkiyle karşılanmış, günlerce devam eden protesto gösterileri yapılmıştı. 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.