DünyaManşet

George Floyd’u boğan polis hakim karşısına çıktı: Kefalet 1 milyon 250 bin dolar

0
Siyah Amerikan vatandaşı George Floyd‘u öldürmek suçundan görevden alınan beyaz polis memuru Derek Chauvin, Minnesota kentinde ilk kez yargıç karşısına çıktı. Chauvin, duruşmaya video konferans yöntemiyle katıldı.

Yargıç, Chauvin’in kefalet ücretini 1 milyon 250 bin dolar olarak belirledi. Chauvin yaklaşık 11 dakika süren duruşmada herhangi bir açıklama yapmadı. Bir sonraki duruşma tarihi ise 29 Haziran olarak belirlendi.

Chauvin; “kasıtlı olmadan ikinci derece cinayet” ,”üçüncü derece cinayet” ve “ikinci derece taksirle adam öldürme” ile suçlanıyor. ABD’de bu suçlardan yargılananlar sırasıyla 40, 25 ve 10 yıl hapis cezasına çarptırılabiliyor.

Derek Chauvin dışında görevden alınan üç polis memuru da yardım etmek ve suç ortağı olmak ile suçlanıyor.

Demokratlardan polis şiddetine karşı tasarı

Kongre’nin Demokrat üyeleri, polis tarafından boğularak öldürülen George Floyd’un nefessiz kaldığı 8 dakika 46 saniyeye gönderme yapmak için aynı süre boyunca diz çökerek saygı duruşunda bulundu.

Bu arada ABD’nin yasama organı Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi‘ndeki Demokratlar, George Floyd cinayetinden iki hafta sonra polis şiddetini azaltmayı hedefleyen bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı şiddet kullanan polislerin kimliğini tespit etmeyi, bulmayı ve yargılamayı kolaylaştırmayı hedefliyor.

ABD’de mevcut düzenlemeler polis memurlarının “görevi kötüye kullanma” sebebiyle yargılanmasını engelliyor. Demokratların tasarısı bu düzenlemenin değiştirilmesini öngörüyor. 

4 Temmuz’da Meclis’te

134 sayfalık tasarı yasalaşırsa kurbanlar, polis memurlarına görevi kötüye kullanma” davası açabilecek, polisin boyun kilidi tekniği kullanması yasaklanacak, federal güvenlik gücü mensuplarına vücut kameraları takılacak ve ölümcül kuvvet kullanımı kısıtlanacak. Tasarı polis departmanlarına bağımsız incelemeler yapılmasının da önünü açacak. Demokratlar, tasarıyı 4 Temmuz’da Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda gündeme getirmeyi planlıyor. 

Sistematik ırkçılık ve polis şiddetine karşı başlayan eylemlerde protestocular eyaletlerin, polis departmanlarını finanse etmeyi bırakmasını talep ediyor. Ancak tasarıda bu yönde bir madde yer almadı.

Tasarının Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato‘dan geçmesi zor gözüküyor. Bu sebeple Demokratlar halkın desteğini alarak Cumhuriyetçilerin üzerinde tasarıyı kabul etmeleri için baskı yaratmaya çalışıyor.

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.