Uncategorized

George Floyd’u öldüren polis Derek Chauvin’e 22.5 yıl hapis cezası

0

ABD‘de, Mayıs 2020’de siyah vatandaş George Floyd‘u gözaltına almak isterken, 9 dakika boyunca boynuna bastırıp boğarak öldürmekten suçlu bulunan eski polis memuru Derek Chauvin, 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Minnesota Eyaleti’ndeki Hennepin Bölge Mahkemesi’nde görülen davada, Chauvin, Floyd’un gözaltına alındığı sırada yetkisini kötüye kullanmak, ikinci ve üçüncü dereceden cinayet ve ikinci dereceden adam öldürme suçlarından mahkum edildi. Karar, Floyd ailesi ve mahkeme kapısında bekleyenlerce sevinçle karşılandı.

Yargıç Peter Cahill’in kararını ayakta dinleyen Chauvin’in sakin tavırları dikkati çekti.

Davaya bakan yargıç Peter Cahill, kararın 22 sayfalık gerekçesinin daha sonra paylaşılacağını belirtti.

Karar duruşmasında ifade veren Floyd’un kardeşi Philonise Floyd,”Derek Chauvin’in insan hayatına, George’un hayatına hiç saygısı yoktu” diyerek yargıç Cahill’i Chauvin’i şartlı tahliye veya iyi halden salıverilme olasılığını söz konusu etmemeye çağırdı.

Neler yaşandı?

ABD’nin Minneapolis eyaletinde 46 yaşındaki George Floyd, 25 Mayıs 2020’de dolandırıcılık şüphesiyle gözaltına alındığı sırada polis memuru Derek Chauvin’in 9 dakika 29 saniye boyunca diziyle boynuna bastırması nedeniyle dakikalarca ‘nefes alamıyorum’ diye yalvarmış ve bir süre sonra hayatını kaybetmişti.​​​​​​​

Chauvin, Minnesota eyaleti tarafından dört hafta süren yargılama sonucunda 21 Nisan’da jüri tarafından kendisine yöneltilen 2. ve 3. dereceden cinayet ile 2. dereceden adam öldürme suçlamalarının tümünden suçlu bulundu. Chauvin’in davasına bakan yargıç Peter Cahill, 12 Mayıs’ta Floyd’un ölümünde ‘ağırlaştırılmış faktörler’ bulunduğuna hükmetti.

Dava sürerken, olayla ilgili görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine ABD’de başlayan ırkçılık ve polis şiddetine karşı şiddetli protestolar tüm dünyaya yayıldı.

Chauvin, 29 Mayıs 2020’den beri tutuklu bulunduğu Oak Park Heights’teki hapishaneden 10 Temmuz 2020’de 1 milyon dolar kefaletle serbest bırakılsa da sonraki duruşmada kefaleti kaldırılarak tekrar cezaevine kondu.

Floyd’un ölümünde kusurlu bulunan diğer üç eski polis memuru, daha önce 750 bin dolar tutarındaki kefalet bedelini ödemeleri üzerine tutuksuz yargılanmak üzere salıverilmişti. Bu kişilerin de eyalet tarafından yöneltilen cinayet ve adam öldürme eylemine yardım ve yataklık suçlamalarından yargılanmasına ağustos ayında başlanması bekleniyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.