DünyaManşet

George Floyd Davası: Kapanış konuşmaları yapıldı, gözler jüride 

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Minnesota eyaletinde George Floyd‘u gözaltına aldığı sırada öldüren eski polis memuru Derek Chauvin‘in yargılandığı ve üç hafta süren davada pazartesi günü hem iddia makamı hem de savunma kapanış konuşmalarını yaptı.

Jüri ise karar vermek için değerlendirmelere başladı.

Savcılar söz sözlerini söyledi

Amerikanın Sesi‘nin (VOA) haberine göre, savcılar davanın kapanış konuşmasında Floyd’un ölüm anı videosunu bir kez daha izletti ve jüri üyelerine “Gördüklerinize inanın” dedi.

Davanın son saatlerinde savcı Steve Schleicher jürinin sistemi değil, yalnızca bir kişiyi yargıladığına vurgu yaptı ve “Bu polislik değildi, bu cinayetti” dedi. Schleicher, Minneapolis Polis Teşkilatı’nın sloganı olan “Cesaretle korumak ve merhametle hizmet etmek” sözlerini de tekrarladı.

Schleicher, Chauvin’in Floyd’un karşısına çıktığı gün “ne bir gram cesaret ne de merhamet gösterdiğini” ifade etti.

Bir diğer savcı Jerry Blackwell, savunma tarafından tanık olarak çağrılan sağlık uzmanlarından birinin Floyd’un karbonmonoksitten zehirlendiği iddiasına yönelik şu açıklamalarda bulundu:

Hangi makul polis memuru birini yere yatırarak tutuklarken o kişiyi etkisiz hale getirerek yüzünü egzost borusuna tutar ve bunun bir savunma olduğunu düşünür?”

‘Makul bir polis gibi davrandı’

Derek Chauvin’in avukatı Eric Nelson, kapanış konuşmasında müvekkilinin makul herhangi bir polis memuru gibi davrandığını ileri sürdü ve bu sözlerini birçok kez tekrarladı.

Nelson, Chauvin’in videosunun çekildiğini bildiği halde George Floyd’un üzerine dizini dayamaya devam etmesinin, olaya makul şekilde yanıt verdiğini düşünmesinden kaynaklı olduğunu savundu:

Bu durumda makul bir polis memuru tarafından koşulların tamamı değerlendirilerek kullanılan güç her ne kadar hoş görünmese de yetki dahilindedir.”

Chauvin’e yöneltilen suçlar

İddia makamı, üç haftadır devam eden dava kapsamında, Derek Chauvin’in George Floyd’u 9 dakika 29 saniye boyunca sokak ortasında yere yatırıp boynuna diziyle bastırdığını, nefes almasını önleyerek ölümüne neden olduğunu söyledi. Bu nedenlerle de kasıtsız insan öldürmeyle birlikte karşı karşıya olduğu iki cinayet suçu sebebiyle ceza alması gerektiğini savundu.

Gözler jüride

45 yaşındaki eski polis memuru Derek Chauvin, ikinci ve üçüncü derecede cinayet ve ikinci derecede kasıtsız insan öldürmekle suçlanıyor.

Jürinin üç suçlama için de Chauvin’in yaptıklarının Floyd’un ölümünde “önemli sebepsel etken” olarak rol oynadığı ve Chauvin’in güç kullanmasının makul olmadığı sonucuna varması gerekiyor.

Sanığın suçlu bulunması için, kararın tüm jüri üyeleri tarafından ortak alınması gerekiyor. Chauvin’in suçlu bulunmaması için avukatı Nelson’ın tek bir jüri üyesini ikna etmesi yeterli.

Dava kapsamında ifadeler, ikisi yedek olmak üzere 14 jüri üyesi tarafından dinlenmişti.

Yargıç Peter Cahill‘in iki yedek üyeyi kapsam dışı bırakması durumunda 12 jürinin altısı beyaz altısı siyah üyeden oluşacak.

George Floyd’un polis tarafından katledilmesi hem ABD’de hem de dünyanın birçok ülkesinde çeşitli protestolara sahne olmuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.