ManşetDünya

Michigan’da polisin siyah bir genci öldürdüğünü gösteren videolar yayımlandı

0
Fotoğraf: Nic Antaya / The New York Times

ABD‘nin Michigan eyaleti Grand Rapids şehrinde bir polis memurunun 4 Nisan’da bir trafik kontrolü sırasında 26 yaşındaki siyah mülteci Patrick Lyoya‘yı vurduğunu gösteren videolar yayınlandı.

Grand Rapids Polis Departmanı (GRPD), Lyoya‘nın öldürüldüğünü gösteren bu görüntüleri paylaştığı bir basın açıklaması düzenledi.

Yayınlanan görüntüler diğer polis memurunun vücut kamerasına, araç ön kamerasına, bir tanık cep telefonuna ve bir ev kamerasına ait.

Video görüntüleri, Lyoya’nın durduktan sonra araçtan çıktığını ve ardından memurun Lyoya’ya doğru yürüyerek ona arabada kalmasını söylediğini gösteriyor.

Lyoya uzaklaşmaya başlamadan önce ikisi birkaç dakika konuşuyor ve memurun onu yakalamaya çalışmasıyla Lyoya’nın kaçıyor. Burada bir arbede başlıyor, ikisi yerde bir süre kavga ettikten sonra ise memur, Lyoya’yı vuruyor.

GRPD Şefi Eric Winstrom, memurun, Lyoya’nın vurulup öldürülmeden önce, mücadele sırasında iki kez şok tabancasına ulaşmaya çalıştığının görüldüğünü söyledi.Olayla ilgili “Bunu bir trajedi olarak görüyorum” diyen Winstrom, tüm soruşturma tamamlanana kadar bir sonuca varmak için bekleyeceklerini  belirtti.

Michigan Eyalet Polisi, bu durumlarda standart uygulama olan soruşturmayı yürütüyor. GRPD, memurun 2015’ten beri departmanda olduğunu ve çekim sırasında yalnız çalıştığını söyledi. Bakanlık, memurun adını açıklamadı.

Grand Rapids şehir yöneticisi Mark Washington, “Videoyu gördüğümde izlemek acı vericiydi. Bunun olmasına ne sebep oldu ve bunun olmasını önlemek için daha ne yapılabilirdi diye sordum” dedi.

26 yaşındaki Kongolu mülteci Patrick Lyoya’nın iki yaşında ve üç aylık iki çocuğu var.

Görüntüler, nüfusunun yüzde 18’inin siyah olduğu yaklaşık 200 bin kişilik bir şehir olan Grand Rapids’de uzun süredir devam eden gerilimleri alevlendirdi. Görüntülerin yayımlanmasını ardından şehirde protestolar gerçekleşti.

Siyah erkeklerin polis tarafından öldürülmesi, özellikle 2020’de bir Minneapolis polis memuru tarafından George Floyd‘un öldürülmesinin ardından, Grand Rapids de dahil olmak üzere ülke çapında Black Lives Matter (Siyahların Hayatı Değerlidir) protestolarına yol açmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.