Çevre hakları avukatı Arif Ali Cangı, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) raporuna göre, Gaziemir’deki eski kurşun fabrikası bahçesindeki alanda en az 11 yıldır var olan nükleer atıklar temizlenmeden başlatılan kentsel dönüşüm konutlarında yaşayacak olan vatandaşların sağlığının tehlike altında olduğunu anımsatarak TAEK’e bireysel başvuruda bulunulması gerektiğini belirtti.
Gaziemir’deki bir milyon 220 bin metrekare alan üzerinde yapılacak olan kentsel dönüşüm projesi kapsamında bin 836 yapı; 4 bin 966 bağımsız birimde ise 2 bin 820 hak sahibi bulunuyor.
‘İzmir’in Çernobili’ olarak adlandırılan Gaziemir’in Emrez ve Akpete mahalleleri ile Karabağlar’ın Aydın Mahallesi arasında bulunan eski kurşun fabrikasının bulunduğu alanla dip dibe olan Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm projesi bittiğinde 2 bin 820 hak sahibi konutlarına kavuşacak. Ancak alandaki radyoaktif maddelerin hala temizlenmemiş olması halk sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturuyor.
Eski kurşun fabrikasının bahçesinde radyoaktif maddelerin gömülü olduğu ortaya çıkmış ve bu alan İzmir’in Çernobili olarak adlandırılmıştı. Geniş yankı bulan ve tartışma konusu olan kurşun fabrikasının bulunduğu alandaki radyoaktif maddelerin bertarafı için çalışma başlatılmıştı.
Sürecin yakın takipçilerinden çevre avukatı Arif Ali Cangı, burada konut sahibi olacak olanların Komşuluk Hukuku ve Mülkiyet Hakkı Kanunu’na dayanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK) bireysel olarak müracaat edebileceklerini belirtti.
Avukat Arif Ali Cangı, Aktepe-Emrez-Aydın Mahallesi sakinlerinin de konuyla ilgili avukatlığını yürüten Avukat Arif Ali Cangı, alanda kalan radyoaktif kirlilik ve tehlikeli atıkların insan sağlığını tehdit etmeyi sürdürdüğünü kaydederek,
“Atıklar temizlenmeden orada yapılacak her yerleşime yönelik faaliyet insanların sağlığını riske atmak anlamına geliyor. Zaten mevcut sakinler tehlike altında iken kentsel dönüşüm ile artacak olan yeni yapılaşmayla yerleşecek olan yeni nüfusun sağlığı da tehlike altında. Orada konut edinmek ve yerleşmeyi düşünen insanların duyarlı olması ve bunların biran önce buranın temizlenmesini talep etmeleri gerekiyor. Komşuluk hukuku ve mülkiyet hakkından doğan hakları söz konusu. Komşuda oluşan zararın kendi mülklerine ve kendilerine zarar vereceği gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TAEK’e müracaat edip haklarını aramalarını öneriyorum” açıklamasını yaptı.
Bir buçuk yılı aşkın bir zamandır çalışma gecikmesin diye dava yoluna başvurmadıklarını anlatan Avukat Arif Ali Cangı, “Bir buçuk yıldır ÇED olumlu kararına rağmen, (ÇED raporunda eksiklikler olmasına rağmen) çalışma gecikmesin diye dava yoluna başvurmadık. Buna rağmen herhangi bir temizlik çalışması başlamadı. O alanda halan radyoaktif kirlilik ve tehlikeli atıklar varlığını koruyor. İki türlü atık var. Biri kurşun fabrikasının kendi atıkları, ağır metal içeriyor. Orada depolanmaması gereken özel ayrıştırma tesislerine gönderilmesi gereken atıklar. Bunun üzerine bir de radyoaktif kirlilik ortaya çıktı. Yani iki açıdan tehlikeli bir durum söz konusu” ifadelerini kullandı.
.
(Ege Postası)