Enerjiİklim KriziManşet

G7 ülkeleri, 2035’e kadar kömürden çıkmak için anlaştı

0

Dünyanın yedi büyük ekonomik gücünün (G7) enerji bakanları, fosil yakıtlardan üretilen enerjiden uzaklaşmaya doğru atılan önemli bir adım olarak, kömürle çalışan elektrik santrallerini 2030’ların ilk yarısında kapatma konusunda anlaşmaya vardı.

Torino‘daki G7 bakanlar toplantısına başkanlık eden İtalya enerji bakanı Gilberto Pichetto Fratin, “Teknik bir anlaşma var, nihai siyasi anlaşmayı önümüzdeki salı günü imzalayacağız” dedi.

Buna göre, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada ve Avrupa Birliği‘nden oluşan grubun enerji bakanları,  ekonomilerini karbondan arındırma taahhütlerini detaylandıran nihai bir bildiri yayımlayacak.

Fratin,  bakanların aynı zamanda Avrupa Komisyonu‘nun kısa vadede önereceği Rusya‘nın Avrupa‘ya sıvılaştırılmış doğal gaz ithalatına yönelik potansiyel kısıtlamalar üzerinde de düşündüklerini söyledi. Bakan gazetecilere verdiği brifingde, “Konu G7’nin teknik ve siyasi gündeminde. Bunun üzerinde çalışıyoruz, daha fazlasını şu an için söyleyemem… Nihai bir karar olursa bunu ileteceğim” dedi.

G7 ülkelerinden İtalya geçen yıl toplam elektriğinin yüzde 4,7’sini kömürle çalışan santrallerden elde etti. Ülke son tarihin 2028 olduğu Sardunya adası hariç, tesislerini 2025 yılına kadar kapatmayı planlıyor.

Almanya ve Japonya’da ise kömürün rolü daha büyük; yakıttan üretilen elektriğin payı geçen yılın toplamının %25’inden fazla oldu.  Geçen yıl Japonya’nın başkanlığı sırasında G7, belirli bir son tarih belirlememiş; kömürden elektrik üretiminin aşamalı olarak durdurulmasına yönelik somut adımlara öncelik verme sözü vermişti.

Nükleer ve biyoyakıtlar

İtalya’daki toplantı gündeminin en üst sıralarında yer alan diğer iki konu; nükleer enerji ve biyoyakıtlar oldu. Pichetto, her ikisinin de nihai bildiride G7 ülkelerinin enerji üretimi ve ulaştırmayı karbondan arındırmak için seçebilecekleri opsiyonlar arasında belirtileceğini söyledi.

Reuters‘e konuşan bir kaynak, salı günü G7 bloğunun, aralıklı olan yenilenebilir enerji depolamak için kritik olan pil kapasitesinde 2022 seviyelerinden 2030 yılına kadar altı kat artış ihtiyacına işaret edebileceğini söyledi.

 

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.