EnerjiManşet

Fukuşima’nın 5.yılında Tange’nin Türkçe mektubuna Can Candan’dan Japonca yanıt

0

20 Nisan  2014 günü  e-postamda  bir video ile mektup bulmuş akabinde, Yeşil Gazete’ye bir yazı yazarak  sizlerle paylaşmıştım.

15

Bu video ve  mektubun  sahibi  Japonya’dan Sanat Yönetmeni  Kouki Tange,  Türkiye’nin  nükleer santral kurma çabasına karşılık Fukuşima Nükleer santral  faciası sebebiyle yaşadıkları korku ve endişe duygularını  bir vatandaş, ama daha önce bir insan olarak paylaşma sorumluluğu duymuştu. Vidonun bir özelliği Tange’nin mesajını Türkiye vatandaşlarına Türkçe olarak verme çabasıydı. Kuşkusuz bu hassasiyetinde Türkiye hükümetinin  kurmayı planladığı ikinci nükleer santral için Japonya hükümeti ile anlaşmış olmasının payı vardı. Şöyle diyordu Tange kendi deyimiyle “Gelecekte sizin ülkenizde bizim  kurduğumuz bir nükleer santral yüzünden bir felaket olursa, o zaman  ne olacak?

Video iki gün boyunca  internette ve sosyal medyada paylaşım rekorları kırdı, akşam ana haber bültenlerine konu oldu, kısacası Tange’nin Türkçe  hazırladığı video mesajı sayesinde nükleer konusu, “barındırdığı risk, endişe ve korkularla” telaffuz edilerek Türkiye gündemine  oturdu.

Tange’nin videoyla  mektubu göndermesinin üzerinden yaklaşık 2 yıl geçti ve bugün, Fukuşima nükleer santral faciasının 5. yıldönümü, dünya genelinde anti nükleer hareket  tarafından etkinliklerle anılıyor. Türkiye’de de Fukuşima’nın 5 .yılına hak ettiği anlamı atfetme , kayıplarını anma ve Fukuşima mağdurlarının yanında olduklarını duyurma ihtiyacında olanlar var. Bunlardan biri de “Benim Çocuğum” belgeselinin yapımcısı ve yönetmeni olarak tanıdığımız diğer taraftan henüz hazırlıklarını başlatmış olan,  Türkiye’nin 60 yıllık denebilecek nükleer tarihini bizlerle görsel olarak buluşturmayı amaçlayan Nükler Alaturka filminin de yönetmeni  ve yapımcısı Can Candan,  Tange’nin video mektubuna  benzer bir video mesajla cevap veriyor,  ancak bu kez kurgu Tange’nin yaptığının tam tersi mesaj Japonca, alt yazılar Türkçe. Sözü çok uzatmadan paylaşıyoruz.

Fukuşima nükleer santral faciası, 160 bin insanı yüksek oranda radyoaktiviteye maruz kaldıkları için evlerini belki de bir daha hiç dönmemek üzere terk etmek zorunda bıraktı. 9 milyon ton çuval radyoaktif atığa yol açtı, bu sayı nihai sınır da değil. 5 yıldır her gün okyanusa  300 ton radyoaktif suyun akıyor. Fukuşima’daki tarım alanlarının%50’sini radyoaktiviteye kurban etti. Yolların, asfaltın, açık alanların %100 düzeyinde kirlenmesine sebep oldu. 116 çocuğun tiroit kanseri teşhisiyle ameliyat edilmesine, evini işini kaybettiği için, hayatı aniden değiştiği için insanların intiharına, insanların radyoaktivite kaynaklı hastalıklarla yaşamak zorunda kalmasına yol açtı. En kötüsü ise Fukuşima nükleer santral felaketi 5 yıl sonra bugün hala devam ediyor. Yaklaşık 1 ay sonra ise Çernobil Nükleer Santral faciasının 30.yılını anacağız.

Nükleersiz bir dünya dileğiyle !

 

Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.