Temmuzda aşırı sıcaklardan yüz milyonlarca insan etkilendi, sadece Tokyo’da 123 ölüm

2024 temmuzu Asya, Afrika ve Avrupa'da sıcak dalgalarının hakimiyetinde geçti. Yüz milyonlarca insanın etkilendiği aşırı sıcaklar yüzünden dünya çapında yüzlerce kişi yaşamını yitirdi.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Sözcüsü Clare Nullis, 2024’ün temmuz ayı boyunca aşırı sıcakların yüz milyonlarca insanı etkilediğini kaydetti.

Nullis ve WMO’da iklim uzmanı olarak görev yapan Jose Alvaro’nun Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nin haftalık basın toplantısında konuşan Nullis, dünyanın en sıcak gününün 22 Temmuz olarak kayıtlara geçtiğini anımsattı.

Nullis, aşırı sıcaklarla ilgili yaşananların, insani faaliyetlerden kaynaklanan sera gazlarının iklimi ne ölçüde değiştirdiğinin bir başka istenmeyen göstergesi olduğuna işaret etti.

Haziran 2023 ile Haziran 2024 arasında küresel ortalama sıcakların art arda rekor kırarak kayıtlara geçtiğini kaydeden Nullis, geçen yıl her kıtada yaygın, yoğun ve uzun süreli sıcak dalgalarının yaşandığını; 2023’te en az 10 ülkenin birden fazla yerinde günlük 50 santigrat derecenin üzerinde sıcaklıkların kayıtlara geçtiğini söyledi.

Alvaro da 22 Temmuz’un en sıcak gün olarak kaydedilmesinin ardından, 23 Temmuz’da da neredeyse aynı sıcakların görüldüğünü hatırlattı.

Asya, Afrika ve Avrupa‘da sıcaklık rekorlarının kırıldığını vurgulayan Alvaro, “Sıcaklıklar dünyanın birçok yerinde daha kalıcı hale geliyor. Örneğin, Las Vegas‘ta 40 derecenin üzerinde 40 günden fazla sıcaklık görüldü” dedi.

Yeşil Nokta[İklim Masası] İklim değişikliği, haziran ayındaki sıcak dalgasını şiddetlendirdi
Yeşil NoktaABD Güneybatısı’nda sıcak dalgası: Rekor sıcaklar devam ediyor
Yeşil NoktaMeksika’daki şiddetli sıcak dalgası, yüzlerce ‘uluyan maymun’un ölümüne neden oldu
Yeşil NoktaBrezilya ‘dayanılmaz’ sıcak dalgasının pençesinde: Uyumak bile çok zor
Yeşil NoktaKentleri bekleyen tehlike: Sıcak dalgası

Japonya’nın başkenti Tokyo’da temmuz ayında 123 kişi sıcak çarpması nedeniyle öldü

Japonya da ise Meteoroloji Ajansı‘nın kayıt tutmaya başladığı 1898 yılından bu yana en sıcak temmuz ayının yaşandı.

Yetkililer, temmuzda ülkede ortalama hava sıcaklığının, son 30 yılın ortalamasından 2,16 santigrat derece yüksek ölçüldüğünü; ay boyunca sıcak çarpması nedeniyle çoğu yaşlı 123 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Meteoroloji Ajansı, ağustos ayında da hava sıcaklığının 35 santigrat dereceyi aşabileceğini ifade etti.

Temmuzdaki ölümler, 2018’de sıcaklar nedeniyle 127 kişinin hayatını kaybetmesinden bu yana en yüksek sayı olarak kayıtlara geçti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR