Doğa MücadelesiHayvan Haklarıİklim KriziManşet

Flamingo cenneti Tuz Gölü’nde yavru flamingolar artık taşıma su ile yaşatılmaya çalışılıyor

0

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Tuz Gölü‘ndeki flamingo yavruları için göle kesintisiz su aktarımına başlandığını söyledi.

Geçen yıl çiftçilerin tarım alanları için akan suyun önüne çektikleri bentler yüzünden yüzlerce flamingo yavrusunun susuzluktan öldüğü Tuz Gölü’nde, bu yıl da yavru flamingo ölümleri görülmeye başlanmış, birkaç hafta önce tepkiler yükselmişti.

Daha önce ‘önlem alındığını’ söyleyen Bakanlık, göle dört kilometre ötedeki Gölyazı‘dan su taşınmaya başladığını açıkladı.

Flamingo yavrularının uçma ergenliğine erişinceye kadar, kuluçka bölgesinin susuz kalmaması için bölgeye tankerlerle su takviyesi yapıldı. Ardından kalıcı çözüm için borularla su aktarımı çalışması başlatıldı.

‣ Türkiye’nin sulak alanları ne durumda?
‣ Kuraklık yüzünden Türkiye’deki göllerin yüzde 60’ı kurudu

NASA’nın uydu görüntülerinden Tuz Gölü’nde kuraklık.

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan ve birçok kuş türünün evi olan Tuz Gölü, insan kaynaklı iklim krizi nedeniyle ortaya çıkan kuraklıktan en çok etkilenen bölgelerin başında geliyor.

Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan göl, kuşların göç yolu üzerinde.

Başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor. Gözlemciler ve kuş uzmanları her yıl yaklaşık 20 bin flamingonun Tuz Gölü’nde kuluçka dönemini geçirdiğini belirtiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.