EkolojiHayvan HaklarıManşet

Tuz Gölü’nde yine susuzluktan flamingo ölümleri başladı, bakanlıktan açıklama: Önlem alındı

0

Tuz Gölü’nde geçen yıl göle akan su kaynaklarının kesilmesi, aşırı su kullanımı, iklim değişikliğine bağlı kuraklık gibi bir dizi nedenle görülen flamingo ölümleri bu yıl da tekrarlanmaya başladı.

Ölmüş yavru flamingo fotoğraflarının sosyal medyada yayılmaya başlamasının ardından yükselen tepkiler ve göle su verilmesi çağrılarının ardından Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Abdullah Uçan gerekli önlemlerin alındığını öne sürdü.

Konya, Ankara ve Aksaray sınırları içinde yer alan göl, kuşların göç yolu üzerinde. Başta flamingolar olmak üzere birzdk kuş türü ilkbahar ve yaz aylarında burada konaklıyor. Gözlemciler ve kuş uzmanları her yıl yaklaşık 20 bin flamingonun Tuz Gölü’nde kuluçka dönemini geçirdiğini belirtiliyor. Bu yıl da yumurtadan çıkan yavruların etkileyici görüntüleri AA üzerinden yayımlanmış, kuş uzmanlarının dronelarla kuşları rahatsız etmemeleri gerektiği uyarısı üzerine göldeki drone uçuşlarına son verilmişti.

Çiftçiler göle gitmesi gereken suya bent çekiyor

Geçen yıl, her yıl olduğu gibi kuluçka dönemini geçirmek üzere göle gelen flamingolar kuluçka dönemini burada tamamlamış, ancak yüzlerce yavru flamingo yağış yetersizliği, gölü besleyen su kanalların geçtiği yerlerdeki çiftçilerin bu kanallara bent çekerek gölü susuz bırakması nedeniyle ölmüştü.

Çiftçiler Tuz Gölü’ne bent çekip su akışını kesince bütün yavru flamingolar öldü

Bu yıl da geçen yıla benzer görüntülerin ortaya çıkmaya başlaması üzerine çevre ve hayvan hakları alanında çalışan STK’ler, uzmanlar ve yurttaşlar, sosyal medyada  #FlamingolarÖlmesin’ etiketi açarak acilen tedbir alınmasını istedi.

Tepkilerin büyümesi üzerine bakanlıkta gazetecilere açıklama yapan Abdullah Uçan, aldıkları önlemlerle birlikte bu yıl flamingo yavrusu sayısında ciddi artış gözlendiğini söyledi ancak mevsim normalleri gereği gölü besleyen kanalda su azlığı yaşandığını iddia etti:

“Bu da flamingo yavrularının yuvalandığı gölün kenarındaki su birikintilerinde suyun azalmasına, dolayısıyla yavruların susuz kalmasına neden olmaktadır. Bakanlığımızca suyun artırılması ve su kaynaklarının göle ulaşmasıyla ilgili her türlü önlemler alınmaktadır.”

‘Tuz Gölü bölgesindeki kaçak kuyular geleceği kurutuyor’

Konya kanalından gelen suyun tarımsal amaçlı sulamalar için izinsiz kesilmemesi amacıyla ilgili bakanlıklar ve belediyelerin uyarıldığını iddia eden Uçan, ‘”Bölgede ekiplerimiz, gerekli denetimleri aralıksız şekilde gerçekleştirmektedir. Bu yıl olumsuzluk yaşanmaması için bakanlığımız tüm hizmet birimleriyle gerekli tedbiri almıştır” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.