Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Çiftçiler Tuz Gölü’ne bent çekip su akışını kesince bütün yavru flamingolar öldü

0
Fotoğraf: Fahri Tunç

Çiftçilerin Tuz Gölü’ne giden su kanallarına bent çekip su akışını kesmesi  flamingoların ölümüne sebep oldu.

Aksaray’da sekiz yıldır flamingo türünü takip eden doğa fotoğrafçısı Fahri Tunç da göldeki bütün flamingo yavrularının öldüğünü görüntüledi.

Bir haftadır ölümler yaşanıyor

Çiftçilerin Tuz Gölü’ne giden su kanallarına bent çekmesi iki ana arterden su akışını engelledi.

Yaklaşık bir haftadır gölde flamingo ölümleri yaşanırken, doğa fotoğrafçısı Fahri Tunç, göldeki bütün flamingo yavrularının öldüğünü görüntüledi.

Fotoğraf: Fahri Tunç

Şikayetlerine sonuç alamadı

Fahri Tunç, daha önceki yıllarda da benzer durumların yaşandığını, gerekli mercilere başvuru yaptığını, ancak sonuç alamadığını şöyle anlattı:

DSİ’ye (Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü) başvurdum, şikayet ettim. Bir sonuç çıkmadı. Yaptırım olmayınca kanallara bent çekilmeye başlandı. Yaklaşık bir haftadır Flamingo ölümleri oluyordu. Şu an hiçbir şekilde su akmayan Tuz Gölü’nde yavru flamingoların hepsi öldü.”

‘Mesafe ne kadar uzarsa, ölümler o kadar artar’

Flamingoların önce beslenecekleri alana gittiklerini söyleyen Tunç, daha sonra yavrularını götürüp besledikten sonra geri döndüklerini, bu mesafenin uzamasının ölümleri de artırdığına vurgu yaptı. Tuz Gölü’ndeki mesafe ise bir buçuk kilometre. Tunç, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Flamingo ebeveyni kuluçkadan çıkardıkları yavruyu tek başına sahiplenmezler. Grup olarak yaşadıkları için bizim ‘ana kucağı’ dediğimiz sistemle yavruları büyütürler. Düşünün 10 bin yavru, bir çemberin içinde duruyor. Dışarıda da burayı çevreleyen 20 bin ebeveyn var. Ebeveynler önce beslenecekleri alana gider. Yavaş yavaş yavruları götürüp besledikten sonra geri dönerler. Tekrardan yıkanacakları, temizlenecekleri, Tuz Gölü’nün içindeki temiz su merkezine gelirler. Bu mesafe ne kadar uzarsa, ölümler o kadar artar.”

You may also like

Comments

Comments are closed.