Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

‘Sıcak kış’ döngüleri bozdu: Baharın müjdecisi flamingolar, Tuz Gölü’ne erken geldi

0

Her yıl kuluçka dönemini geçiren Tuz Gölü‘nde geçiren ve baharın müjdecisi olarak bilinen flamingolar, bu yıl erken geldi. Uzmanlar, geçen kışın, küresel ısınmaya bağlı olarak mevsim normallerinin üzerinde sıcak geçmesinin, hayvanların göç ve üreme takvimlerini bozduğunu söylüyor.

Türkiye’nin ikinci büyük gölü olan,  Aksaray, Konya ve Ankara sınırları içindeki Tuz Gölü, bahar ve yaz aylarında yaklaşık binlerce flamingoya ev sahipliği yapıyor. Kuluçka dönemini burada geçiren flamingolar sonbahar aylarına doğru da sıcak ülkelere göç ediyor.

Doğaya Kuş Bakışı ve Ekoloji Derneği Başkanı Fahri Tunç, sürekli gözlemledikleri flamingoları kontrole gittiklerinde onları “eşleşme havuzu”nda gözlemlediklerini anlattı:

“Hem Mamasın Barajı‘nda hem de Kırşehir Seyfe Gölü ve Tuz Gölü’nün etrafındaki küçük göletlerde eşleşme dönemleri başladı. Burada eşleşme bitince nisan ayı gibi kuluçka dönemine geçecekler. Bundan sonra tüm göletteki flamingolar erkek flamingolar olacak. Mayıs ayı itibarıyla yavrularını çıkarıp, bizim kreş dediğimiz bölgede kış mevsimine kadar, süreç, bu şekilde yavrular uçana kadar, bu şekilde devam edecek.”

Tuz Gölü’nde yine susuzluktan flamingo ölümleri başladı, bakanlıktan açıklama: Önlem alındı
51 STK’den flamingo ölümlerine ilişkin açıklama: Yanlış su ve tarım politikaları ölüm getirdi
Flamingo cenneti Tuz Gölü’nde yavru flamingolar artık taşıma su ile yaşatılmaya çalışılıyor

Tuz Gölü çevresinde bu yıl önemli sayıda flamingo popülasyonu olduğunu belirten Tunç, “Seyfe Gölü’nde, mayıs ayında su kalmadığı için flamingolar orada üremiyorlar. Oradaki hayvanlar da Tuz Gölü’ne geliyor. Tuz Gölü ve çevresine baktığımızda bir artış var. Biz bunu haziran ayında havadan yapacağımız sayımla, ne kadar kuluçkadan yavru çıktı ve ne kadar başarı var, gözlemleyeceğiz” dedi.

Tunç’un verdiği bilgilere göre, bu yıl gelen flamingolar hızlı biçimde adapte olarak kuluçka dönemine daha erken başladı. Bu yılın kurak bir yıl olacağını öneren Tunç, “Bunun için gözlemlerimizi Tuz Gölü ve çevresinde daha sık yapacağız. Flamingolar için her hafta alanda olacağız” diye konuştu.

‘Hala kaçak avcılar var’

Jandarma ve Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü‘nden destek aldıklarını belirten Tunç, şu bilgileri verdi:

“Tuz Gölü havzasında kaçak av yapan insanlar var. Bunlara ekipler göz açtırmamaya çalışıyorlar. Bu hep beraber olacak bir şey. Toplumun da buna duyarlı ve bilinçli olması lazım. Bu dönemde ava giden kişiyi bölgedeki vatandaşlarımızın uyarması lazım”

Satılmak için otobüse bindirilen 26 flamingo öldü: Ceza 425 bin lira

Flamingoların Anadolu‘da ‘allı turna’ adıyla baharın müjdesi olarak bilindiğini de hatırlatan  Tunç, “İnsanlar baharın gelişini cemrenin suya, havaya ve toprağa düşmesiyle bilirken, Anadolu’nun insanı da baharın gelişini turnalara bağlamış. ‘Allı turna geldi. Bahar geldi’ diye. Allı turnalar Anadolu ve Tuz Gölü için bir efsanedir. Buradan Tuz Gölü’ne kanat çırpacaklar” diye konuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.