Hafta SonuKitapKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Feminizm – LGBTİ+ kitaplığı] 2020’de ses getiren üç roman, üç yazar

0

Bu yazıda benim için 2020’nin en heyecan verici karşılaşmalarına vesile olan kitaplardan üç tanesine yer verdim. Yeni yıl okuma listelerinizde yer bulmaları dileğiyle.

Tutku ve takıntı üzerine: Gölgeler Çekildiğinde

Cahide Birgül, hakkını geç de olsa teslim etmemiz gereken bir yazar. En azından benim için öyle. Eğer zaten tanıştığınız bir yazarsa şanslısınız, henüz tanışmadıysanız Türkçenin bu özgün yazarıyla tanışmayı daha fazla ertelemeyin derim.

Benim Cahide Birgül’le tanışmam Kafka’nın yeniden basımları vesilesiyle oldu. Ardından sene başında Epsilon Yayınları’nda yaşanan haksız işten çıkarmalar sebebiyle kitabı önermek konusunda kararsız kaldım. Söz konusu iki kadın arasındaki ilişkiyi böylesine bir dille anlatmış bir yazar olunca bu önemli yazarla daha fazla kişinin tanışmasına vesile olma isteğim ağır bastı.

Gölgeler Çekildiğinde, yazarın ilk kitabı. Bugüne kadar birçok yazı okumuş olmama rağmen Türkçe edebiyatta eşcinsellik söz konusu olunca Cahide Birgül’ün ya da bu kitabının adına pek de rastlamamış olmak hem şaşırtıcı hem de değil. Okuma listelerinizi hazırlarken bu gerilim dozu yüksek, kurgusuyla sizi hayretler içinde bırakacak romanı mutlaka değerlendirmenizi öneririm.

Hiç okunmayacak bir mektup

Ocean Vuong’un Türkçedeki ilk kitabı yeni ve uzun soluklu olmasını dilediğimiz bir yayınevinden, Harfa Yayınları‘ndan çıktı. Kitabın film haklarının A24 tarafından alındığı ise henüz açıklandı.

Bu yıl okuduğum en iyi romanlardan biri Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz. Vuong’un okuma yazma bilmeyen annesine yazdığı uzun bir mektup bu. Hiçbir zaman okunmayacak bir mektup dolayısıyla. Vietnam Savaşı’ndan kurtulup gelen bir ailenin -anne ve anneanneden oluşan bir aile bu- üniversiteye giden ilk bireyi Ocean Vuong. Dille olan ilişkisi, kendini keşfetme süreci, annesiyle yaşadığı o sert ve çatışmalı ilişkiyi müthiş bir dille anlatmış Vuong.

Goodreads‘te 75 binden fazla kişinin oyladığı birçok ödül alan kitabın üzerinden çok da zaman geçmeden Türkçede de yayımlanması biz okurlar için büyük şans. HBO’nun We Are Who We Are gibi queer yapımlarında dahi kitaba atıfta bulunulduğunu da eklemek gerek. Etrafında oluşan bu etkiyi sonuna kadar hak eden bir yazar Ocean Vuong.

Geçmişle yüzleşmeye dair: Babamı Kim Öldürdü

Babamı Kim Öldürdü, Édourd Louis’in otobiyografik roman üçlemesinin son, Türkçedeki ilk kitabı. Kitaptan uyarlanan tiyatro oyunu bu sezon Moda Sahnesi‘nde oynanıyor aynı zamanda.

Louis bu kitabını Xavier Dolan’a ithaf etmiş, meraklısı için ikilinin birbiriyle gerçekleştirdiği bir söyleşi burada. Yazarın asıl ses getiren kitabıysa Fransızcada 2014 yılında yayımlandı. En finir avec Eddy Bellegueule, yayımlandığı dönem Fransız medyasında öyle bir ses getirdi ki bir çocuğun maruz kaldığı homofobi kaynaklı şiddetin gerçek mi kurgu mu olduğunu bile sorgulayanlar oldu.

Babamı Kim Öldürdü, yazarın babasıyla ilişkisini yeniden düşünme pratiği gibi. Yeterince erkek olmadığı için babasını utandırdığı anlar, gördüğü şiddet, babasının hayatına dair izleri de takip ederek onu tanıma çabası… Elli sayfalık bu küçük kitap yazarın kendisi ve babasıyla bir hesaplaşma çabası. Babasını anlamaya çalışma belki onu affetme çalışması da diyebiliriz buna. Kısa ve vurucu bir metin Babamı Kim Öldürdü.

2021’de edebiyatın seyrini değiştirecek 32 LGBTQ temalı kitaplar gibi iddialı bir liste isterseniz de buraya bakabilirsiniz.

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.