Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Erzincan İliç’te zehir saçan altın şirketinin kapasite artırımına ÇED gerekli değil’ kararı

0

Erzincan‘ın İliç ilçesinde Kanadalı Anagold Madencilik tarafından 2008’den beri işletilen Çöpler Kompleks Madeni, Fırat Nehri‘ne onlarca kilogram siyanür karışmasına neden olan kazanın üzerinden bir yıl geçtikten sonra ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir‘ kararı ile kapasite artırımı onayı aldı.

Şirket, yıllar içerisinde aldıkları kapasite artışlarıyla birlikte sahasını genişletti. Başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından açılan davalara karşın proje iptal edilmedi.

Yıllarca işletilmeye devam edilen maden sahasında geçen sene 21 Haziran’da meydana gelen kazada, içerisinde siyanür de bulunan karışımı taşıyan boruda saat 02.45’de hasar oluştu. Ancak hasar 05.00 sularında tespit edildi. Hasarın devam ettiği 2 saat 15 dakikalık süre sonucunda Fırat Nehri’ne 20 metreküp siyanürlü karışım aktı.

Fırat Nehri’ne 80 kg siyanür karıştı

Olayın ardından şirket yapılan tespitlerle karışımın içerisindeki siyanürün 8 kilogram olduğunu açıkladı. Ancak açılan davalar ve yapılan keşifler sonucunda nehire 80 kilogram siyanür karıştığı ortaya çıktı.

‣ Anagold Madencilik, Erzincan İliç’teki siyanür sızıntısını doğruladı

Cumhuriyet‘in aktardığına göre, olayın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da devreye girdi. Bakanlık şirkete 16 milyon 441 bin TL para cezası kesti.

‣ Bakanlık İliç’te Mart’ta yaptığı denetime işaret edip ‘siyanür yok’ dedi
‣ Erzincan halkının siyanür soluduğu İliç’te bilirkişi keşfi

Ayrıca “Tesiste ilave çevresel iyileştirme çalışmaları tamamlanıncaya kadar faaliyetin durdurulması” kararı verildi.

‣ Erzincan İliç’te siyanür sızıntısı olan madenin faaliyetleri durduruldu

Kapasite artışına ‘ÇED gerekli değildir’ kararı

Söz konusu maden olayın üzerinden üç ay geçmesinin ardından yeniden faaliyete geçti.

‣ İliç’te siyanür sızıntısına neden olan Anagold Madencilik yeniden faaliyette

Yapılan itirazlara ve davalara karşın şirket kapasite artışı için 15 Haziran’da başvuru yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sisteminde yer alan bilgiye göre ise Anagold Madencilik’in projesine Erzincan Valiliği tarafından 16 Ağustos’ta ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararı verildi.

Bu onayla birlikte şirket bölgede bulunan 1,746 hektarlık maden sahasına 5,83 hektarlık bir bölüm daha ekleyecek.

Maden aktif fay hattı üzerinde

Söz konusu maden aynı zamanda İliç’teki aktif bir fay hattı üzerinde bulunuyor. Uzmanların uyarılarına göre, en son 1766’da deprem olan bölgede yeni bir deprem için endişe duyuluyor.

Siyanürün de içerisinde bulunduğu 66 milyon tonluk kimyasal havuzun deprem sırasında hasar alması durumunda kimyasalların Fırat Nehri’ne karışması bekleniyor.

‣ İliç’teki siyanür sızıntısı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde: Ekokırım ve insanlık suçu işlendi

Siyanür nedir?

Siyanür insan vücuduna girdikten sonra saniyeler içerisinde belirti gösterir ve dakikalar içerisinde de ölüme neden olur.

En hafif düzeydeki siyanür zehirlenmesinde baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi yan etkiler meydana gelir.

You may also like

Comments

Comments are closed.