EnerjiManşet

‘Enerji sektörü, yenilenebilir enerji kaynaklarındaki hızlı yükselişe hazır değil’

0
Rüzgar, güneş ve elektrikli araçların hızla büyümesi, fosil yakıtlara olan talebin muhtemelen bu on yılda zirveye ulaşacağı anlamına geliyor. Peki, enerji sektörü geçişe hazır mı?

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) temiz enerji firmaları üzerinde yaptığı bir araştırma, artan sayıda vasıflı işi doldurmak için gereken eğitime yeterli sayıda işçinin katılmadığını ortaya koyuyor.  Özellikle eğitimli elektrikçilere büyük ihtiyaç bulunuyor.

IEA Başkanı Fatih Birol, yaptığı açıklamada , “Temiz enerji geçişlerinde gördüğümüz benzeri görülmemiş hızlanma, tüm dünyada milyonlarca yeni iş fırsatı yaratıyor ancak bunlar yeterince hızlı doldurulmuyor” dedi.

Temiz enerji ve fosil yakıtlara yapılan yıllık küresel yatırım. Grafik: IEA

Şu anda petrol ve gaz şirketleri küresel olarak temiz enerjiye yatırılan paranın yalnızca yüzde 1’ini oluşturuyor. Analistler, ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarını artırma hedeflerine ulaşmaları durumunda petrol ve gaz şirketlerinin değerlerinin yüzde 25’ini kaybedebileceğini tahmin ediyor.

Birol: Bu bir ‘eğer’ meselesi değil, ne kadar erken olursa o kadar iyi

IEA araştırmalarında, petrol ve gaz şirketlerinin mevcut uzmanlıklarının bir kısmını temiz enerjiye uygulayabileceklerini, örneğin petrol kuyusu açmaktan jeotermal enerji sondajına veya açık denizde petrol halkaları kurmaktan açık deniz rüzgar türbinleri kurmaya geçiş yapabilecekleri belirtiliyor.

Temiz enerjiye geçişin dünya çapında gerçekleştiğine ve bunun durdurulamayacağına vurgu yapan Birol, “Bu bir ‘eğer’ meselesi değil, mesele sadece ‘ne kadar erken’ meselesi ve ne kadar erken olursa hepimiz için o kadar iyi” diye konuştu.

Ajans, ısınmayı 1,5 derece C’de tutmak için dünya hükümetleri gerekeni yaparak yenilenebilir enerjiye geçişi radikal bir şekilde hızlandırırsa, 2030 yılına kadar enerji sektörünün fosil yakıtlarda kaybettiği her iş için temiz enerjide iki iş ekleyeceğini söylüyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.