Endonezya fil dışkısından kağıt üretiyor: Kötü kokmuyor, çevreci ve ucuz

100 kilogramlık fil dışkısından yaklaşık 12 kilogram lif elde edilirken A3 kağıdı boyutu standardında yapılan baskılama ile günlük ortalama 210 kağıt üretiliyor.

Endonezya’nın Bogor kentindeki Taman Safari Hayvanat Bahçesi’nde, Sumatra Adası’na özgü Sumatra fillerinin dışkıları doğal yollarla yedi aşamada kağıda dönüştürülüyor.

Hayvanat bahçesi alanında kurulu olan Safari Poo Paper Atölyesi’nde toplanan fil dışkıları ilk olarak yıkama daha sonra kaynatma ve dezenfeksiyon, elde edilen liflerin kurutulması, su ile makinede karıştırılarak homojen hale getirme, baskılama ve son aşama olarak da kurutulma gibi farklı aşamaların ardından kağıt olarak kullanıma hazır hale getiriliyor.

Atölyede doğal yollarla yapılan işlemlerde 100 kilogramlık fil dışkısından yaklaşık 12 kilogram lif elde edilirken A3 kağıdı boyutu standardında yapılan baskılama ile günlük ortalama 210 kağıt üretiliyor. Fil dışkısından üretilen kağıtlar; fotoğraf baskı kağıdı, kitap, defter ve hediyelik eşya olarak kullanılıyor.

Kağıt üretimi dışında toplanan fil dışkıları, sürdürülebilir tarım ve ekolojik sistemde doğal dengenin korunması amacıyla gübre olarak kullanılmak üzere de satılıyor. Taman Safari Hayvanat Bahçesi Gübre Üretimi ve Safari Poo Paper Atölyesi Sorumlusu Mukdor Khasani, ”Hayvanat bahçesinde, 1990’dan bu yana bitkileri gübrelemede fil dışkısı kullanıyoruz. Fil dışkısından geri dönüşüme katkı sağlamak için 2012’den bu yana kağıt üretmeye başladık” dedi. Khasani, ürettikleri kağıt ve gübrelerden gelir elde ettiklerini söyleyerek yaptıkları işin hayvanat bahçesinin atık üretimini azaltmaya, çevre dostu hale gelmesine ve kağıt üretiminde de ağaçların kesiminin azalmasına katkı sağladığını belirtti. Khasani, üretilen kağıtlarda kötü koku olmadığını ve üretilen kağıtların tanesini 5 bin rupiaha (yaklaşık 2 lira) sattıklarını ifade etti.

Fil dışkısından kağıt üretiminin ilk olarak Bali Adası’ndaki Bali Safari Park Hayvanat Bahçesi’nde 2011’de başladığı belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR