Endonezya’dan palm yağı şirketlerine 310 milyon dolar ceza

Endonezya hükümetinin açıkladığı kararına göre, ormanlık alanlarda faaliyet gösteren palm yağı şirketlerine 310 milyon dolar tutarında ceza kesilecek.

Endonezya hükümeti, orman alanları içerisinde faaliyet gösteren palm yağı şirketlerine toplamda 4.8 trilyon rupiah (yaklaşık 310.1 milyon dolar) tutarında ceza kesme kararı aldı.

Ülkenin palm yağı üretimiyle ilgili yasal düzenlemelere ihtiyacı olduğu biliniyordu ve bu adım, Endonezya’nın bir iyileştirme çabası olarak değerlendiriliyor. 2020 yılında alınan kararlar çerçevesinde, ormanlık alanlarda faaliyet gösteren ve çevreye zarar verme olasılığı çok yüksek olan şirketlerin faaliyetlerinin yasal olarak düzenlenmesi amaçlanıyor.

Endonezya, dünyanın en büyük palm yağı üretici ve ihracatçısı konumunda. Hükümet tarafından geçtiğimiz ay yapılan açıklamada, orman olarak belirlenen alanlarda yaklaşık 200,000 hektar (494,210 dönüm) palm yağı plantasyonunun tespit edildiği biliniyor ve bu alanların devlete iade edilerek tekrar orman haline getirilmesi bekleniyor. Bu süreçte bazı şirketlerin yıllardır bu toprakları işlediği ve bu nedenle belirli düzenlemelere tabi tutulduğu belirtiliyor.

Palm yağının alternatifi yağmur ormanlarını kurtarabilir
Biyoyakıt ithalatında palm yağı sahtekarlığı

Palm yağı üretmek için özel belgeler gerekecek

Şirketlerin plantasyonlarında yetiştirme haklarını elde etmek için belgeler sunması ve cezalarını ödemesi gerekiyordu ve bu sürecin Kasım 2023’e kadar tamamlandığı bildirildi. Ayrıca, Endonezya’nın yaklaşık 17 milyon hektarlık palm yağı plantasyon alanının 3.3 milyon hektarının ormanlarda bulunduğu, ancak bu alanların yalnızca 1.67 milyon hektarlık kısmının sahiplerinin tespit edildiği belirtiliyor.

Bu adımların, palm yağının ormansızlaşma üzerindeki etkisini azaltma çabasının bir parçası olduğu vurgulanıyor. Endonezya’nın Baş Güvenlik Bakanı Mahfud MD, bugünkü sürenin sona ermesinin ardından yasa dışı arazi kullanan palm yağı şirketlerine karşı hukuki işlem başlatılacağını belirtti.

Palm yağı
Fotoğraf: Y.T Haryono / REUTERS

Palm yağı nedir?

Palm yağı, dünya genelinde yaygın olarak kullanılan bitkisel bir yağ türü. “Elaeis guineensis” adlı palmiye ağacının meyvesinden elde ediliyor ve gıda ürünlerinden kozmetiğe, temizlik malzemelerinden biyoyakıtlara kadar geniş bir kullanım alanına sahip. 

Palm yağı neden çevreye zararlı?

Palm yağının popülerliği, yüksek verimliliği ve işlenmiş ürünlere sağladığı istikrarlı yapıdan kaynaklanıyor. Ancak, palm yağı üretiminin çevresel etkileri ciddi endişeleri beraberinde getiriyor: 

Ormansızlaşma ve biyoçeşitlilik kaybı: Palm yağı plantasyonları (ekim-dikimi) için ormanların yok edilmesi, ciddi çevresel sorunlara yol açıyor. Ormanlık alanların temizlenmesi, karbon emisyonlarının artmasına ve küresel ısınmaya katkıda bulunurken, biyoçeşitlilik kaybına da neden oluyor. Sayısız bitki ve hayvan türü için yaşam alanı sağlayan tropikal ormanların ve ekosistemlerinin yok edilmesi, türlerin yok olma riskini artırıyor. 

Toprak erozyonu ve su kaynakları üzerindeki etkiler: Ormanların yok edilmesi, toprak erozyonunu artırarak, su kaynaklarının kirlenmesine ve verimliliğin azalmasına neden oluyor. Palm yağı plantasyonlarının, su kaynaklarını yoğun bir şekilde kullanması nedeniyle yerel su kaynaklarının azalması ve su stresine yol açabiliyorlar. 

İklim değişikliği: Palm yağı üretimi için ormanların yakılması, sera gazı emisyonlarını artırıyor. Palm yağının üretim sürecindeki karbon emisyonları da, sürdürülebilirlik ve çevresel koruma açısından endişe verici bulunuyor. 

Bu nedenlerle, palm yağı üretiminin çevre ve iklim üzerindeki etkilerini azaltmak amacıyla sürdürülebilir üretim yöntemleri ve alternatif ürünler üzerine yoğun bir araştırma ve geliştirme çalışması yapılıyor. Endonezya’nın palm yağı üreticilerine ceza kesme kararı da , bu bağlamda önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Dünyanın en büyük su krizi Gazze’de: Suyun miktarında ve kalitesinde büyük sıkıntı var

Askeri saldırılar nedeniyle sivil halkın suya erişiminin nasıl engellendiğinin örneklerinden biri Gazze'de yaşanıyor. Prof. Dr. Vakur Sümer, iklim değişikliğinin etkileri ve İsrail saldırıları nedeniyle dünyada en büyük su krizinin Gazze'de yaşandığını belirtiyor.

Mahkeme ‘Anagold’un menfaatleri, halkın menfaatlerinin önünde tutuldu’ dedi

TMMOB'un davasında, Erzincan, İliç'teki facianın yaşanmasına neden olan Anagold Madencilik'in kayan yığın liçini taşıma faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. Mahkeme, şirketin menfaatlerinin halkın menfaatlerinin üzerinde tutulduğunu bildirdi. 

Almanya’da iklim aktivistine hapis cezası

Almanya'da iklim krizine karşı yeterli önlem alınmamasını protesto eylemine katıldığı için yargılanan 65 yaşındaki Son Nesil aktivisti, 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Eriyen Arktik permafrostu tonlarca civanın açığa çıkmasına neden oluyor

Arktika'daki permafrost'un erimesi, ekosistem ve besin zinciri bakımından büyük tehdit oluşturan büyük miktarda cıvanın açığa çıkmasına neden oluyor.

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

EN ÇOK OKUNANLAR