Tekneler, İtalya'nın Torricella kentindeki Po nehrindeki kurumuş tersanede yatıyor. - Fotoğraf: Luca Bruno/AP
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, iklim değişikliğinin kontrolden çıktığını söyledi. Guterres, 3 Temmuz Pazartesi ve 4 Temmuz Salı günleri kırılan dünya sıcaklık rekorlarına atıfta bulunarak “Gerekli olan kilit önlemleri geciktirmekte ısrar edersek, sıcaklıktaki son iki rekorun da gösterdiği gibi, feci bir duruma doğru ilerlediğimizi düşünüyorum” dedi.
ABD Ulusal Çevre Tahmin Merkezleri (NCEP) tarafından derlenen verilere göre, Salı günü ortalama küresel hava sıcaklığı 17,18 santigrat derece oldu ve Pazartesi günü ulaşılan 17,01C rekorunu geçti.
Guardian‘ın aktardığına göre; Maine Üniversitesi’nin Climate Reanalyzer cihazının verilerine göre, Çarşamba günü sona eren yedi günlük sürede kaydedilen günlük ortalama sıcaklığın .04C olması nedeniyle 5 Temmuz’la sonlanan hafta, sıcaklıkların kaydının tutulduğu son 44 yılın en sıcak haftası olarak kayıtlara geçti.
Climate Reanalyzer, yüzey, hava balonu ve uydu gözlemlerinden elde edilen okumalara dayalı olarak günlük ortalama iki metrelik hava sıcaklığının bir zaman serisini sağlamak için NCEP iklim tahmin sisteminden alınan verileri kullanıyor.
Ancak rakamları iklim verilerinde altın standart olarak kabul edilen ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Perşembe günü resmi olmayan bu rakamları doğrulayamadığını bildirdi. Kurum tarafından şu açıklama yapıldı:
“İklim değişikliği nedeniyle sıcak bir dönemde olduğumuzun farkındayız ve El Niño ve sıcak yaz koşulları ile birleştiğinde, dünyanın birçok yerinde rekor düzeyde sıcak yüzey sıcaklıklarının kaydedildiğini görüyoruz.”
NOAA, küresel sıcaklıkları ve kayıtları günlük değil, aylık ve yıllık olarak izliyor.
Öte yandan bilim insanları, iklim değişikliğinin keşfedilmemiş bölgelere ulaştığını ve antropojenik (insan kaynaklı) küresel ısınmadan kaynaklanan artan ısının El Niño’yla birleştiğinde daha fazla rekor sıcaklıklara yol açacağı görüşünde hemfikir.
BM ise 4 Temmuz’da El Niño’nun geri döndüğünü doğruladı. Son büyük El Niño etkisi, bugüne kadar kaydedilmiş en sıcak yıl olan 2016’da yaşanmıştı.
Leipzig Üniversitesi’nde atmosferik radyasyon alanında araştırma görevlisi olan Dr Karsten Haustein ise bir haftasını geride bıraktığımız Temmuz ayı hakkında bir uyarıda bulunuyor:
“Muhtemelen Temmuz ayı şimdiye kadarki en sıcak ay olacak ve ‘şimdiye kadarki’ ifadesi yaklaşık 120 bin yıl önce yaşanan Eemian‘dan [buzullar arası dönem] bu yana…, anlamına geliyor.”
Dünyanın çeşitli yerlerinde sıcak dalgaları yaşanıyor ve AB’nin iklim izleme servisi dün (6 Temmuz) dünyanın geçen ay kaydedilen en sıcak Haziran ayını yaşadığını bildirmişti.
ABD‘nin güneyi, 4 Temmuz ulusal tatili de dahil olmak üzere son haftalarda yoğun bir ısı kubbesi altında bunaltıcı havaları yaşıyor.
Çin‘in bazı bölgelerinde, sıcaklıkların 35C’nin üzerine çıkmasıyla sıcak dalgası hakim olmaya devam etti.
Antarktika‘da olağanüstü derecede ılıman bir kış yaşanıyor. Kıtanın bazı bölümleri ve yakındaki okyanus, 1979’dan 2000’e kadar kaydedilmiş ortalama sıcaklıktan 10-20C daha yüksekti.
Maryland Üniversitesi‘nde atmosfer, okyanus ve dünya sistemi bilimi profesörü ve Mumbai‘deki Hint Teknoloji Enstitüsü’nde misafir öğretim üyesi Raghu Murtugudde, “Bu hafta okyanusta ve özellikle Antarktika çevresinde sıcaklıklar olağandışıydı, çünkü Güney Okyanusu üzerindeki rüzgar cepheleri sıcak havayı daha güneye doğru itiyor” dedi.
Son 10 yıldır Kuzey Kutbu ve Antarktika‘yı düzenli olarak ziyaret eden bir kutup kaşifi ve eğitimcisi olan Chari Vijayaraghavan, küresel ısınmanın her iki kutupta da bariz olduğunu ve bölgenin vahşi yaşamını tehdit etmenin yanı sıra deniz seviyelerini yükselten buz erimesini tetiklediğini söyledi.
Vijayaraghavan, “Isınan iklimler, Antarktika’da yayılan ve bölgedeki penguenler ve diğer fauna için yıkıcı sonuçlara yol açacak kuş gribi gibi hastalık risklerinin artmasına yol açabilir” dedi.
İnsan kaynaklı küresel ısınmanın karşısında yer almak ve artan sıcaklıklara karşı önlem almak mümkün. Dünya kamuoyu fosil yakıt üretimini destekleyen hükümetlere ve finansal kuruluşlara karşı tepkisini ortaya koyarak acilen eyleme geçilmesi gerektiğini belirtiyor. Fosil yakıtların kullanımının sınırlandırılması, kesintiye uğratılması veya tamamen sonlanması artan sıcaklıklara karşı dünya çapında önemli bir iklim hedefi olarak görülüyor.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…