EDÇEP: Dalyan Sazlıkları imara açılıyor

380 dönümlük Dalyan Sazlıkları'nın imara açılmasını protesto eden EDÇEP basın açıklaması düzenledi.

Edremit Çevre Platformu (EDÇEP) 380 dönümlük Dalyan Sazlıkları’nın imara açılmasını protesto etmek için Altınkum’da bir basın açıklaması düzenledi. Yapılan açıklamada bölgenin doğa parkı olarak korunması talep edildi.

Bu bölgede yeni bir konut, ticaret, turizm ve sosyal donatı alanı oluşturulması planlanıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin satıştan önemli bir gelir sağlamayı amaçladığı aktarılan açıklamada “Yıllardır bu araziler pek çok kişi ve kurumun iştahını kabarttı. Onlarca farklı öneriyle, bu alanları kapmak isteyenler oldu. Son yıllarda da bu girişimler arttı” denildi.

Hazine’den Belediye’ye aktarıldı

İmara açılması için yerel seçimlerden önce başlatılan girişimin Şubat 2019 tarihinde yapılan imza kampanyasıyla iptal ettirildiği belirtilen açıklamada “Fakat yerel yönetimler yenilendikten hemen bir yıl sonra, 2020’de bu arazilerin Hazine’den Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne devri gerçekleştirildi” ifadeleri kullanıldı.

Büyükşehir’e geçmesinin ardından ise arazilerin bedelsiz devriyle ilgili karar Şubat 2020’de Belediye Meclisi’nden oy birliğiyle çıktı. Açıklamada bu karara hiçbir itiraz şerhi bile konulmadığı belirtildi.

Fotoğraf: Ekoloji Birliği

‘Doğal bir miras’

Arazi satışlarının iptaliyle ilgili bir “dilekçe kampanyası” başlatacaklarını dile getiren EDÇEP, açıklamasında “Vatandaş sorumluluğu hisseden bütün duyarlı hemşerilerimizi, bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz. Seslerimizi ortaklaştırarak, layık olduğumuz temiz, huzurlu, sağlıklı ve dengeli yaşama kavuşmak için, elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” çağrısında bulundu. EDÇEP olarak yapılan basın açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

‘Finansman’ kaynaklı bu amacın tek çözüm yoluymuş gibi vatandaşlara sunulmasını kabul etmiyoruz. Zira bu alan ‘sivrisinek kaynağı’ olmadığı gibi, para kaynağı da değildir. Dalyan’ın son sazlıkları, Kazdağları ekosisteminin günümüze kalan son örneğidir, binlerce canlının yaşam alanıdır ve geleceğe bırakılması gereken bir doğal mirastır. Bu sulak alanların ‘doğa parkı’ olarak korunması bu nedenle çok önemli.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR