Doğa MücadelesiEkolojiManşetYerel

Çeşme Altınkum’da kaçak inşaata ek sondaj kuyuları: Burada T.C. kanunları geçersiz sayılıyor

0

İzmir‘in Çeşme ilçesindeki dünyaca ünlü doğal sit alanı Altınkum Plajı‘nda verdiği zarar nedeniyle jandarma ve Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından mühürlenerek durdurulan ‘beach club’ inşaatına yeniden başlandı. Çevrecilerden bölgede aynı zamanda yeni yapılar inşa edildiği bilgisi gelirken Çeşme Çevre Platformu tarafından hiçbir resmi kuruluşun bu yapılaşmayı durduramadığı yönünde eleştiriler yapılarak tepki gösterildi.

Çeşme Çevre Platformu’nun konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yeni kaçak sondaj çalışmalarının başladığı belirtilerek “Tüm bu şikayet ve resmî girişimlere rağmen inşaatı durduracak resmî bir makam bulunamadı. Davalar çok uzun sürdüğü için mahkeme kararı gelinceye ve uygulanana kadar hazine arazisi olan SİT alanındaki inşaat sezon inşaat yasağı gelmeden bitirilip açılış yapılacak, sezonda plaj ücreti üzerinden vurgun yapılacak, firma belediyeden işletme ruhsatı alabilmek için geçici olarak inşaa ettikleri yapıları kaldırdı, şimdi yeniden inşaa ediyor” denildi.

‘Bu alanda Türkiye Cumhuriyeti kanunları geçersiz sayılıyor’

“İnşaat alanı sanki Türkiye Cumhuriyeti dışında ülke gibi, bu alanda T.C. kanunları geçersiz sayılıyor” sözleriyle tepki gösterilen inşaata ilişkin olarak platform tarafından şu bilgiler verildi:

“Doğal SİT alanı olan Altınkum plajına, sıfır deniz kıyısında, devam eden Beach-Club inşaatında kaçak yapılar dört hafta önce yıkılmıştı. Ancak geçenlerde yeniden başlayan inşaatta 500-600 m2 büyüklüğünde yeni yapılar inşa edildi.

İnşaatı yapan madencilik firmasının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınmış sadece altı metrekare portatif büfe, 21 metrekare teras, dört metrekare de cankurtaran kabini olmak üzere bin 377 m² boş alan kira kontratı bulunmakta.”

Ardıç ağaçları, kum zambağı ve kum tepeciklerini yok etmişti

Daha önce yıllık kira bedelinin sadece 360 bin lira olduğu kiralama sözleşmesine rağmen, inşaatçı maden şirketinin büyük iş makinalarıyla 20 bin m²’ye yakın bir alandaki 100 yıllık ardıç ağaçlarını, yasal koruma altındaki binlerce kum zambağını ve kum tepeciklerinin tamamen yok ettiği bildirilmişti.

İlgili haber: Çeşme Altınkum’da madencilik firmasına sahilde büfe izni

Çevreci ve bölge sakinlerinin şikayet ve tepkileri üzerine bir ara durdurulan tahribat ve inşaatın yeniden ettirildiğini belirtilirken Çeşme Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, beach club inşaatçılarının tüm yasaklara rağmen yapıları bitirerek işletmeyi bu yaz sezonuna yetiştirmeye çalıştığına dikkat çekildi. Ayrıca bölgede beach club giriş ücretlerinin 500 ila bin 200 lira aralığında seyrettiği bildirildi.

Bölge sakinleri kaçak inşaatı defalarca resmi makamlara şikayet ettiklerini, Çeşme Belediyesi‘nin kaçak inşaata işletme ruhsatı vermeyeceği beklentisi içinde olduklarını belirtirlerken kaçak inşaatçıların ruhsat alıp almadıklarının ise bilinmediği aktarıldı. Platform tarafından yapılan açıklamada resmî makamların sadece ‘Süreci takip ediyoruz, tutanak tutuyoruz’ açıklamalarının yeterli bulunmadığı da ayrıca ifade edildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.