Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

Ecosia: Arama motorundan çok daha ötesi…

0

Hepimizin bildiği ve dünyanın sıklıkla kullandığı “Google “ eşdeğeri bir arama motorundan; “Ecosia”dan bahsetmek istiyorum bu hafta.

Ecosia’ yı farklı kılan şey, her arama yaptığınız an bir ağaç dikimine katkı sağlamış olmanız.

Peki ama bunu bir arama motoru nasıl yapabilir ?

“Google ve benzeri arama motorlarının kar marjını düşününce Eosia’da neden olmasın” diyor kurucusu Christian Kroll, 2019’da.

Karın yüzde 80’i ağaçlandırma çalışmalarına

Almanya‘nın Berlin kentinde kurulan Ecosia, elde ettiği kârın yüzde 80’ini veya daha fazlasını ağaçlandırma için çalışan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara bağışlayan bir arama motoru olarak faaliyet gösteriyor.

Geri kalan miktar ise öngörülemeyen koşullar için yedek rezervlere ekleniyor. Bu rezervlerin kullanılmama durumunda şirketin ağaç dikme fonuna geri yönlendiriliyor. Aylık finansal raporlarını web sitesinde yayınlayan şirketin kurucusu Christian Kroll, 2018 Ekimi’nde kendine ait hisselerin bir kısmını Amaç Vakfı’na verdiğini açıklamış. Sitede Ecosia’nın büyümesini sağlayan stratejiler de paylaşılıyor.

Kim bu Christian Kroll?

“Yeşil arama motoru”nun kurucusu Christian Kroll, henüz 16 yaşındayken hisse senedi alım satımına başlamış ve borsa komisyoncusu olarak bir gelecek hayal etmiş. Ancak üniversite yıllarında, henüz 18 yaşındayken Hindistan‘a yaptığı bir yolculuk, gezegenimiz ve doğa için bir şeyler yapma fikrine ilham veriyor.  Hindistan’ın yanı sıra birçok ülkeyi gezerken ve özellikle Güney Amerika‘da yaşadığı kısa sürede yağmur ormanlarının kesilmesine ve tahrip edilmesine şahit olunca bundan çok etkileniyor.

Gördüklerinden sonra, kişisel kariyer peşinde koşmaktansa Dünya’nın ekosistemi için  çok fazlasını yapabileceğine karar veriyor ve Ecosia’yı kuruyor. Böylece iklim değişikliğinin yarattığı olumsuz tablonun düzeltilmesine de bir nebze katkıda bulunabileceğini düşünüyor. 

Bunu da Google ile kıyaslama yaparak hayata geçiriyor. Google’ın kar marjlarını ve işleyişlerini baz alarak kurduğu Ecosia, halen 15 milyon kullanıcıya sahip ve  dünyanın en büyük kar amacı gütmeyen arama motoru. Yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle çalışan arama motorunu kullananlar sayesinde şimdiye dek 26 ülkede 128 milyondan fazla ağaç dikildi.

Kroll ilk zamanlar kar elde etmeden ve zorlu ekonomik koşullar ile mücadele ediyordu. Birçok röportajında hayatının birçok kısmında paranın onun için hiçbir değeri olmadığını ve tek amacının doğa ve ekosistemi kurtarmak olduğunu söylemişti.

“Hangi büyüme ve pazarlama stratejileri Ecosia’nın patlayıcı büyümesine yol açtı” sorusuna verdiği yanıt ise şöyle:

“Doğru hedef kitleye odaklandık ve herkesi etkileyecek bir mesajımız var. Nepal‘deki projelere yardım etmek birkaç kişiye ilginç gelebilir, ancak iklim değişikliğinin çözümüne yardımcı olmak herkes için dikkat çekicidir. Yapılan her aramanın aslında bir kilogram CO2 emdiğini hesapladık. Yılda binlerce arama yaparsanız tonlarca CO2 ortadan kaldırılır; bu, karbon ayak izinizin önemli bir kısmıdır. Ve arama motorunuzu değiştirmek için 1-2 tıklama yeterlidir.

İnsanlar bunu anlıyor ve arkadaşlarına öneriyor; bu bizim en güçlü büyüme kanalımız. Ayrıca geleneksel pazarlamayı da kullanıyoruz. Facebook’a, YouTube’a reklam koyuyoruz. Ev dışı reklamlarda posterleri de deniyoruz. Kampanyalarımızdan birkaçı çok başarılı oldu. Örneğin Almanya‘daki bir kömür şirketinden eski bir orman satın almak istedik ve bu büyük ilgi gördü ve kullanıcı sayımız arttı. Kömürün toprakta kalması gerektiği mesajını vermek istedik. Fidan dikimi konusunda çıtayı yükseltmek ve bağışçılara bunun gerçekten bir etki yaratacağına dair güvence vermek istiyoruz. 15.000’den fazla lokasyonda 16 projemiz var ve yüksek kaliteye sahip olduğumuzdan emin olmak için bunları uydular, mobil uygulamalar ve makine öğrenimi ile izliyoruz. Bu portföyü dış şirketlerin kullanımına sunuyoruz, böylece birisi ağaç dikmek isterse bunu bizim aracılığımızla yapabilir .”

Röportajın devamını burada okuyabilirsiniz. 

Christian Kroll iklim için somut mücadele örneklerinden birini bize yaratıcı bir şekilde gösteriyor. Sanayi, savaşlar, atıklar , insan eliyle doğaya verilen tahribatı düzeltmeye çalışıyor.

Ecosia’nın sayfasından  arama yaparken aynı zamanda ecosia blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Burada dikilen ağaçların hangi ülkelerde mevcut olduğunu görebilirsiniz.

Henüz Türkiye ile ilgili bir ağaç dikimi söz konusu değil, ancak Türkiye linkleri ile ona destek verebilirsiniz.

https://instagram.com/ecosia_turkiye
https://linktr.ee/EcosiaTR
https:// twitter.com/ecosiaTr

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.