Hafta SonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

[Dünya Hali] Fransızlar ‘dağların özelleştirilmesine’ karşı savaşıyor

0

Chartreuse; Grenoble‘ın kuzeyinde, Alpler‘de bulunan ve adını Grande Chartreuse manastırından alan bir Fransız dağ bölgesidir. Batıda ve güneybatıda Vercors masifi ve Isère ovası, güneydoğuda ve doğuda Belledonne zinciri ve Grésivaudan vadisi, kuzeydoğuda ise Bauges masifiyle sınırlanmıştır. Kuzeybatıda, Jura masifinin en güneydeki zirvelerinden biri olarak kabul edilen Épine sıradağlarına da bitişiktir.

Yürüyüşçüler  ve doğa tutkunları için bir cennet olan Chartreuse,  çok çeşitli yürüyüş seçenekleri sunar. Bölgenin tamamı  69 bin hektarlık bir alana yayılan “Chartreuse Bölge Tabiat Parkı” kapsamındadır. Birbirine zıt kabartmaların çeşitliliğiyle tanınır ve her yerde bulunan su sayesinde yemyeşil bitki örtüsüyle çok sayıda mikro iklime sahiptir.  Likörleriyle tanınan Grande Chartreuse manastırı, Carthusian Tarikatı’nın ana evidir. Chartreuse masifinin dördüncü en yüksek zirvesi olan Grand Som‘un eteklerinde, Isère’deki Saint-Pierre-de-Chartreuse kasabasında yer alır. Masifin en yüksek zirvesi ise 2082 m’ye ulaşan Chamechaude‘dir.

Doğanın en yalın hali, tarihi, gezi alanları ve dağların arasındaki geniş ve bereketli ovaların bulunduğu bu eşsiz bölge birçok iklim habitatına ve hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor.

Dağlık rölyefler, ormanlar, kireçtaşı kayalıkları, boğazlar ve dağ meralarından oluşan manzaraları keyifle izleyen doğa tutkunları, yaz aylarında işaretli  parkurlarda yürüyüş yapıp tırmanıyor, dağ bisikletine biniyor, serbest uçuş denemeleri yapıyor, kış aylarında ise Isère’deki aile tesisi Saint-Pierre-de-Chartreus’de kuzey disiplin kayağı, Alp disiplini kayağı ve kar ayakkabısıyla yürüyüş gibi birçok aktiviteye katılabiliyor.

750 hektarlık dağ bir kişiye ‘ait’

15 Ekim 2023 Pazar günü işte bu bölgedeki yüksek platolara ücretsiz erişim için bir eylem düzenlendi.

Çünkü Marquis de Quinsonas-Oudinot’un (aynı zamanda Château du Touvet‘in de sahibi) mülkiyetinde olan tabiat parkının çeşitli yürüyüş alanları, girişe yasaklandı.

Fransa’da 2 Şubat 2023 tarihinde çıkarılan yeni bir yasayla,  doğal alanların çitlenmesi sınırlandırılmış, özel mülkiyetin ise korunması öngörülmüştü.

Karar, bu alanların aslında karar vericilerin kendi hizmetlerine sunma ve istedikleri uygulamaları yapabilmesine olanak tanıyor. Yakın zamanda Le Monde gazetesinde Hauts de Chartreuse Doğa Koruma Alanı‘nın kalbinde yer alan özel mülke erişimin yasaklandığı yazıldı. “Özel koruma alanı” olarak bir tek kişiye vakfedilen yaklaşık 750 hektarlık dağın “sahipleri” para karşılığı dağ keçisi safarileri düzenliyor ve zengin avcılar hayvan başına 10 bin Euruo ödemeye de  çoktan hazır.

Dağların özelleştirilmesine hayır!

Fransa vatandaşları ve çevre aktivistleri ise dağların “özelleştirilmesi”ne ve doğa ve hayvan katliamına karşı kampanya başlattı. Şimdilik 35 bin dilekçe yetkililere ulaştırıldı. Bu sayı her geçen gün artıyor.

Geçen Pazar Col de Marcieux’de protesto için toplananlar ilk “özel mülk” tabelasına doğru bir saatlik yürüyüşün ardından Carmagnola’ya ulaştı .Burada birçok etkinlik, piknik ve tartışmalar yapan yerel grubu oluşturanlar; yerel halkın yanı sıra dağ severler ve meslek birlikleriydi: Mountain Wilderness, Fransa Doğa Çevresi AuRA , Adalet Animaux Savoie Derneği , Petzl Vakfı , FFCAM’ın Isère Bölüm Komitesi ve Dağ Mesleklerarası Birliği…

Soruna bir çözüm bulmak için seçilmişler düzeyinde tartışmalar sürüyor. Risk yüksek, çünkü bu durum Fransa’da münferit değil ve bir emsal teşkil edebilir.

Yerel halk ve aktivistler, ortak alanlardaki özel mülkiyetinin kamusal alana devredilmesini talep ediyor. Daha genel olarak bakıldığında doğal çevrenin birkaç kişi tarafından finansal amaçlar doğrultusunda nüfusun geri kalanının zararına tekelleştirilmesine  karşı çıkmak amaçlanıyor.

Arazisine erişimi yürüyüşçülere ve diğer dağ kullanıcılarına kapatan Quinsonas Markisi, zengin yabancı müşterilerin ödediği, doğa koruma alanı yönetmelikleri tarafından yetkilendirilen özel dağ keçisi avı gezilerine izin verirken ve onlara karşı yasal olarak da herhangi bir engel yokken, çevre koruma kanunlarının kendilerine karşı işletilmesinden hoşnutsuzlar.

Fransa Alp ve Dağ Kulüpleri Federasyonu’nun (FFCAM ) ​​Isère komitesi başkanı Adrien Vassard , mekan sahipleriyle alay etmek için “marki kılığına girerek ” eylem alanında görünüyor.

“Avcılara karşı elimizde hiçbir şey yok ve dağın kullanım çatışmaları her zaman mevcuttu. Ancak çifte standartları kabul edemeyiz” diyor Fransa Alp ve Dağ Kulüpleri ​​Isère komitesi başkanı Adrien Vassard.

Göstericiler, zaten Fransız ormanlarının yüzde  75’i özelmülk iken Marki’nin son girişiminin diğer özel doğal alan sahiplerince taklit edilmesinden endişeleniyor. Masif sakinleri, “Özel mülkiyeti sorgulamak için burada değiliz, ancak arazinin sahibi bütün bir dağa erişim hakkını engelleyemez, dağda hareket hakkımızın tanınması gerekir” diye konuşuyor.

Isère Jérémie Iordanoff ve Vienne’den ekolojisler, Fransız Yeşiller’inden milletvekili Lisa Belluco‘dan Şubat 2023 yasasının ilgili maddelerinin yürürlükten kaldırmak için bir yasa tasarısı sunmasını ve sonrasında da “gerçek bir erişim hakkına yönelik ortak bir çalışma başlatmasını” talep etti:

“Görüyoruz ki dünyanın her yerinde doğa ve iklim zarar vermek adına kanunlar çıkarılabiliyor. Özel mülkiyet sayesinde elde edilen doğal alanlar, doğanın yıkımına neden oluyor, tahribatı hızlandırıyor. Bilin ki ‘dilenciler’ burada durmayacak, erişim hakkımızı elde edeceğiz. ”

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.