DünyaManşetSağlık

DSÖ: Covid-19 vakalarında endişe verici boyutta artış var

0
Fotoğraf: Hannah Beier/Reuters, Covid-19
Fotoğraf: Hannah Beier/Reuters

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kuzey yarımküredeki kış mevsimi öncesinde Covid-19 vakalarıyla ilgili endişe verici boyutta artışların kaydedildiğini bildirdi.

Ortadoğu ve Asya’daki bazı bölgelerde ölümlerde artış görüldüğünü aktaran Ghebreyesus, Avrupa’da yoğun bakıma alınan hasta sayısının ve birçok bölgede de hastaneye yatışların arttığını belirtti.

‘Yalnızca 43 ülke ölümleri DSÖ’ye bildiriyor’

DSÖ’nün haftalık basın toplantısında konuşan Adhanom Ghebreyesus, verilerin sınırlı olduğuna da işaret ederek “Yalnızca 43 ülke (DSÖ üye devletlerinin dörtte birinden azı) ölümleri DSÖ’ye bildiriyor ve yalnızca 20 ülke hastaneye yatışlarla ilgili bilgi sağlıyor” dedi.

‘Küresel olarak baskın bir Covid-19 varyantı yok’

Küresel olarak baskın bir Covid-19 varyantı olmadığını ifade eden Ghebreyesus, “Eris” adı verilen EG.5 varyantın artış gösterdiğini bildirdi. Covid-19 varyantlarından biri olan XBB’nin ise azaldığı belirtildi. BA.2.86 varyantı vakalarının ise yalnızca 11 ülkede az sayıda tespit edildiği aktarıldı.

Ayrıca Ghebreyesus açıklamasında “DSÖ’nün en büyük endişelerinden biri, yakın zamanda bir doz Covid-19 aşısı yaptıran risk altındaki kişilerin sayısının düşük olması. Mesajımız; eğer size öneriliyorsa ek doz almayı beklemeyin” dedi.

Sudan: Yüzde 65’in sağlık hizmetlerine erişimi yok

Hastaneye yatış ve kaydedilen ölüm sayılarındaki artışın Covid-19’un kalıcı olduğunu ve salgınla savaşmak için gerekli araçlara ihtiyaç duymaya devam edileceğini gösterdiğini belirten direktör, DSÖ’nün dünya çapında müdahalede bulunduğu acil durumlara ilişkin konuştu. DSÖ Direktörü Ghebreyesus, şunları dile getirdi:

“İlk olarak insani durumun kötüleşmeye devam ettiği Sudan… Nüfusun yaklaşık yüzde 65’inin sağlık hizmetlerine erişimi yok ve çatışma bölgelerindeki sağlık tesislerinin yüzde 70’inden fazlası çalışmıyor. Sonuçları korkunç. Her gün dokuz böbrek diyalizi hastası ölüyor ve dört eyaletteki diyaliz merkezleri malzeme yetersizliği nedeniyle kapanıyor.”

Sudan’da sağlık merkezlerine yönelik saldırıların da devam ettiğine dikkat çeken Ghebreyesus, verileri paylaştı:

“DSÖ şu ana kadar sağlık hizmetlerine yönelik 56 saldırıyı doğruladı; bu saldırılarda 11 ölüm ve 38 yaralanma yaşandı.”

Sudan’daki krizin, bir milyonu komşu ülkelere kaçan kişiler de dahil olmak üzere beş milyona yakın insanı yerinden ettiğini belirten DSÖ Direktörü, “Sudan sınırlarındaki sağlık durumu, hastalık salgınları, aşırı hava olaylarının etkisi, açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle çok kötü” dedi.

Fotoğraf: CDP

Bangladeş, dang hummasıyla savaşıyor

Tarihteki en şiddetli dang humması salgınının yaşandığı Bangladeş’e ilişkin de açıklama yapan DSÖ Direktörü Ghebreyesus, “Salgının başladığı Nisan ayından bu yana, yalnızca Ağustos ayında bildirilen 300 ölüm dahil olmak üzere 135 binden fazla vaka ve 650 ölüm bildirildi. Salgın, sağlık sistemi üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Başkent Dakka’da vakaların azalmaya başladığını ancak ülkenin diğer bölgelerinde artışın olduğunu belirten direktör Nijerya’daki ciddi boyuttaki difteri salgınına da değindi.

 

Nijerya’da difteri krizi

Nijerya’nın 17 eyaletinde difteri nedeniyle şu ana kadar 307 can kaybı yaşandığını belirten Ghebreyesus, aynı zamanda dokuz binden fazla şüpheli vakanın bildirildiğini aktardı.

“Bu, difteride bu yıl kaydedilen ikinci dalga” diyen DSÖ Direktörü, “Difteri, vakaların yüzde 5 ila 10’unda ölümcül olabilen ve küçük çocuklarda ölüm oranının daha yüksek olduğu bir bakterinin neden olduğu oldukça bulaşıcı ancak aşıyla önlenebilir bir hastalıktır. Bu salgın ve diğerleri, bu salgınları başlamadan önce durdurmak için rutin aşılamanın arttırılması ihtiyacını vurgulamaktadır” şeklinde konuştu.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.