EnerjiManşetYerel

Denizli’de JES sondajı sırasında meydana gelen patlamada, 11 gündür çevreye hidrojen sülfür yayılıyor

0

Denizli‘nin Sarayköy ilçesinde 10 gün önce jeotermal santrali sondaj çalışması sırasında yerin 850 metre altında meydana gelen patlamanın ardından hidrojen sülfür gazı çevreye yayılmaya devam ediyor.

Bölgede çalışmalara devam eden AFAD gazın zararsız olduğunu öne sürerken,  ilçede yaşayanlar yayılan koku ve beyaz örtü tabakası nedeniyle tedirgin olduklarını söyledi.

Sarayköy ilçesi yakınında, Babadağ kara yolu kenarında bir firma tarafından yapılan jeotermal santrali sondaj çalışması sırasında, 29 Nisan’da meydana gelen hidrojen sülfür patlamasında yeraltı suyu metrelerce yükseğe fışkırmış, sülfür gazı da çevreye yayılmıştı. Kaynaktan fışkıran sıcak suyun, zaman zaman 100 metreye kadar yükseldiği görülmüştü.

Bölgeye itfaiye ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri sevk edildi. Bölgede güvenlik önlemi alan jandarma ve polis ekipleri de Babadağ ilçesine giden kara yolunu trafiğe kapattı. Çevreye yayılan sülfür gazının ölçümünü yapan itfaiye ekipleri, yanma riskinin bulunmadığını tespit etti. Ekiplerin kuyuya, gaz basıncının yüksek olması nedeniyle müdahale edemedikleri öğrenildi. Basıncın düştüğü zamanlarda ise kuyu içine beton dökülüyor.

Halk tedirgin

Kuyunun bulunduğu yere yakın evlerde yaşayan vatandaşlar ise çevreye yayılan koku ve beyaz örtü tabakası nedeniyle tedirginlik yaşıyor. Gazın zararsız olduğu iddia edilse de vatandaşlar bir an önce kuyunun kapatılmasını istiyor.

DHA‘ya konuşan vatandaşlardan Ahmet Üremiş, “Bu gazın yayılması 10 gündür devam ediyor. Burada bahçelerimiz ve hayvanlarımız var. Bize net bir açıklama yapan yok. Tehlikesi yok dediler ama yayılan koku nedeniyle tedirgin oluyoruz. Kuyunun bir an önce kapatılmasını istiyoruz” dedi.

Şener Güldal ise “Yayılan kokunun zararlı olmadığı söylendi ancak biz yine de korkuyoruz. Bu şekilde ne zamana kadar devam edecek. Herkes tedirgin, bir an önce yapılması gerekenler yerine getirilsin. Akşamları koku daha fazla oluyor. Ayrıca kuyunun yakınındaki evlerin çatıları, araçlar ve bahçeler beyaz örtü tabakasıyla kaplanıyor” diye konuştu.

Soruşturma sürüyor

Sarayköy Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili soruşturma başlattı ve yetkili kurumlardan gazın etkileri konularında bilirkişi raporları istedi.

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada ise, şu ifadelere yer verildi:

“Özel bir şirket tarafından jeotermal sahasından sondaj kuyusu açma işlemi esnasında 1200-1250 metre derinliğinde jeotermal kaynağa ulaşılmasıyla yeraltında oluşan basınçla beraber su içerisinde bulunan gazların açığa çıktığı ve havaya dağıldığı olayla ilgili olarak Sarayköy Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘Çevrenin Taksirle Kirletilmesi’ suçundan soruşturma başlatılmış olup soruşturma halen devam etmektedir.”

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.