DünyaEnerjiManşet

Polonya’nın ilk nükleer santrali için 2040’a işaret edildi

0
Fotoğraf: Reuters

Polonya Sanayi Bakanı Marzena Czarnecka bugün (7 Mayıs) yaptığı açıklamada, Polonya‘nın ilk nükleer planının gerçekçi bir şekilde 2040 yılında, önceki hükümetin planladığından birkaç yıl sonra faaliyete geçeceğini söyledi.

Reuters’ın aktardığına göre; Czarnecka bir endüstri konferansında yaptığı konuşmada, “Biz ihtiyatlı bir şekilde bu tarihin 2040 olacağını varsayıyoruz, bizden öncekiler masada fazla bir şey olmadan 2032 gibi iyimser bir senaryoya sahipti” dedi ve ekledi:

“Ben gerçekçiyim, bu tür yatırımların genellikle ertelendiğini çok iyi biliyoruz.”

Polonya’nın yeni hükümeti, bir önceki yönetimin iklim ve enerji planlarını yeniden ele alırken, ülkenin ilk nükleer enerji santralini 2033 yılına kadar inşa etme planlarında bir erteleme sinyali verdi.

Polonya kömürden uzaklaşmak için nükleer enerjiye geçiyor
‣ Isınan dünyada nükleer enerjinin ekonomi politiği: Küresel güneyde kalkınmacılığın sonu

Çernobil, Akkuyu

Nükleer enerji iklim krizine çare mi, engel mi?

Hükümet, Baltık kıyısında inşa edilecek santral için Westinghouse Electric‘le anlaştı. Ancak Polonya hükümeti 2022 yılında ülkenin ilk nükleer enerji santralinin üç Westinghouse AP1000 reaktöründen oluşacağını ve ilk ünitenin 2033 yılında devreye alınmasını beklediğini açıklamıştı.

Geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Polonya’nın nükleer altyapısıyla ilgili 11 gün süren bir incelemede bulunmuştu. UAEA heyeti, Polonya’da nükleer enerji programı için gerekli altyapının geliştirilmesi de dahil olmak üzere, enerji karışımına nükleer enerjiyi ekleme yolunda ilerleme kaydedildiğini bildirmişti.

Nükleer enerji kaynağının, ülkenin şu anda enerjisinin yüzde 61’ini sağlayan kömürden uzaklaşmasını sağlayacağı umuluyor.

Nükleer Enerji Nedir? Nasıl Oluşur?

Ne olmuştu?

Polonya eski başbakanı Mateusz Morawiecki, 28 Ekim 2022’de nükleer enerji programının başlatıldığını açıklamıştı.

Morawiecki yaptığı açıklamada, Varşova‘nın ilk nükleer santralini inşa etmek üzere ABD ve Amerikan Westinghouse şirketiyle işbirliği yapacağını belirtmişti.

“Nükleer enerji santralleri bizi piyasanın, enerji tüccarlarının ve hava durumunun kaprislerinden bağımsız kılmaya yardımcı olacak” diyen Morawiecki, nükleer enerji yatırımın Polonya’nın yenilenebilir enerji kaynaklarına geçmeyeceği anlamına gelmediğini de aktarmıştı.

‘Nükleer enerji iklim krizine karşı çözüm değil, bilakis tehdit’

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.